TDK imla kılavuzu bu kelimenin yazımını "kangren" şeklinde vermektedir. Dil Derneği Yazım Kılavuzu da "kangren" yazımını doğru bulmaktadır. Büyük Lûgat ve Snsiklopedi'deki kullanımıyla: Kangren'in özelliği, hastalanan dokularda kan dolaşımının durması ve duyarlığın kaybolmasıdır; daha çok kol ve bacaklarda görülür.
Halk arasında sıklıkla yanlış olarak gangren şeklinde isimlendirilir. Kangren kısaca kanlanma bozukluğu sonucu ortaya çıkan doku ölümü şeklinde tanımlanabilir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Hiçbir kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hiçbir" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise hiç bir şeklindedir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
İlgili 43 soru bulundu
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Türk Dil Kurumuna göre bu sözcüğün “baş parmak” şeklindeki yazımı doğru değildir. Kelimelerin yazımında çelişkiye düşüldüğünde TDK yazım kılavuzu devreye girmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda başparmak doğru yazılışı şu şekildedir: Başparmak (doğru kullanım)
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre karnabahar kelimesinin doğru yazılışı "karnabahar"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Diğer yandan kangren vücudun diğer bölgelerine yayılır ve de tedavi edilmezse septis adı verilen kan zehirlenmesi de meydana gelebilir. Meydana gelen septik şokun semptomları arasında düşük kan basıncı, hızlı kalp atışı, baş dönmesi, nefes darlığı ve bilinç bulanıklığı yer alır.
TDK imla kılavuzu bu kelimenin yazımını "kangren" şeklinde vermektedir. Dil Derneği Yazım Kılavuzu da "kangren" yazımını doğru bulmaktadır. Büyük Lûgat ve Snsiklopedi'deki kullanımıyla: Kangren'in özelliği, hastalanan dokularda kan dolaşımının durması ve duyarlığın kaybolmasıdır; daha çok kol ve bacaklarda görülür.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Bu kelimenin Doğru yazım şekli peşi sıra olarak ifade ediliyor. Peşisıra şeklindeki yazımı ise yanlış olarak kabul ediliyor. Peşi sıra kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılan şekilleri yanlış yazım olarak değerlendiriliyor.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
Yeryüzü kelimesi belirtisiz isim tamlaması ile oluşan bir birleşik kelimedir. Bu nedenle yeryüzü kelimesi bitişik yazılır.
Dağınık bir biçimde anlamına gelir. Bu kelime genellikle bölükpörçük, bölük börçük şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı bölük pörçük şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri