Kaliteli bir baskı balata, daha uzun ömürlü olabilir ve daha iyi performans sağlayabilir. Genel olarak, ömrü ortalama olarak 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değişebilir. Ancak bu bir tahmindir ve araç kullanımına, sürüş tarzına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Baskı balatanın ömrü normal şartlarda 100.000 km'ye varabilir. Bu süre aracın ne kadar sık ve ne şekilde kullanıldığına bağlı olarak değişmektedir. Baskı balatanın ömrünün bittiğini anlamak için kavrama noktasının aralığının değişip değişmediğine bakılabilir.
Uygun kullanım ile birlikte orijinal bir baskı balata ömrü ortalama 90.000 km hatta daha üst kilometreleri bulabilmektedir. Uygun olmayan sürüş alışkanlıkları bu süreleri kısaltarak 20.000 km ve altı kilometrelerde parça değişimi ihtiyacı doğurabilir.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
İlgili 21 soru bulundu
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Fren balatasının ömrünü kısaltan belli durumlar var. Sürekli dur-kalk yapılması, aniden hızlanma ya da aniden yavaşlamalar, gereksiz fren pedalına basılması, öfkeli sürüş tarzı, yokuşlarda fren pedalının zorlanması gibi durumlar fren balatasının erken deforme olmasına neden olabiliyor.
Debriyaj devreye girdiğinde, balata volan ile baskı plakası arasına sıkıştırılır. Motordan gelen güç, debriyaj balataları aracılığıyla şanzımanın giriş miline iletilir. Debriyaj balatası değişimi sayesinde ise vites geçişlerinin sert ve zor olması durumu tamamı ile ortadan kalkar.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Baskı balata bittiğinde motor güç üretir ve devir artar ancak hızlanma olmaz. Özellikle aracın içi dolu olduğunda hareket zorlaşır.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Balata değişimi çok uzun süren bir işlem değildir. “Balata değişimi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı genellikle 3-4 saat içerisinde değiştirildiği yönündedir.
Uygun şartlar altında kullanılan baskı balatası orijinal olması halinde 90.000 kilometreye kadar kullanılabilir. Bu seviyenin üzerine de çıkabilir. Uygun olmayan sürüşler sonucunda ise bu seviye 20.000 kilometre olarak kendini gösterir.
Fren Balatası Ne Zaman Değiştirilmelidir? Fren balatasının ömrüne net bir zaman biçilmese de imalatçılar, 1 yıl kadar bir süre ömür biçmektedirler. Yani 20.000 km. ile 40.000 km arasında bir araç kullanımı yaptığınızda fren balatalarınızı değiştirmeniz gerekecektir.
Debriyaj yeni değiştiğinde bir alışma süreci vardır yaklaşık 1.000 – 1.500 km kadar, bu süre zarfında vites değiştirme işlemleri biraz ağır ve kaba olacaktır. Fakat daha sonra normal pürüzsüz geçiş dinamiğine kavuşacaktır.
Özellikle orjinal olmayan debriyaj balatası değişimi sonrasında kullanılan motor yağı henüz 1.000 km olmadan kararıp siyahlaşabiliyor, hatta motor bu yağı eksiltmeye başlayabiliyor (tecrübe ile sabittir).
Debriyaj bitikse araba, araç ilk kalkışta titreme yapar.
Birbirinden ayrı olan bu parçalar birleştiğinde şanzıman ve motor arasındaki bağlantıyı düzenleyerek debriyaja bastığınızda şanzımanın motordan ayrılmasını sağlar ve bu size araç çalışırken yada giderken vites değiştirme olanağı sunar. Debriyaj seti değişirken baskı balata ve bilye olarak değişir.
Örneğin yokuş çıkarken debriyaja çok basmak, vitesleri sırası ile geçmemek ve motor freni kullanmak debriyaja doğal olarak da baskı balataya zarar verir. - Yanlış debriyaj kurulumu: Debriyaj kurulumu doğru bir şekilde yapılmaz ise baskı balataya çok baskı yapar. Bu da zamanla baskı balatanın yatağına zarar verir.
Kampanalı frenlerde kesinlike arka balatalar önlerden önce bitemez diyebiliriz, ancak 4 tekeri disk olan araçlarda arka balatalar hemen hemen ön balatalarla aynı zamanlarda biter, hatta bazen önlerden bile daha erken bitebilir...
İşaret parmağınızı, jantların arasından balataların üzerine koyun. Balatanın eni parmağınızdan inceyse balata değişim zamanı gelmiş demektir.
Ön ve arka fren olmak üzere iki adet fren balatası vardır. Fren balataları, fren kampanasına bağlı olan fren pabuçlarının üzerine yerleştirilmiştir. Fren pedalına bastığınızda, fren pabuçları fren balatalarını iter ve bu da fren kampanasına doğru itilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri