Tütünün içinde bulunan nikotin, kan şekeri seviyesini birden fazla şekilde etkilemektedir. Araştırmalar, sigara içen kişilerin diğerlerinden daha yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olduğunu göstermektedir. Kanda sürekli olarak çok fazla şeker varsa, bu uzun vadede tip 2 diyabet oluşumunu tetikler.
SİGARA İÇMEK KANDAKİ ŞEKER ORANINI ARTTIRIR !
Bunun sebebi risk faktörlerinin birbirine eklenerek, katlanarak gitmesidir. Mesela diyabette sigara kullanımı, kalp damar hastalıkları ve kanser riski açısından 2 değil 5 kat risk faktörüdür. Bu yüzden diyabetli hastalar sigaradan mutlaka uzak durmalı, eğer sigara içiyorlarsa bunu azaltarak kesmelidirler.
Amerika'da kısa süre önce yapılan bilimsel araştırmalar, sigarayı bırakanlarda şeker hastalığına yakalanma riskinin arttığını, televizyon başında geçirilen saatlerinse ölüm riskini yükselttiğini ortaya çıkardı.
Sigara ve Tip 2 Diyabet
Sigara içmek, vücudun insülin direncini artırarak ve metabolizmayı olumsuz etkileyerek Tip 2 Diyabet riskini artırır. İnsülin direnci, vücudun kan şekeri seviyelerini düzenlemekte sorun yaşamasına neden olur böylece Tip 2 Diyabet riski artar.
İlgili 41 soru bulundu
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Şeker yükleme testi için, test öncesi 3 gün yeteri kadar karbonhidrat almak(en az 150 gram/gün karbonhidrat)ve bu testi etkileyecek ilaç almamak ve test sırasında sigara içmemek gerekir.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Sigara koagülabilite ve kan viskozitesini artırır, fibrinojen düzeyini yükseltir, trombosit agregasyonunu hızlandırır ve kan basıncını yükseltir.
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Sigara insülinin böbreklerden atılımını azaltarak hiperinsülinemiye sebep olurken, insülin direncini de arttırır. Sigara kullanımı diyabetli bireyde farklı mekanizmalar ile sonuç olarak kan şekeri kontrolünün bozulmasına ve aterosklerotik sorunların artışına sebep olur (9, 10, 11, 12, 13).
Kronik sigara içiciliği kompansatuar insülin cevabında yetersizliğe neden olduğundan; insülin direnci için yüksek risk faktörü olup insülin rezistan sendromu ve tip 2 DM gelişimine yol açabilmektedir9,10.
Kan vermeye gelmeden önceki gece saat 21:00'den sonra, suyun dışında, çay ve kahve dahil, hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz; sigara da kullanmayınız. Çünkü sigaranın nikotini, bazı hormon düzeylerini ve CBC değerlerini etkilemektedir.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Kanınızdaki oksijen seviyesi normale döner. 24 saat sonra Karbonmonoksit vücudunuzdan tamamen atılır. Kalp krizi riskiniz azalmaya başlar. 48 saat sonra; Vücudunuzdaki nikotin tamamen temizlenir.
Aç olarak kan vermeden önce sigara içmek test sonuçlarını etkiler mi? Evet, özellikle bazı test sonuçları etkilenir, içilmemesi uygundur.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sinirlilik, çok ve çabuk acıkma, baş ağrısı, öksürük ve konsantrasyon bozuklukları da olabilir. Bu belirtiler ilk 1-2 hafta yoğundur. Lütfen sakin ve sabırlı olun. Bırakmak için ne kadar önemli nedenleriniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Tokluk Kan Tahlili Değerlerini Yanlış Yönde Etkiler
Ancak bu hastanın tahlil sonuçlarını etkileyecek ve teşhis, tedavi sürecini yanlış yönlendirecektir. Bu nedenle hastanın açlık durumu ile ilgili uzmanlara doğru bilgi vermesi önemlidir. Tahlil yaptırmadan önce kişi 10 – 12 saat aç olmalı, sigara içmemelidir.
Geçtiğimiz 50 sene içinde tüm dünyada şeker tüketiminin üç kat arttığına dikkat çeken uzmanlar global obeziteye neden olan şekerin alkol ve sigara kadar zehirli olduğunu belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri