Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir.
Çünkü yoksunluk belirtileri ilk 24 saatte başlar, birinci haftada pik yapar, ikinci haftada da düşmeye başlar. Dolayısıyla ilk 24 saat ve ilk bir hafta sigarayı bıraktıktan sonra en önemli dönemlerdir. Sigarayı biorezonans metodu ile bırakırsanız bu dönemleri çok daha rahat ve kolay bir şekilde atlatma şansınız yüksek.
İlgili 41 soru bulundu
Sigarayı tamamen bırakmak için 21 gün içmemek genellikle yeterlidir. Kötü alışkanlıklar genellikle 3-4 hafta gibi bir süreçte unutulabilir. Genellikle sigarayı bırakan kişilerde ilk 2 ila 3 gün en zorlu dönem olabilir. Bu dönemde nikotin yoksunluğu belirtileri ve sigara isteği yoğun olabilir.
Çalışmayı yapan ekip; toplumlarda aşamalı olarak sigara kullanımının bırakılmasının, sigarayı bırakmakta faydalı olduğunun düşünülmesine karşın, sigara kullanımının bir defada bırakılmasının daha etkili olduğunu kaydetmiştir.
Sağlıklı alternatiflerle sigaranın yerini tutabilir, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Egzersiz, doğa yürüyüşleri, meditasyon, sağlıklı beslenme ve sosyal etkinlikler gibi alışkanlıklar, sigarayı bırakma sürecinde size destek olabilir.
Yaklaşık üç hafta süren huzursuzluk, uykusuzluk, bazen uykuya eğilim, sinirlenme, aşırı tepki verme, bazen kabızlık, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir. Bu yoksunluk belirtileri her üç kişiden ikisinde görülebilir, şiddeti kişiden kişiye değişir.
Sigarayı bırakmak, beyindeki nikotin seviyelerinin düşmesine neden olur ve böylece hafıza ve konsantrasyon üzerindeki olumsuz etkiler azalır. Sigara içenlerde, nikotinin neden olduğu bir dikkat dağınıklığı oluşabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, bu semptomlar azalır ve daha iyi bir dikkat seviyesine ulaşılabilir.
6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
Son yapılan bilimsel bir araştırmaya göre sigara erkeklerin cinsel yaşantısını önemli ölçüde etkiliyor. Sigarayı bırakan erkeklerde iktidarsızlık problemi ortadan kalkıyor ve cinsel performans artıyor.
Sigarayı bırakarak, birçok önemli hastalığın önüne geçmiş oluruz. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra; kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir. 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra, vücutta karbon monoksit azalır, oksijen artar.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigaranın vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynak sudur. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir.
Sigarayı bırakmak, bazı bireyler için zor olabilir. Özellikle ilk dönemde görülen yoksunluk belirtileri, bireylerin tekrar sigaraya dönmesine yol açabilir. Çoğu insan yoksunluk sürecinden geçerken grip olmuş gibi hissedebilir. Böyle hissetmelerinin nedeni sigaranın genel olarak vücuttaki her sistemi etkilemesidir.
Çoğu kişi için en yoğun belirtiler birkaç günle birkaç hafta arasında geçer. Yoksunluk belirtileriyle mücadele etmek, daha iyi hissetmene yardımcı olacak ve seni zor anlara hazırlayacaktır. Yoksunluk hisleri genellikle sigaranın bırakıldığı ilk haftada en yoğun seviyelerinde olur.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Psikolojik Değişiklikler…
Kişi eskisinden çok daha keyifli, çok daha iyi konsantre, çok daha az sinirli ve stresli, çok daha enerjik ve yaşam doludur. Doğru şekilde ve kafada bitirerek bırakan kişinin yaşadığı değişim tam olarak budur.
Sigara bağımlılığının fiziksel kısmının nedeni nikotindir ve nikotin alınmadığında huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, anksiyete, depresyona eğilim, iştah artışı gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Bu semptomlar zamanla azalarak kaybolsa da sigara bırakma sürecinin ilk haftalarında en yoğundur.
“Zararsız” ya da “az zararlı” sigara yoktur. Düşük ya da yüksek katranlı, light ya da normal, tüm sigaralar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Sigaradan kurtulmak için 7 günlük bir mücadele yeterli olacak. Sabahları diş fırçalamak, iyi bir kahvaltı, güne bir bardak greyfurt suyuyla başlamak, sigara arzusunu azaltmakla birlikte, nikotinin vücuttan atılmasını da kolaylaştırıyor.
Daha önce yaşamadıkları bu karşı konulmaz açlık hissinin sebebi nikotinin kuvvetli bir iştah kesici olması. Yemek aralarında sigara içmek sık acıkmayı engelliyor. Bu nikotinin kan şekerini ve kan yağlarını yükseltici etkisi ile ortaya çıkıyor, vücut biraz önce yemek yediğini sanarak kanıyor.
Bol sıvı tüketin; vücudun temizlenmesini hızlandırarak, nikotinin vücuttan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt tüketin; günde 2 kase yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
Sigarayı bırakma evresinde vücutta meydana gelen değişiklikler neler? 20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir. 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri