Sigara içmenin güçlü bir iltihaplandırıcı etkisi var. İçilen tek bir sigaradan sonra bile vücutta iltihap hücrelerinin seviyeleri hızla yükselir, etkisi de 35 dakika kadar devam eder.
Sigara yapısal değişikliklere ve/veya bağışık yanıt azalmasına yol açarak enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Sigara içenlerde soğuk algınlığı, grip, pnömoni, lejyoner hastalığı, tüberküloz, meningokoksik hastalık ve periodontal hastalık riski artmıştır.
Yaraların iyileşmesinde de etkili
Ancak sigara içen kişilerin vücudunda daha fazla karbon monoksit bulunuyor ve kandaki toksinler dokuların iyileşme süresini olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda enfeksiyon gelişme riski de artıyor. Yaraların daha zor iyileşmesi hastanede kalış süresinin de uzamasına neden oluyor.
Sigara dumanındaki maddeler solunum yollarında iltihabi reaksiyonlara neden olur, bronşları tahriş eder ve enfeksiyon eğilimini arttırır.
Ancak sigara dumanında yaklaşık 3 bin kimyasal madde, toksin vardır ve bunların çoğu, kronik ağrıya katkıda bulunabilir. Nikotinin, ağrının erken evrelerinde ağrıya duyarlılığı azalttığı bilinmektedir, ancak bu duyarlılığın azalması, zamanla ortadan kalkar.
İlgili 23 soru bulundu
Sigara içmenin güçlü bir iltihaplandırıcı etkisi var. İçilen tek bir sigaradan sonra bile vücutta iltihap hücrelerinin seviyeleri hızla yükselir, etkisi de 35 dakika kadar devam eder. Kısa süreli iltihaplanma sürekli tekrarlanırsa, hassas akciğer dokularını mahvedebilir.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır.
Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.
Sigara tüketimi tüm dünyada önlenebilir özellikte olan ve bulaşıcı olmayan hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin birinci nedenidir. Sigara dumanında 7000'den fazla kimyasal bulunur ve bunların yüzlercesi zehirli, 70'den fazlası ise doğrudan kanser yapıcı özelliktedir.
- Sigara kullanılmamalıdır. - Kahve ve alkol gibi içeceklerden uzak durulmalıdır. - Uzun süre dinlenilmelidir. - İnce kıyafetler tercih edilmelidir.
Nikotin, vücuttan tam anlamıyla 3 günün sonunda atılır
Vücut, sigarayla birlikte alınan nikotini tam 6 saat sonra atmaya başlar. Nikotinin tamamen vücuttan atılımı ise 3 günün sonunda gerçekleşir. Ancak uzun yıllar boyunca aşırı miktarda sigara içen kişilerin vücudu, bu işlemi tam anlamıyla yerine getiremez hale gelir.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
Bir bardak kolada bulunan şeker miktarı vücunuzun ihtiyacından 100 kattan fazla ve bir bardak kola bir paket sıgarayla aynı oranda vücudunuza zarar verir.
Sigaradan ve sigara dumanından uzak durun
Sigara haricinde, puro, pipo, nargile, hatta bunların dumanına pasif olarak maruz kalmak da havayollarını tahriş ediyor, iyileşmeyi geciktiriyor. Bu yüzden sigara içmeyin ve sigara dumanından uzak durmaya dikkat edin.
Kahvenin yanında içilen bir iki sigaradan pek bir şey olmaz diye düşünürler. Oysa ki gerçek çok farklıdır. Yıllardır hastalarıma günde bir tane içilen sigaranın da kalp krizi riski açısından en az 1 paket içilen sigara kadar tehlikeli olduğunu anlatırım.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
“Zararsız” ya da “az zararlı” sigara yoktur. Düşük ya da yüksek katranlı, light ya da normal, tüm sigaralar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Açlık hissi uyandıran bölgenin hormonlarını kendine bağlar ve kişinin acıkma hissini ortadan kaldırır. Sigara, mide asidinin orantısız salgılanmasını sağlar ve yağ yakar. Sigara içtikten birkaç dakika sonra metabolizma hızlanır ve enerjiye ihtiyaç duyulur. Bu enerji ihtiyacı, vücut yağlarının yakılmasıyla elde edilir.
Sigarayı bırakmaya çalışan tütün kullanıcıları için nikotin yoksunluğu belirtileri rahatsız edici ve stresli ancak geçicidir. Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir.
Nikotinin aniden kesilmesi durumunda vücudun sert tepki vereceğini belirten uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyenlerin mutlaka yardım alması gerektiğini söylüyor.
Daha önceden yapılan araştırmalar 1 veya 2 sigara içiminden sonra nikotinin anne sütüne geçtiği, düzeyin 30-60 dakikada maksimuma ulaştığını ve 3 saat boyunca sütte kaldığını gösteriyor. Sonuç: sigara yalnız bize zarar vermiyor.
Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri