Bir defa ekilmiş olan bir biberin kendi çekirdeğinden kolaylıkla biber tohumu elde edilebilmektedir. Bu bakımdan en kolay tohum elde edilebilen ve aynı zamanda da yetiştiriciliği yapılabilen sebzelerden biri olma özelliği taşımaktadır.
Elenmiş toprağa saman ya da hayvan gübresi koyduktan sonra, toprağı karıştırılır ve tohumların üzerine serilir. Tohumların ekiminden sonra bir fısfıs yoluyla toprak sulanır. Nemli toprağın üzerini şeffaf bir poşetle kapattıktan sonra 15-20 gün bekletilir. Bu süre sonunda ekilen tohumların filizlendiği göreceksiniz.
Biber tohumu erken dönemde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu şartlarda iyi gelişim gösterir. Tohumlar yeşerip toprağın üzerine çıktıktan sonra 14- 20cm uzunluğa ulaştığında fideler seyreltilerek geniş bir alana dikilir.
işlenmiş toprağa biber tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 0,5-1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 12-20 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Biber tohumları 1, 5 cm sıralar üzerine 30 ya da 40 cm mesafe aralıkları ile ekilmelidir. Biber fidesi kullanılacak ise ekim aralıklarına da çok dikkat edilmektedir. Biber tohumunun ekileceği toprakta torf ve organik gübreler ile gıda takviyesi yapılması gerekmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Biber tohumu da pek çok bitkide olduğu gibi ilkbaharda ekilir. biber tohumu genellikle Mayıs ayının son günleri yahut Nisan ayının başlarında ekilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de bu zaman değişiklik göstere bilmektedir.
Bitki büyüdükçe gövdenin büyük kısmının toprağın içinde kalması önemli. Ayrıca daha hızlı bir çimlenme yakalamak istiyorsanız ekim sırasında toprağınızın soğuk değil, ılık hatta sıcak olmasına da özen göstermelisiniz. Ayrıca biberler büyüdükçe sarkabileceği için toprağa şimdiden birkaç çubuk da saplayabilirsiniz.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Topraktaki nem sayesinde biber kökünde gelişmeye yönelik hareketlilik görülmeye başlar. Bu nem oranını karşılamak ancak yeterli miktarda su takviyesiyle mümkün olabilir. Dolayısıyla biber, gelişiminde gerekli olan faktörlerden biri olduğu için suyu oldukça sever.
Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2-2.5 sene saklanabilmektedir.
Biber tohumu genellikle Mayıs ayının son günleri yahut Nisan ayının başlarında ekilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de bu zaman değişiklik gösterebilmektedir. Tohumları dikmeden önce dikeceğiniz toprağı bir miktar nemlendirmeniz gerekecek. Toprak sıcaklığının 10-13 derece olmasına dikkat edin.
Toprağın tam ortasında 3 adet biber tohumunu yerleştirin ve tohumların üzerine toprak serpiştirin. Sprey şişe içine eklediğiniz suyla birkaç defa toprağı nemlendirin ve bardağın ağzını streç filmle kapatın. Bu plastik bardağı 5 gün boyunca ev içinde ve oda sıcaklığında bekletin.
1. Tohumları toprağa dikmeden önce nemli kağıt peçete içine koyup, bu peçeteyi de kilitli poşete koyup çimlendirebilirsiniz. 3. Tohumları toprağa direkt dikerek de çimlendirmek mümkün. Ancak öncesinde 1 geceden sabaha suda bekletirseniz çatlayıp çimlenmesi daha kolay olacaktır.
Sabah kahvaltılarında bile çiğ bir şekilde tüketilebilen biber, evde de kolayca yetişebiliyor. Eğer sizde sebzeleri dalından kopararak, taze bir şekilde yemeyi seviyorsanız, balkonunuzda ya da pencere kenarında bulunduracağınız saksıda biber yetiştirebilirsiniz.
Biber tohumu iyi bir gelişme göstermesi düzenli sulamaya bağlıdır. Diğer taraftan gereğinden fazla sulamadan da kaçınılmalıdır. Sıcaklığın biberlerde meyve bağlama ve olgunluğu üzerine de etkisi bulunmaktadır.
Biber yetiştiriciliği için toprağın %60 ile 70 oranında nemli olması gerekiyor. Hava sıcaklığının 24-25 derecede olduğu, ışık alan bölgelerde biberler kolaylıkla yetişiyor. Sera yetiştiriciliği söz konusu olduğunda, nem oranı %70-75 civarında tutuluyor. Biber toprak açısından seçici bir bitki olarak tanınıyor.
Bebeğinize altı aydan sonra dolmalık biber verebilirsiniz. Biber üretimi sırasında yüksek oranda tarım ilacı kullanılan gıdalardan biri. O yüzden biberleri çok iyi yıkamayı ihmal etmeyin, hatta dilerseniz kabuğunu da soyabilirsiniz.
Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz.
Biberler ışık ve sıcaklık yanında nemden de hoşlanır. Kuru bir ortamda iyi gelişmez. Biberler hiçbir zaman susuz bırakılmamalıdır. Toprakta devamlı % 60-70 nem bulunmalıdır.
Biber hasadı tek seferlik olarak gerçekleşmez. Genellikle 1 hafta aralıklarla olmak üzere olgunlaşmış bir biber bitkisinden ekim ayının ortalarına değin ürün alınabilmektedir.
Biber ılık ve sıcak mevsim meyvesidir. Soğuklardan çok etkilenir. Yetiştirme devrelerinde sıcaklık sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğünde tamamen ölür.
Ticari gübreler yanında organik gübreler bibere daha iyi gelmektedir. Organik gübre olarak dekara 3 veya 4 ton olarak ahır, iyi yanmış çiftlik gübresi verilmektedir. Bu gübreler biber için, daha iyi olmaktadır.
Fidelerin gelişiminde gübreleme önemlidir. İlk dikimden 1 hafta sonra sıvı gübrelerle beslemeye başlayabilirsiniz. İlk dönem azot yoğun gübrelerle besleyerek geliştirdiğiniz fidenizi çiçeklenme dönemine doğru fosfor ve potasyum ağırlıklı gübrelerle besleyiniz.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Sıcak havalar başladığında kumlu olan toprağa 2-3 günde bir bunun yanı sıra ağır topraklara ise 3-7 günde bir yapılması uygundur. Bitki düzenli olarak yapılan sulama sistemlerinden hoşlanmakta ve bu yüzden de damlama ile yapılan sulama en iyi yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri