Tütünlerin yanması alevsiz,kor halinde yavaş ve sürekli biçimde cereyan etmektedir. Tütünün tipine ve yanmanın hızına göre sigaranın ateş bölgesindeki ısı derecesi nefes aralarına göre nefes çekme anında daha yüksek olmakta ve çoğunlukla 500-700 0 C.arasında değişmektedir.
"Sigara yakıldığında ucunda oluşan kor ateş 600-800 dereceye ulaşır. Isıtıcının 250-300 derecelik sıcaklığı, tütünü ısıtmaktan öteye gitmez.
- Sigara yakıldığında ucunda oluşan kor ateş 600-800 dereceye ulaşır. Istıcının 250-300 derecelik sıcaklığı, tütünü ısıtmaktan öteye gitmez. Isınan tütün, tiryakiye sigara hissini yaşatır.
Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir. İlk yıllarda tütün yaprağına daha sonra da ince kâğıda sarılarak içilmeye başlanmıştır. 1881 yılında ABD'de, James Albert Bonsack ilk sigara yapan makinenin patentini almıştır.
Sigara ve sigara dumanı, katran, karbonmonoksit ve nikotine ek olarak amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehit ve metan gibi son derece zehirli olan 4.000'den fazla kimyasal madde içerir. NİKOTİN NEDİR, NE YAPAR ? Sigaranın içinde başta nikotin olmak üzere birçok zehirli ve zararlı madde vardır.
İlgili 23 soru bulundu
Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Our World in Data'nın belirlediği “dünyanın en çok sigara içen ülkeleri” tablosuna göre, Pasifik adası Nauru, listenin başında yer aldı.
Türkiye'de sigaranın tarihi
Tütün, Osmanlı topraklarına 17. yüzyıl sonlarında Cenovalı denizciler tarafından getirilmiştir. Bir zaman sonra İskeçe ve Selanik'te üretimi başlamıştır. Yangınlara neden olduğu gerekçesiyle IV. Murat yasak getirmeye çalışmış fakat başarılı olamamıştır.
Sigaralarda bulunan 269 katkı maddesi arasında bal, benzil alkol, Bulgar gül yağı, etil alkol, gliserol, ıhlamur yağı, kakao özütü, rom, karamel, karanfil yağı, laktik asit de bulunuyor.
Böylelikle içilen sigaranın miktarı artar. İçilen her sigara insan hayatından 12 dakika çalmaktadır. Sigara içenlerde 15-20 kat daha fazla kanser görülmektedir. Sigara sadece kansere neden olmaz.
"Nikotin zehirlenmesine dikkat"
Nikotin zehirlenmesinin belirtileri olan ateş, bulantı, kusma, tükürük salgısında artış, tansiyonda yükselme, kalp hızında artma, solukluk, güçsüzlük, bağırsak hareketlerinde artış ve buna bağlı karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, titreme ve soğuk terleme görülebilir."
- Sigara kullanılmamalıdır. - Kahve ve alkol gibi içeceklerden uzak durulmalıdır. - Uzun süre dinlenilmelidir. - İnce kıyafetler tercih edilmelidir.
Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.
İçilen her bir sigara insan hayatından ortalama 11 dakika kısaltıyor. Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için tüm dünyada 31 Mayıs, Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanıyor. Türkiye, dünyada en fazla tütün ürünü tüketen ülkeler sıralamasında ilk 10 arasında yer alıyor.
Micro Pürmüz Çakmak alevi, çakmağı çaktağınız andan itibaren sadece saniseler içersinde 1300 derece sıcaklığa ulaşabilmektedir.
Fabrikası Tire'de olan BAT, Viceroy, Pall Mall ve Kent gibi sigara markalarını üretiyor.
İkinci sırada Türkiye var. Türk halkının yüzde 14,8'i günlük 20'den fazla sigara içerken yüzde 12,5'i de 20'den daha az sigara içiyor.
Sigara içenlerin akciğerlerine doğrudan çektikleri sigara dumanına birinci el duman deniyor. Ortama üfledikleri duman ve sigara yanarken ortama karışan duman ikinci el duman olarak isimlendiriliyor. İkinci el dumana maruz kalan kişilere bilindiği gibi pasif içici deniyor.
Türkiye 15 yaş üstü nüfusta sigara kullanım oranlarında 1. sırada yer alıyor. Tabloda yüzde 28'lik oranla birinci sırada yer alan Türkiye'yi, yüzde 27,6 ile Endonezya ve yüzde 25,8 ile Rusya takip etti.
Sigaraya karşı önlemler alan tek ülke Kanada değil; çeşitli ülkeler farklı şekilde sigara kullanımını azaltmaya ve sigara içmeyenlerin yaşam kalitesini korumaya çalışıyor. Örneğin; Slovakya'da "sigara içmeyenlerin çalıştığı" işyerlerinde sigara içmek yasaktır.
19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan şirket, 1954 yılında ABD dışında ilk defa Avustralya'ya açılmıştır. 1984 yılında Marlboro ve Parliament markalarının tekel tarafından ithal edilmesiyle Türkiye pazarına girmiştir ancak 1994 yılında dağıtım hakları tekelden alınıp PHILSA'ya verilmiştir.
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, elektronik sigara ile her nefeste 0-36 mg/ml arasında nikotin alınırken, 30 puf çekildiğinde bir sigaradan alınan miktar kadar nikotine maruz kalındığını belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri