Kanuna Göre Kafe, Bar, Lokanta, Kahvehanelerin Açık Alanlarında Sigara İçilemez. Birçok yerde tütün ürünlerinin tüketilmesini yasaklayan kanuna göre; lokanta, kahve, kafe, kafeterya, bar, disko, kulüp, gazino vs. gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler de yasak kapsamında.
Tütün Ürünleri (Sigara) Tüketiminin Yasak Olduğu Yerler
4207 sayılı Kanun'da özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde sigara, nargile gibi tütün ürünlerinin tüketilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında Türkiye'nin tüm illerinde insanların yoğun olarak bulunduğu ya da bulanabileceği cadde ve sokaklarda, meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda sigara içme yasağı getirildi.
Müh. 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan 5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, TBMM'de 3.1.2008 tarihinde kabul edilmiştir. Bu kanunla beraber kapalı mekânlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır.
Sigara ve elektronik sigara kullanımı, okul etkinlikleri ve okul yerleşkesi dışına yapılan okul gezilerinde de yasaktır.
İlgili 40 soru bulundu
B) Tütün ürünlerini 18 yaşını doldurmamış kişilere satan ve tüketimlerine sunanlar Türk Ceza Kanununun "Sağlık için tehlikeli madde temini" başlıklı 194 üncü maddesi hükmüne göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kamu binalarında, ticaret ve sosyal amaçlı yerlerde Kanunun yürürlüğe girmesiyle kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.
İşte 2023 kapalı alanda sigara içmek cezası... Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL'den başlayarak 617 TL'ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL'den 42.858 TL'ye kadar para cezası yazılacaktır.
Sonuç olarak, öğretmenlerin büyük çoğunluğu okullarda sigara içmenin yasak olduğunu bilmektedir ancak bu yasağa uyum yeterli düzeyde değildir. Elde edilen veriler öğrencilere örnek olmak durumunda olan öğretmenlerin henüz sigara ve zararları konusunda yeterince bilinçli olmadıklarını göstermektedir.
Hayır. Çalışma ortamlarının yangın merdivenlerinde, balkonlarında, merdiven boşluklarında ya da iki binayı birbirine bağlayan koridorlarında sigara ve tütün ürünleri kullanılamaz.
ALO 184 Tütün İhbar Hattı
2023 yılı itibariyle arabada sigara içme cezası 248,38 TL olarak kararlaştırıldı. Özel araçlarda sigara içme cezası kabahatler kanunu kapsamında olduğu için sürücülere herhangi bir ceza puanı yansıtılmaz. Kesilen ceza idari para cezası kapsamındadır.
Trenlerde sigara içildiğine ilişkin şikayetlerin artması üzerine Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdür Yardımcısı Erol İnal, “Trenlerin hiçbir yerinde özellikle de kapı boşluklarında sigara içilemez” dedi.
"Hastane bahçelerinde sigara içmeyi yasaklayamıyoruz, onun için ayrı bölümler yapıyoruz. Çünkü hastası vefat eden oluyor, yoğun bakımda hastaları olanlar oluyor, bahçe dışına taşıyamayız. Bu tür kampüsler de geniş alanlar.
19 Ocak 2008 tarihinde ve yayımlanan 5727 sayılı Kanun ile evler hariç tüm kapalı alanlarda tütün mamülleri tüketimi yasaklanmıştır. 2009 yılı Temmuz ayında tam olarak yürürlüğe giren yasa ile Türkiye dumansız hava sahasına giren 3.
Vapurların Açık Alanlarında Sigara İçebilir miyim? 4207 Sayılı Kanun kapsamında, "toplu taşıma araçlarında sigara ve diğer tütün ürünlerinin içilmesi” yasaklanıyor. Bu kapsamda yer alan Şehir Hatları A.Ş.'ye bağlı deniz araçlarında da sigara ve tütün ürünlerinin içilmesi durumunda cezai yaptırımlar söz konusu oluyor.
Madde 39 - (1) Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında tütün mamulü tüketen kişiye, ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlileri tarafından elli Türk Lirası idari para cezası verilir.
Yasanın kapsadığı kapalı alanlarda sigara içenlere 69 TL para cezası veriliyor. Bu cezanın üçte bir oranında indirilmesi halinde, ceza 46 TL olarak uygulanacak.
(8) Tütün ürünleri ve tütün ürünü ihtiva eden ve etmeyen nargile ile benzerleri onsekiz yaşını doldurmamış kişilere satılamaz ve tüketimlerine sunulamaz. (9) Onsekiz yaşını doldurmamış kişiler, tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemez.
18 yaşını doldurmayan çocuklara alkollü içki veya sigara, tütün mamulleri satılması halinde de suç işlenmiş sayılıyor. Yasada, sağlık için madde temini suçunun cezasının 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olduğu belirtiliyor.
Polislerin yakalayamadığı sigaraları ise, artık radar kameralar yakalıyor. Bununla beraber, yasak olan ürünler sadece sigara ile değil, aynı zamanda tütün ve nargile gibi ürünlerle de genişletilmiştir. Belirtilen bütün bu ürünler tütün kapsamına girdiği için, 153 TL para cezası ile cezalandırılmaktadır.
Sağlık Kuruluşları içinde sigara içilmesi yasaktır.
Mahkemeler tarafından verilen para cezaları ödenmediğinde hapis cezasına çevrilir, idari para cezaları ödenmediğinde yalnızca icra-haciz işlemleri yapılabilir. İdari para cezası ödenmediğinde borçlunun hapse girmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.
MADDE 9- (1) Öğrencilerin yurdun kapalı alanlarında sigara içmelerine izin verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri