Sigara, alkol, uyku hapları ve kafein stresli olduğunuz zamanlarda kullanıldığında adet dönemlerinizin çok daha olumsuz etkilenmesine sebep olur. 3. Büyük bir şok yaşadınız. Stresin yanında, bir şok veya ani bir değişiklik de adetinizin gecikmesini sağlayabilir.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Belirttiğim sınırlar dahilinde ( 21-35) olan döngülerde gerçekleşen adet gecikmiş gibi görülse dahi normaldir. Bazen belirgin hiçbir tıbbi sebep olmadan da adet gecikebilir. Yoğun egzersiz, stres ve uzun seyahatler var ise bu adet gecikmesini normal kabul ederiz.
İlgili 19 soru bulundu
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Korunmasız cinsel ilişki sonrasında, rahimdeki hormonal değişimler adet döngüsünü etkileyebilir ve adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir. Ayrıca, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE), adet düzeninde değişikliklere neden olabilir.
Adet gecikmesi durumunda kasık bölgesine masaj ya da sıcak su uygulaması yapabilirsiniz. Bunun dışında meyve ve sebzelerin sularını tüketebilir, rezene ya da adaçayı da tüketebilirsiniz. Adetim Gecikti Ne Yapmalıyım? Ergenlik döneminden sonra her kadının ayda bir kez yaşadıkları duruma adet döngüsü denir.
Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür. Kişiler ergenlik çağlarında ya da menopoz dönemlerinde normal karşılanabilecek düzensizlikler yaşanabilir, ancak bu aksaklıkların normal olup olmadığı da yaptırılan düzenli muayenelerde hekim kararıyla verilmelidir.
Zaman içerisinde stres hastalıklara adet görememeye neden olarak adet düzenini bozar ve adet gecikmesi yapabilir. Eğer stresin adet düzenini bozduğu düşünülüyorsa gevşeme ve hayat tarzı değişiklikleri ile adet döngüsü normalleştirilebilir. Hayat tarzına egzersiz eklemek adet düzeninin sağlanmasına katkıda bulunur.
Periyodik döngü tam olarak oturana kadar süreçte düzensizlikler yaşanması oldukça normaldir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
Mısır püskülü kaynatılarak tüketildiği takdirde regl ağrılarını hafifleterek hızlı bir şekilde adet söktürücü bir etki sağlayabilir. Bunun yanı sıra tarçın, ısırgan otu ve anason da adet söktürücü etkiye sahip olan doğal bitkilerdendir. Yiyecekler arasında ise favori soğan suyudur.
Bir Aylık Adet Gecikmesi Hamilelik Belirtisi midir? Farklı bir sebebi olmadığında adet gecikmeleri kesin olarak hamilelik belirtisi kabul edilmez. adet gecikmesi olması durumunda eğer böyle bir ihtimal varsa hamilelik testi yaptırılabilir. Böylece daha net bir sonuca ulaşılmış olur.
Hemen adet olmak isteyen kişiler çeşitli adet söktürücü bitkilerden faydalanmaktadır. Gün içerisinde 2 bardak adaçayı ve rezene çayı tüketmek adet olmayı sağlayacaktır. Aynı zamanda çeşitli bitki çaylarının içerisinde doğal zerdeçal ve zencefil eklenmesi adet periyodunun bir an önce gelmesine yardımcı olacaktır.
Bu aralıktan kısa ya da uzun olması adet düzensizliği olarak bilinir. Bu durum hamilelik belirtisi olabileceği gibi başka hastalıkların sebebi de olabilmektedir. Stres, çevresel ya da psikolojik faktörler, mevsimsel geçişler, hormonal durumlar ya da çeşitli ilaçlar bu duruma sebebiyet verebilmektedir.
Gebelik testi negatifse adet olamayan bir kadın bir süre bekleyebilir. Ancak 1 ay adet gecikmesi normal olmadığı için, bu durumda mutlaka doktora gitmelidir. 10-15 günlük adet gecikmesi çok sık tekrarlamıyorsa, yani yılda 2 defadan daha az oluyorsa endişe etmeye gerek yoktur.
İlaçlar dışında kekik çayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve zencefil çayı gibi bitki ve çaylarda yine içilmek sureti ile adet söktürücü olarak kullanılabilir.
Zencefi, maydanoz, ada çayı, rezene çayı, zerdeçal gibi bitkiler ya da soğan kürü gibi doğal kürler adeti geciktirmeye yararlı olabilmektedir. Ancak unutmamak gerekir ki bu bitkiler besinler ve çaylar adet tarihinde çok büyük değişiklikler yaratmaz. Zaten gelmesi yakın reglinin gelmesini kolaylaştırabilirler.
2 Ay Adet Gecikmesi Normal midir? 2 ay boyunca devam eden adet gecikmesi normal bir durum olarak görülmez. Bu kadar uzun süre adet olamayan kişilerin vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmaları gerekir.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.
Biberiye çayı, kekik çayı, adaçayı, zencefil çayı, kantaron çayı adet düzensizliğine iyi gelmektedir. Tarçın, susam tohumu, zerdeçal, rezene tohumu, çörek otu gibi baharatlar da adet düzensizliği sırasında tüketilmesi önerilen besinler arasında gelmektedir.
Küçük kan damarlarında genişleme meydana gelir. Vajina duvarı bu değişimler sonucu daha kırmızı bir hal alır. Ayrıca kalınlaşır. Cinsel ilişki sırasında penisin vajina duvarına sürtünmesi bu bölgede hafif inflamasyon ve koyulaşma şeklinde renk değişikliğine neden olabilir.
Cinsel aktivitenin “çözülme” aşaması olan orgazmın hemen sonrasında, aslında fiziksel ve psikolojik bir gevşeme hissedilir. Bu çözülmeyle beraber baskılanmış ve ertelenmiş stres tepkilerinin hüzün, öfke, keyifsizlik gibi duygularla ortaya çıkması oldukça olasıdır.
Kızlık Zarı Bozulmasına Bağlı Kanama Olması
Lekelenmeler 7-10 gün sürebilir. Kızlık zarındaki yırtılma bazen daha derine yani vajina duvarına uzanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri