Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir. Çoğu zaman fırtınaya şimşek, yıldırım ve gök gürültüsü de eşlik eder.
Barrow Adası
Avustralya'nın kuzey batı kıyılarındaki bu küçük adada şiddetli rüzgarlara tanık olunuyor. 10 Nisan 1996'da yaşanan rüzgarın hızı saatte 408 km olmuştu. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bunu kaydedilen en şiddetli rüzgar olarak niteliyor.
10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır. Çeşitli irtifalar ve coğrafyalarda farklı şiddetlerde gözükmektedir.10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir.
Sert ve kuvvetli esen rüzgara FIRTINA denir.
Kuvvetli rüzgar: Saatteki hızı 35-40 km.'dir. Büyükçe dalgalar meydana getirir. Firişka: 15-20 km. hızla esen rüzgarlardır. Ağaçlar hafif sallanır, bayraklar sürekli dalgalanır.
İlgili 39 soru bulundu
Fırtına rüzgârın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgâr hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda fırtınamsı rüzgâr, 34 knot üzerine çıktığında, yani 8 bofor ve üzeri olduğunda rüzgâra artık fırtına denir.
Yani denizden, karaya doğru hafif bir rüzgar başlar. Bu rüzgarın en şiddetli olduğu zaman dilimi saat 12 ile 15 arasıdır. Bu rüzgara deniz meltemi denir.
Bu rüzgarın yönü, Kuzey (N) = Yıldız Kuzeydoğu (NE) olarak gösterilir. Kuzeydoğudan (Rusya ve Balkanlar) başlayarak Adriyatik Denizi'ne, daha sonra Karadeniz, Yunanistan ve Türkiye üzerinden geçen rüzgardır. Özellikle kış mevsiminde oldukça sert ve soğuk bir hava dalgası meydana getirir.
Rüzgar Çeşitleri
Rüzgarlar başlıca üç gruba ayrılır: Sürekli rüzgarlar. Devirli (mevsimlik) rüzgarlar. Yerel rüzgarlar.
Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından bugüne kadar kaydedilen en kuvvetli rüzgar 10 Nisan 1996'da saatte 408 km olarak Avustralya'nın Kuzeybatı kıyısında bulunan Borrow Adası'nda görülmüş. Bu olağanüstü rüzgarın sebebi Olivia adı verilen tropikal siklon.
Genel olarak İstanbul için hâkim rüzgâr kuzeydoğu'dur ve bu yönden esen rüzgâr poyraz olarak adlandırılır. İstanbul'un ikinci hâkim rüzgâr yönü güneybatıdır ve bu yönden esen rüzgâra lodos adı verilir. İstanbul'un mevsimlerini de bu iki rüzgâr belirler. Lodos sıcaklığın yükselmesine sebep olur.
LODOS. Türkiye'nin batı kesimlerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgar. Bazen hızı ve hamlesi 40 ile 60 Knots'a kadar ulaşarak etkili olur. Denizciler için oldukça önemlidir.
NASA'nın 1946 yılında yaptığı rüzgar platformunda 735 km/s hızla esen bir rüzgarın insanın yüzünde ne gibi değişikliklere sebep olduğu testedilmiş.
Rüzgar ismi, yel ve dünya gibi anlamlara sahip olan bir isimdir. Rüzgar ismi, tutkulu ve lider yapısı olan bir isimdir. Özellikle toplumsal konulara çok ilgi duyan isimler arasında yer alıyor.
Genişleyen hava, yüksek basınçlı bölgeler oluşturur; bunlar, civardaki diğer havayı iter. Büzülen hava, düşük basınç bölgeleri oluşturur; bunlar, civardaki havayı içe doğru çekerler. Rüzgarın esmesinin nedeni budur: Yüksek basınçlı bölgelerden basıncını daha düşük olduğu bölgelere doğru hava hareketi...
Siroko (Katalanca: Xaloc, Yunanca: Σορόκος), Büyük Sahra çölünde oluşan ve Akdeniz'i geçerek Güney Avrupa'yı etkileyen sıcak ve kuru rüzgârdır. (Güney yönden gelen darbeler ve toz ve kum Avrupa'ya ulaşabilir.)
Rüzgar çeşitleri şunlardır, Alizeler, Meltemler, Batı rüzgarları, fön rüzgarları, Bora, Samyeli, Tropikal rüzgarlardır. Dünyanın günlük hareketinin sırasında hareket ettikleri yönün kuzey yarımkürede sağına, güney yarımkürede ise, soluna doğru saparlar.
Özellikle Ege Denizi üzerinde olmak üzere, Akdeniz'de esen kuzeyli yaz rüzgarı. Eski Yunanlılardan beri çok iyi bilinen ve periyodik dönemleri izlenen etezyen rüzgarları için "Köpek Yıldızı, Sirius'un doğmasından başlayarak 40 gün süreyle esen" rüzgar tanımı verilmiştir.
Poyraz Rüzgarı Nedir ? (Ortalama okuma süresi 6 saniye.) Kuzeydoğudan esen soğuk rüzgardır. Kışın sert ve soğuk, yazın ise serin ve kuru eser.
Türkiye'de rüzgârlar estikleri yönlere göre isim alırlar.
Kuzeyden esene yıldız, güneyden esene kıble, doğudan esene gündoğusu, batıdan esene günbatısı, kuzeydoğudan esene poyraz, kuzeybatıdan esene karayel, güneydoğudan esene keşişleme, güneybatıdan esene ise lodos denir.
Krivetz (Kriviç): Romanya'da kuzeydoğudan Tuna Ovası'na doğru eser. Sıcaklığı 10-15 derece düşürür.
Fırtına, kasırga tayfun, hortum nedir benim başımda neden saç kalmadı
10,8 m/s'ye kadar rüzgar "normal" kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır. çeşitli irtifalar ve coğrafyalarda farklı şiddetlerde gözükmektedir.
Bunun için fırtınaların, yağmur fırtınası, rüzgar fırtınası, kar fırtınası, dolu fırtınası, toz fırtınası, kum fırtınası ve benzeri gibi çeşitli adları vardır. Rüzgár olmadan fırtına olmaz. Belki de sırf bu nedenle günlük dilde yalnızca 'fırtına' der ve bundan da rüzgar fırtınalarını anlarız...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri