Nano yani Slim formatta Kent lezzetini ve imzasını kalite bir şekilde sunmak için hassas mühendislik ifadesi kullanılmıştır. Sigaranın üreticisi
Bir nanometre; bir metrenin milyarda birine eşit ölçü birimidir. Nano parçacık ise 1 ile 100 nanometre boyutlarındaki tek bir maddeyi ifade etmek için kullanılır. Bu parçalar çıplak gözle görülemez. Aynı zamanda geleneksel olarak kullanılan mikroskoplar ile bakıldığında da görülmesi mümkün değildir.
Geleneksel mikroskoplarla görüntülenemeyecek kadar küçük bir ölçü birimi olan nano düzeyinde geliştirilen teknolojilere, nanoteknoloji denir. Bu kavram 1 ile 100 nanometre arasında değişen birimlerde gerçekleştirilen mühendislik ve teknoloji çalışmalarını kapsar. 1 nanometre, 1 metre uzunluğun milyarda biri kadardır.
Nanoteknoloji ürünleri için örnekler verebiliriz. Bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler diyebiliriz.
Nanobilim ve nanoteknoloji, çok küçük boyutlarda çalışma yapan bilim dallarıdır. Nanobilim, nanoyapıların yapısını ve özelliklerini incelerken, nanoteknoloji ise nanoyapıların kullanımını içeren bir bilim dalıdır. Nanobilim ve nanoteknoloji üniversite bölümü, bu alanlarda eğitim veren bir programdır.
İlgili 21 soru bulundu
Nano teknoloji kullanım alanı sınırlandırması bulunmayan bir daldır. Bu kapsamda; malzeme bilimi, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tıp, eczacılık, bilgisayar ve elektrik; nano teknolojinin kullanıldığı başlıca alanlardır.
Nanomalzeme: Yaygın tanıma göre en az bir boyutu 100 nm'den küçük olan ya da bu küçük malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan malzemelere nanomalzemeler denir. Sağlık, çevre gibi bazı alanlarda bu aralık 0.3 nm ile 300 nm arasında olarak değişiklik gösterebilmektedir.
İlk defa dile getiren ABD' den Eric Drexler' dir. Nano teknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü' nün kurucusu olan Drexler, ünlü MIT laboratuarındaki eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiş, nano teknoloji kavramını ortaya atan kişi olmuştur.
Nanoteknolojinin amaçları; 1- Nanometre ölçekli yapıların analizi, 2- Nanometre boyutunda yapıların fiziksel özelliklerinin anlaşılması, 3- Alışılandan farklı ve üstün malzeme özellikleri, üretim süreçlerinin elde edilmesi, 4- Daha dayanıklı, daha hafif, daha hızlı yapılar, 5- Daha az malzeme ve enerji kullanımı [6].
ISO / TS 80004' te nanomateryal, "nano ölçekte herhangi bir dış boyuta sahip olan veya nano ölçekte iç yapıya veya yüzey yapısına sahip malzeme" olarak tanımlanmaktadır. Nano ölçekte "yaklaşık 1 nm (nanometre) ila 100 nm arasındaki uzunluk aralığı" olarak bilinmektedir.
Nano malzemelerin üretimi genel olarak 2 yöntem ile gerçekleştirilmektedir. ❖ Aşağıdan yukarı yöntemler atom/moleküllerden başlayarak nano boyuta çıkmayı esas alır. ❖ Atom/moleküller kimyasal/fiziksel olarak birleşerek nano malzemeyi oluştururlar. Her bir proses kendi içinde eşsiz avantaj ve dezavantajlara sahiptir.
Nanoteknoloji, enerji çalışmaları için geniş bir kaynak yelpazesi sunan, gelişen bileşenler ve cihazlar 100 nm'den küçük olduğundan enerji yakalamak, depolamak ve değiş tokuş etmek için yeni yollar, farklı seçenekler sağlayan bir teknolojidir.
Nanotıp, nano boyutlarda iş- lenmiş alet ve cihazları kullanarak insan biyolojisi ve sağ- lığının moleküler düzeyde incelenmesi, tedavisi, yeniden yapılanması ve kontrolü olarak tanımlanabilir.
Nano milyarda 1 demek ve milyarda 1 ölçekle çalışmak demektir. Atomlarla ve onların dizilişleriyle; malzemede, üretim tekniklerinde, yenilik yapmak ve ihtiyaca uygun üstün özellikli yeni ürünler geliştirmek anlamına geliyor.
nano-in çevirisi
son derece küçük anlamında ön ek, bir milyarıncı anlamında ön ek…
Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür. Nanoteknolojinin ayrıca bugün moleküler nanoteknoloji olarak bahsedilen en eski ve yaygın tanımı, tam olarak makroölçek ürünlerinin imalatı için atomların ve moleküllerin kontrolünün belirli bir amacını ifade etmektedir.
Nanoteknolojinin faydaları, nanoteknolojinin avantajları denince akla ilk gelenlerden biri daha az maliyetli oluşudur. Maliyeti düşürerek, daha fazla üretim imkânı doğurur. Yaşam kalitesini arttırmada önemli bir rolü vardır. Tıp alanına kattığı artılar ile daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam sunar.
Kaliforniya'daki Foresight Enstitüsü başkanı Dr. Eric Drexler, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek molekülsel makineler yapılabileceğini önermiş ve nanoteknoloji kelimesini ilk kez ortaya çıkarmıştır.
Nanoteknoloji terim olarak ilk defa Japon bilim adamı Norio Taniguchi'nin “Nanoteknolojinin Temel Konsepti Üzerine (On the Basic Concept of Nanotechnology)” adlı makalesinde kullanılmıştır.
Nanoteknoloji üzerine bilimsel çalışmalar, alınan patentler, çalışan firmalar, uzman iş gücü ve teknoloji transferi ile edindikleri pazar payları göz önüne alındığında ABD ile Almanya, Güney Kore, Japonya ve Tayvan'ın diğer ülkelere göre daha fazla öne çıktıkları görülmektedir.
Çok adımlı nano-fabrikasyon tekniği sayesinde, birkaç hafta içinde bir milyon adet kadar mikro robot üretmek mümkün. Bu miktarda bir üretim için 102 mm boyutunda bir silikon kompozit plaka kullanılıyor. Mikro robotların gövdesi, bir silikon katmanıyla örtülmüş dikdörtgenden şeklindeki ultra ince bir camdan oluşuyor.
Nano boyutun sonundaki (50-100 nm) tanelerin, test sıcaklıklarında <0.5 Tm dislokasyon aktivitesi hakim olmaktadır. Tane boyutu azaldıkça, dislokasyon aktivitesi de azalmaktadır. Nano boyutun alt seviyelerine gelindikçe (<10 nm) yeni dislokasyonların oluşumu zorlaşmaya başlar.
Nano seramik kaplama, araba yüzeyine; boya ve yüzeyi korumak amacıyla uygulanmakta olan, camdan elde edilen bir üründür. Yüzeye tabaka halinde uygulanan kaplama, sertleşir ve 9h'a kadar nitelendirilen bir koruma kalkanı oluşturur. Yüzeyde sağlanan koruma oldukça sert ve kalıcı bir yapıya sahiptir.
Yeryüzünde fotokimyasal ürünler, volkanik ürünler ve egzoz dumanları gibi doğal olarak çok geniş bir yelpazede nano malzemeler veya parçacıklar bulunabilmektedir [1-5]. Nano teknoloji daha sağlam, daha kaliteli, daha uzun ömürlü, daha ucuz, daha hafif ve daha küçük cihazlar geliştirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri