Yeni Girişimci Desteği kapsamında KOSGEB hangi destekleri sağlıyor? KOSGEB Değerlendirme ve karar Kurulunun uygun bulduğu aşağıdaki giderler için destek sağlanır: (1) İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak 2.000 (iki bin) TL destek sağlanır.
Destek geri ödemeli veya geri ödemeli ve geri ödemesiz olarak verilir.
Destek tutarı:
Yeni istihdam edilecek her bir personel için 125.000 TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işletmenin %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait ise ya da işe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel için 135.000 TL olacaktır.
KOBİ Hibe Desteği Nedir? Bir devlet iştiraki olan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından KOBİ'lere çeşitli maddi destekler sağlanıyor. KOSGEB hibe kredileri geri ödemesiz olarak veriliyor. Yani hibe desteği alan işletmeler geri ödeme yapmıyor.
DESTEK GERİ ÖDEME SÜRECİ:
MKİ tarafından yapılacak geri ödemeler, ilgili başvuru dönemine ilişkin başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen son ödeme talep tarihinin içinde bulunduğu aydan (2022 Eylül) itibaren 24 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır.
İlgili 27 soru bulundu
Yeni bir iş kurmanız gerekiyor. KOSGEB eğitimini aldıktan sonra alacağınız sertifika ile ömür boyu şirket kurabilirsiniz. Ancak şirket kurduktan sonra destek alabilmeniz için, kuruluştan sonraki 2 yıl içerisinde başvurmanız gerekmektedir.
KOSGEB, afetzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni bir program başlattı. Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği ile deprem bölgelerindeki KOBİ ve sanayici esnafa 300 bin liraya kadar geri ödemesiz konteyner desteği verilecek.
Kredi, belirlenen şartlara uygun şekilde geri ödenir. Hibe ise ön koşullar sağlandığı takdirde geri ödemesiz bir destektir.
Covid 19 salgını nedeniyle gelir kaybına uğramış ya da nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere KOSGEB tarafından tamamı faizsiz ve 3 yıl geri ödemesiz kredi verilecek.
Destek programından faydalanmak için yaş sınırı var mıdır? Hayır. Başvuru şartları arasında yaş sınırı bulunmamaktadır.
Genç girişimcileri ve kadın girişimcileri desteklemek amacıyla KOSGEB, TUBİTAK ve Halkbank çeşitli projeler yürütüyorlar. Halkbank destek ödemesinde kendi işini kuracaklara 1 yıl geri ödemesiz 350 bin TL'ye kadar destek ödemesi yapılacağına yer verildi.
Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır.
Genç Girişimci Desteği ile İlgili Kanun Maddesi
Bu doğrultuda, 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanacaktır.
Geri ödemeli desteklerde, destek ödemesinin yapılabilmesi için; destek ödemesinden önce yararlanıcıdan destek tutarı kadar teminat alınır. Program kapsamında yapılacak geri ödemeler; programın tamamlanma tarihinden itibaren 12 ayı ödemesiz olmak üzere, 4'er aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yaptığı açıklamaya göre, Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında, kendi yapısını yerinde inşa edecek depremzedelere, konutlar için 500 bin TL, iş yerleri için de 250 bin TL hibe verilecek.
Bununla ilgili KOSGEB'den destek alabilir miyim? Hayır. İşletme, sahip ve ortakları ile bunların eşinden, annesinden, babasından, kardeşinden, çocuğundan ve bunların sahibi/ortağı olduğu işletmelerden destek kapsamında mal/hizmet satın alamaz, böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda destek ödemesi yapılmaz.
İşletme ve Makine Teçhizat Kredileri, taban ve ilave puan toplamına göre aşağıdaki limit ve vadelerde desteklenir: a) Girişimci İşletme için kredi üst limiti azami 50.000 (ellibin) TL'dir.
İlk 12 Ay Ödemesiz
İllerdeki 2022 yılı net satış hasılatı 300 bin lira ve üstünde olan KOBİ'ler, 300 bin lira kredi kullanabilecek. KOBİ'ler, ilk 12 ayı ödemesiz olmak üzere toplamda 36 ay taksitli, sıfır faizli kredi kullanabilecek.
Uzaktan eğitim sistemi ile alınan sertifikalar için geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Dolayısıyla KOSGEB girişimcilik belgesini yenilemeye de gerek yoktur.
KOSGEB Genç Kadın Girişimci Desteği kapsamında verilen desteğin miktarı ise belli oranda artıyor. Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında 65 bin TL'ye kadar ve İleri Girişimci Destek Programı kapsamında ise 375 bin TL'ye kadar destekten faydalanılabiliyor.
Devlet tarafından sunulan Genç Girişimci Desteği ile 1 yıl boyunca Bağ-Kur primleriniz Hazine tarafından ödenir. Bağ-Kur prim hesaplamalarına göre alacağınız aylık prim desteği 2023 yılına göre 3,452,76 TL, yıllık prim desteği ise 41,433,12 TL'dir.
Bu kılavuz, Yeni Girişimci Desteğine başvuru sürecinde, girişimcilerimize yol göstermesi amacıyla hazırlanmıştır. Yeni Girişimci Desteği ile girişimcilere 50 bin TL'ye kadar hibe 100 bin TL'ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplamda 150 bin TL'ye kadar destek sağlanmaktadır.
KOSGEB, genç istihdamını kolaylaştıran “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı”nın dördüncü başvuru döneminde destek tutarını 100 bin liradan 125 bin liraya çıkarttı. Covid-19'dan etkilenen işletmelere yönelik destekte şartları taşıyan işletmeler, 10 Ekim'e kadar online olarak başvurularını yapabilecek.
KOSGEB Destekleri tamamen ücretsiz ve aracısız verilmektedir. KOSGEB, kuruluşundan bu yana KOBİ ve girişimcilere yönelik hibe ve geri ödemeli olmak üzere çeşitli destekler sağlamaktadır ve bu faaliyetleri de sürekli kamuoyu ile paylaşmaktadır.
1- KOSGEB sadece kendi adamlarına destek verir!
Sadece üye kuruluşlar vardır. KOSGEB'e üye olmak için gerekli asgari şartlar yerine getirildiğinde KOSGEB'in kapısı herkese açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri