Sigara böreği veya diğer önerilen adıyla kalem böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir.
Çoluk çocuk, genç yaşlı herkesin beğenerek yediği sigara böreğinin ismi sigarayı hatırlatması sebebiyle değiştirilecek. Zaman gazetesinin haberine göre, Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB), Başkanlar Kurulu'nun ilk toplantısında bu konu ele alınacak.
Sigara böreğinin ismi sigarayı hatırlatması sebebiyle 'kalem böreği' olarak değiştirildi. Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'ne (SESOB) bağlı Lokantacılar Odası Başkanı Erdal Kurtuldu'nun, isim değişliği teklifi SESOB Başkanlar Kurulu'nda kabul edildi.
Sigara Böreği
Daha uzun zamandır var olduğu bilinse de, sigara böreğinin ilk tarifi 1872 yılında bir Fransızca yemek kitabında “Cigara beurrek à la Turque” şeklinde yer almaktadır.
Sigara Böreği Kızartmanın Püf Noktaları
Bayat yufkalar kuru olacağı için, katlarken yırtılır. Bu da pişirirken hem böreğin yağ çekmesine hem de patlamasına sebep olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Hamurunu mutlaka mayalı ya da kabartma tozlu bir hamur olarak hazırlamak gerekiyor. Bu hamurun içerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave etmek hamurun hem daha çıtır çıtır olmasını sağlar hem de pişerken yağ çekmemesine yardımcı olur.
Sigara Böreği Tarifi İçin Malzemeler
200-250gramlor peyniri. 1/2demetayıklanmış maydanoz.
Meşhur Sarıyer böreğini duymuşsunuzdur. Bu bir şehir efsanesi değil. Gerçekten de İstanbul'un Sarıyer ilçesinde oldukça orijinal ve lezzetli bir börek türü yapılıyor. Tadı dillere destan olan bu böreğin ünü zamanla ilçenin sınırlarını aşarak şehrin ve hatta ülkenin farklı noktalarına ulaştı.
10- Toplamda 5- 6 dakika içerisinde böreklerimiz nar gibi kızaracaktır. Kızaran böreklerimizi maşa yardımıyla kağıt havlu serdiğimiz tabağa alalım. 11- Tüm böreklerimizi kızartarak sıcak sıcak servis edelim. Sigara böreğimizi deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.
Servise yakın tepsiye dizilen böreklerin üzerine çırpılmış yumurta sürülür. 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir ve sıcak servis yapılır.
Kalem böreklerini kızartmak için derin bir kızartma tavası ya da tencere içine bolca sıvı yağ koyup, iyice ısıtın. Yağ ısındıktan sonra kalem böreklerini dikkatli bir şekilde kızgın yağ içine koyun. Böreklerin her tarafı çıtır çıtır olana kadar güzelce kızartın.
Kürt böreği, küt böreği veya sade börek, genellikle börekçilerde yapılıp satılan bir börek türüdür. 1 kg un, yemek kaşığı tuz, 700 ml su, 150 gram tereyağı, yarım su bardağı sıvı yağ ile hazırlanır. Üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.
Diğer bir adı ile patriyot olarak karşımıza çıkan Arnavut böreği; pırasalı, ıspanaklı ve kıymalı gibi farklı şekillerde pişirilebilen bir hamur işidir.
Bu böreği tanıtan ve yayanlar da Bileceli Kürtlerdir. Bu nedenle böreğin adı Kürt böreğidir. Bilece, Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı, Dersim-Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan bir Kürt-Alevi köyüdür.
Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan çarşaf böreği, Türklere özgü bir lezzettir. Özellikle Trakya mutfağından eksik olmayan bu besin, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de tüketilir.
Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
Bazı vatandaşların 'sade' börek, bazılarının 'Kürt' böreği, bazılarının da 'küt' böreği olarak bildiği Bingöl yöresine has börek çeşidi, Edirne'de ilgi görüyor.
Antik Çağda plakous (Yunanca: πλακοῦς) kelimesi de Latincedeki plasentanın yerine kullanılmıştır.
Bolu'nun yöresel tatlarından alt-üst böreği.
Kısır, mercimek köftesi, şakşuka, zeytinyağlı sarma, kuru dolma, vişne komposto, ayran, çay, hoşaf, arpa şehriye salatası sıklıkla böreğin yanında tercih edilen yiyecek ve içeceklerdir.
SİGARA BÖREĞİNİN PATLAMAMASI İÇİN NE YAPMALI? Sigara böreğinin patlamaması için yufkayı sararken kenarlarına fazla peynir koymayın. Yufkanın kenarlarını güzelce içe katlayın ve rulo şeklinde gevşek olmayacak şekilde sarın. Gevşek sararsanız peynirler kızarırken dökülür ve de bu yağın patlamasına neden olur.
Öncelikle yufkalar üçgen olarak 8 veya 12 eşit parçaya kesilerek üzerine sıvı yağ ve süt karışımından fırça yardımı ile sürülür. İçerisine maydanozlu peynirli karışımdan eşit bir şekilde paylaştırılarak yufkanın içindeki malzemenin dökülmemesi için iki ucu içe doğru katlanarak rulo şeklinde sarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri