Sigaradan kurtulunca kısa süre içinde bu olumsuzluk geriye döner. Ancak ağız kanserlerini oluşturma etkisi sigarayı bıraktıktan sonra bile bir süre yüksek seyretmektedir. Etki 5, Dudak, dil ve diş etlerinin tekrar kazanılması.
Sigara içen ve tütün ürünlerini kullanan kişilerde de artan diş eti çekilmesi riski vardır.
Dişeti hastalığı zaten olan bireylerde normalde kanayarak bulgu verecek hastalık, sigara kullanımı nedeniyle belirti verememektedir. Birey sigarayı bırakırsa bu maskeleme etkisi ortadan kalkacaktır ve dişetleri kanamaya başlayacaktır. Sıklıkla hatalı bir şekilde sigarayı bırakmanın olumsuz etkisi olarak algılanır.
Gerçekten de sigara içilmesi ağız içerisinde çıkan aftların hem oluşmasını azaltmakta hem de daha kısa süreli ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sigara içen hastalar sigarayı bıraktıklarında iştahlarında açılma, kilo alma ve ağız içerisindeki yaraların oluştuğundan yakınmaktadır.
Ağız hijyenini sağlamamak ya da yeterince özen göstermemek diş eti çekilmesinin en büyük nedenidir. Diş eti çekilmesi; hassasiyet, ağız kokusu, diş eti kanamaları, çürük oluşumu gibi belirtilerle ortaya çıkar ve tedavi edilmemesi durumunda diş kayıplarına neden olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Diş eti çekilmesini önlemek için de farklı doğal yöntemler vardır. Bu yöntemler; misvak, kristal tuz, çay ağacı, kabartma tozu, limon yağı, hardal yağı ve karanfildir. Bu doğal tarifte gargara yapmak için suya kristal tuz, çay ağacı ve karbonat ilave edilir.
Diş etinin çekilmesi hafif düzeydeyse basit diş taşı temizlikeri ve küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) tedavileri ile sorunun üstesinden gelebilmek mümkündür.. Ancak ilerleme söz konusuysa dişeti ameliyatları (flep operasyonları) olarak adlandırılan cerrahi müdahaleler gerekebilir.
Bundan dolayı sigarayı bırakırken vücudu terk eden nikotin, baş ağrısına, mide bulantısına ve diğer fiziksel semptomlara sebep olabilir. El ve ayaklarda karıncalanma: Sigarayı bıraktıktan sonra kan dolaşımında iyileşme görülür. Düzelen kan dolaşımı da el ve ayaklarda karıncalanma hissine yol açabilir.
Sigarayı bıraktıktan sonraki saatler içinde vücudunuz nikotin ve katkı maddelerinin etkilerinden kurtulmaya başlar. Sigaradaki nikotin nedeniyle olması gerekenden daha yüksek olan kan basıncınız, kalp atış hızınız ve vücut sıcaklığınız daha sağlıklı seviyelere döner. Daha kolay nefes almaya başlarsınız.
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Sigarayı bıraktıktan; 20 dakika sonra: Kalp hızı, kan basıncı düşer. 12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
Maalesef bu mümkün değildir. Çekilen diş etlerinin kendi kendine yeniden eski yerine dönmesi sağlanamadığından bu sorun ilerleme kaydetmeden müdahale edilmesi ve gerekli tedavinin gerçekleştirilmesi çok büyük bir önem taşıyor.
Tuzlu su diş eti çekilmesine iyi gelir. Tuzlu su ile yapılan gargara diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Ancak kesin tedavi için diş hekimine gidilmelidir.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sinirlilik, çok ve çabuk acıkma, baş ağrısı, öksürük ve konsantrasyon bozuklukları da olabilir. Bu belirtiler ilk 1-2 hafta yoğundur. Lütfen sakin ve sabırlı olun. Bırakmak için ne kadar önemli nedenleriniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Bol sıvı tüketin; vücudun temizlenmesini hızlandırarak, nikotinin vücuttan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt tüketin; günde 2 kase yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
Kanınızdaki oksijen seviyesi normale döner. 24 saat sonra Karbonmonoksit vücudunuzdan tamamen atılır. Kalp krizi riskiniz azalmaya başlar. 48 saat sonra; Vücudunuzdaki nikotin tamamen temizlenir.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
D vitamini; kronik iltihaplanma ve kemik kaybı ile mücadelede önemli bir rol oynar. Bu nedenle D vitamini eksikliği, diş eti iltihaplanması ve diş eti çekilmesi ile ilişkilendirilmiştir. D vitamini eksikliği hakkında daha fazla bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Orta derecede diş eti çekilmesi, etkilenen bölgenin derinlemesine temizlenmesi ile tedavi edilebilir. Bu tedaviyle, dişlerde ve diş eti çizgisinin altındaki kök yüzeylerinde biriken plak ve tartar dikkatlice çıkarılır. Kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için antibiyotik kullanımı da önerilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri