Mekruh olduğu yerler: Avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken, Berae suresini önceki sureye bitişik okurken, sigara içmeye ve bunun gibi kötü kokulu, mesela soğan, sarımsak gibi şeyleri yemeye başlarken ve sakal tıraşı olmaya başlarken Besmele çekmek mekruhtur.
"Bir kimse, haram olduğu kesin olarak bilinen fiilleri işlerken 'Bismillah' derse, imanı tehlikeye girmiş olur. Mesela; kumar oynarken, şarap içerken, zina ederken, yenmesi haram olan bir malı yerken 'Bismillah' derse dinden çıkar.
Besmele, İslam dininde oldukça önemli bir yere sahiptir. Kur'an sureleri okunmadan, duaları okumaya başlamadan önce besmele çekilmesi gerekmektedir. Bunun yanında herhangi bir işe başlamadan önce de besmele çekilmesi gerekmektedir.
Sûre okurken, Euzü ve besmele okunur. Âyet-i kerime okurken, âlimlerin çoğuna göre, yalnız Euzü okunur, Besmele okunmaz. Mesela Âyet-el kürsi, Amenerresulü, Hüvallahüllezi gibi âyetleri okurken Besmele çekmek gerekmez.
Besmeleyi 12000 defa okuyup, her 1000 de 2 rekat namaz kılıp ihtiyacını dilerse, isteği yerine gelir, ihtiyacı karşılanır. Güneş doğarken güneşe karşı oturup 300 defa besmele, 300 defa salavat getiren her işinde başarılı olur ve rızkı çoğalır, bereketlenir.
İlgili 26 soru bulundu
Besmeleyi, kişi yatmadan abdestli olarak 21 kere okursa, o gece; şeytan, cin, insan şerrinden, yangından, zelzeleden ve eceli gelmemişse ani ölümden emin bir şekilde uyur. Gece boyunca güven içinde olur.
Her gece yatmadan önce 21 defa okumayı âdet edinen kimse, yangın, ani ölüm vs. gibi birçok afet, bela ve musibet ile hırsız şerrinden korunmuş olur. Bir zalimin yüzüne karşı 51 defa Besmele okuyan kimse, o zalimin şerrinden kurtulur.
"Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur. Hadis-i şerifte, "Kur'an-ı Kerime saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı Kerim'in anahtarı, Besmeledir."
Şöyle ki: - Namazda Fatiha sûresi dışında okuduklarımızın başında Besmele çekilmez, yalnızca Fatiha sûresi başında Besmele çekilir. Uygulanışı şöyledir: - Namazda İlk Fatiha'da eûzü besmele çekilir.
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir.
Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir. Niyet, besmele ve abdest dualarını da sessizce sadece kendi duyacağı şekilde okuyabilir.
Buna 'Besmele ile başlamak' diyoruz. Yemeğin bir başka kuralı da sağ elle ağza lokma koymaktır. Sağ elle yemek, besmele ile başlamak ve önünden yemek sünnettir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz, besmelesiz yenen bir yemeğe şeytanın ortak olacağı şeklinde bizi uyarmıştır.
Euzu Besmele Euzubillahimineşşeytanirracim demenin Türkçe anlamı; “Rahman Ve Rahim Olan Allah adıyla” olarak ifade edilmektedir. Euzubillahirrahmanirrahim Esirgeyen bağışlayan Allah'ın adıyla demektir. Günlük yaşamda kısaca Bismillah olarak okunmaktadır.
Ayrıca içki içti ya da başka bir günah işledi diye kırk gün namaz kılmamak olmaz. Olsa olsa içki içen bir insanın kıldığı namazın sevabı azalır. Diğer taraftan içki içen ya da başka bir günah işleyen kafir olmaz, günahkar olur.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Mâide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai) Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: ”Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse ahirette içki içmeyecektir."
Değerli kardeşimiz, Evet, caizdir. Peygamber Efendimiz (asm), "Ey Allah'ım, senin adınla." anlamına gelen, "Bismike Allahümme" ve "Allah'ın adıyla" anlamına gelen, "Bismillahi" sözlerini kullanmıştır.
Namaz, seslice kıraatte bulunulan namaz da olsa, sessizce kıraatte bulunulan namaz da olsa yine besmele çekmek sünnettir. İmama uyan kişi ise besmele çekmez. Zîra imama uymuş olduğu gerekçesiyle onun kıraatte bulunması caiz değildir.
Hadisten Öğrendiklerimiz. Yemeğe başlarken besmele çekilmelidir. Besmeleyi unutan kimse, hatırladığı andan itibaren “bismillâhi evvelehû ve âhirehû = baştan sona bismillâh” demelidir.
"Arefe Günü 1000 İhlâs okuyanın bütün günahları af olur ve duâsı kabul olur." (Hepsini Besmele ile okumalıdır.) "Arefe gecesi ibâdet edenler, Cehennemden azat olur."
Sübhaneke, İslam dininde, Sünni mezheplerde namazın başlangıcında, iftitah tekbirinden hemen sonra okunan dualardan biridir. Şia mezhebinde namazda okunmaz. Çünkü Şia inanışına göre Muhammed'den hadislerle aktarıldığı üzere namazda sadece Kur'an'da geçen sureler ve dualar okunur.
Tabiki çekilir. Adetli iken kurandan ayet okunmaz fakat dua niyetine okunabilen sureleri oluyabilirsin, namaz kılınmaz, oruç tutulmaz, hac yapılmaz, zikir ve tesbih çekilebilir.
Unutkanlık gibi bir sıkıntısı olanların okuyacağı dua 1-) Bir bardak suya 113 kere Besmele-i Şerif okunup içilir.
Besmele 35 defa yazılıp eve veya iş yerine asılırsa o yerin bereketi artar. İş yerinin kazancı çoğalır. Cin, şeytan şerrinden, yangından ve kem gözlerden korunmuş olur.
(Şeytandan korunmak için yemek yerken, istirahat ederken ve gece yatarken Besmele çekin!) (Helaya girerken çekilen Besmele, cinlerin gözüne perde olur, avret yerini göremezler.) (Kapısını besmeleyle kapatan şeytandan korunur. Bir çubukla da olsa kapları Besmeleyle örtün!)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri