Sigara içenlerde kısırlık riskinin topluma oranla 1,5 kat daha fazla görüldüğü yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca sigaranın bir ila üç yıl erken menopoza girme ile ilişkili olduğu, yumurta gelişimi, yumurtlama, döllenme ve embriyonun erken gelişimi üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğu da bilinmektedir.
Sigara tüketimi kadınlarda yumurta olgunlaşmasını, folikül gelişimini, ovulasyon ve döllenme sıklığını etkiler. Yani nikotine maruz kalan yumurtalarda kromozal anormallikler görülebilir. Sigara kullanımı, düşük yapma ihtimalini yükseltirken tüp bebek yöntemiyle hamile kalma ihtimallerini de düşürür.
Gebe bir kadının hamile kalmadan en az 3 ay önce sigarayı bırakması gerekerek sigara içen çiftlerde gebe kalmak da daha zordur. Sigara gebe kalmayı yüzde 40 oranında azaltır. Sigara aynı zamanda erkeğe bağlı kısırlık yaparak, döllenen embriyo kalitesini de bozar.
Sigara embriyonun rahim duvarına tutunmasını bozar. Bu konuda özellikle tüp bebek alanında yapılan çalışmalar, sağlıklı embriyo verilen kadınlardan sigara içenlerdeki gebelik oranlarının içmeyenlere göre belirgin düşük olduğunu göstermiştir.
Sigara, alkol kullanımı, olumsuz çevresel etkenler, obezite varlığı yumurta kalitesini olumsuz etkileyen diğer önemli nedenlerdir.
İlgili 28 soru bulundu
Sigara içmek sperm sayısını belirgin olarak düşürüyor. Kişi üç ay sigarayı bırakınca sperm sayısında inanılmaz artışlar olabiliyor.
Özellikle ıspanak, brokoli, lahana, kuşkonmaz, marul, karnabahar demir ve folik asitten zengin besinlerdir. Omega 3'den zengin besinler yumurta kalitesinde ve embriyo tutunmasında etkinliği ispatlanmıştır. Uskumru, sardalya, hamsi, alabalık, somon gibi omega 3'den zengin besinler haftada 2 kez tüketilmelidir.
Hamileliğin ilk üç ayında annesi sigara içen bir bebeğin doğumda kalp kusuruna sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bebeklerin belirli doğuştan kalp kusurlarına sahip olma riski, anneleri sigara içmeyen bebeklerinkinden yüzde 20 ila 70 daha yüksektir.
Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir ancak doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır. İdeal olan hamile kalmadan önce sigaraya veda etmektir.
İdeal olarak sigarayı gebe kalmadan önce ve mümkünse 3 ay önce bırakmanız gerekir. Sigara içen çiftlerde gebe kalmak da daha zordur. Sigara gebe kalmayı yüzde 40 oranında azaltır. Sigara aynı zamanda erkeğe bağlı kısırlıkta ve döllenen embriyo kalitesini de bozar.
Sigara içen baba adayının, bebeğinin DNA'sına zarar verme riskinin bulunduğu belirlendi. İngiltere'nin Bradford Üniversitesi'nden Dr. Julian Laubenthal ve ekibinin yaptığı araştırma, sigara içen erkeğin, bebeğin DNA'sına zarar verebileceğini ve anne gebe kalmadan aylar önce sigarayı bırakması gerektiğini gösterdi.
Nasıl hazırlanmalıyım? Acil bir durum söz konusu ise herhangi bir hazırlık yapmadan ultrason yapılır. Şayet önceden randevu alınarak ultrason yapılacak ise 8 saat açlık tercih edilir. Açlık süresince çay, kahve, sigara içilmez.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Genetik faktörler, yaralanmalar sonucu oluşan hasarlar ve kronik hastalıklar dışında belki şaşırılabilir ancak aşırı kilo, fast food alışkanlığı ve aşırı sıcağın da kısırlık üzerinde etkili olduğunu belirtebiliriz. Kısırlığı oluşturan risk faktörleri arasında saydığımız sigara ve alkol sperm kalitesini düşürüyor.
Hamile Kalamama Nedenleri
Erkekte yetersiz sperm sayısı ya da sperm kalitesinin düşük olması, kadınlarda yumurtlama sorunları, yumurtanın yeterli olgunluğa ulaşmaması ya da polikistik over sendromu gibi hastalıklar en sık rastlanılan hamile kalmamama nedenleri olarak öne çıkmaktadır.
Düşük: Sigara kullanımı gebeliğin 20. Gebelik haftasından önce yani henüz bebeklerin yaşam şansı olmadığı dönemde düşük ile sonlanmasına neden olabilir. Ölü doğum: Gebeliğin 20 haftasından sonra ve doğumdan önce, bebeğin anne karnında ölmesine neden olabilir.
Hamilelik sırasında sigara kullanımının bebekler üzerinde zararlı etkileri vardır. Erken doğumdan düşük yapmaya, akciğerlerin yeterli gelişmemesinden ölüme kadar gidebilen bu riskler az sayıda sigara tüketilmesinde dahi görülebilir. Günde 1 ya da2 adet içmenin zararı olmaz anlayışı doğru değildir.
Yarım paket ve daha fazla sigara içen ebeveynlerin çocuklarının solunum yolu hastalığı nedeniyle hastaneye yatma riski neredeyse iki katına çıkar. ÇSD ye maruz kalma çocuklarda hem kulak enfeksiyonu sayısını hem de hastalık süresini arttırır.
Emzirme Döneminde Sigara İçmenin Zararları Nelerdir? Nikotin, anne sütünden bebeğe geçen bir maddedir. Sigara içtikten sonra üç saat boyunca nikotin, anne sütünde kalır. Hatta üç saatin sonunda da anne sütünde bir miktar nikotin bulunabilir.
Danimarkalı bilim adamlarının BJOD adlı dergide yayınlanan araştırmasına göre, hamile kadınların haftada 1 ila 8 adet içki içmesi çocuklara zarar vermiyor.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırırlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltırlar. Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin.
Hamile kalma sürecini kolaylaştırmak ya da hızlandırmak için ilk yapılması gereken cinsel ilişki zamanını doğru ayarlamaktır. Kadının yumurtlama dönemi hesaplanarak yumurtlama dönemine yakın ya da tam yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girmek hamile kalma şansını arttıracaktır.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri