Genital siğillerin tedavi edilmesi, HPV'yi tamamen vücuttan atmaz. Ancak siğil yapılarının kümelenmesini engeller ve genital bölgenin doğal görünümünü korumasına yardımcı olur.
Hpv vücuda girdikten sonra %70'i ilk bir yılda, %90'ı iki yıl içinde vücuttan atılır.
Hpv virüsü ile ilgili bir tedavi sunmaz. Siğilin uzaklaştırılması elektrokoterizasyon, asidik ilaç uygulamaları, lazerle siğil tedavisi ve siğil dondurma gibi tedavileri içerir. Bunun yanında virüs bağışıklık sistemini düşürdüğünden bağışıklık sistemini destekleyici ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Genellikle HPV virüsü sıklıkla genel olarak bakarsanız tüm HPV tiplerine; bir yıl içinde %70, iki yıl içinde %85-90, ve 3 yıla doğru da %98 oranında kesinlikle vücuttan atılacaktır.
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir.
HPV, bulaştığı zaman kişinin bağışıklık sistemi devreye girer ve bu virüsü vücuttan atmak için savaşır. Bağışıklık sistemi sayesinde bu virüsler %75 oranında bulaştıktan sonraki 12 ay içinde ve %90 2 yıl içinde vücuttan atılabilmektedir. Eğer atılamazsa virüs DNA'ya entegre olarak kanser sürecini başlatabilir.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
Genital siğil yakıldıktan sonra tekrarlar mı
Genital siğillere Hpv neden olmaktadır. Bu nedenle genital siğillerin yakılmasının ardından siğiller tekrarlayabilir.
HPV insan bedenine geçtikten sonra vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir. Siğiller genellikle zararsız olarak bilinse de genital siğiller tedavi edilmezse hem bulaşıcı özellikleri sebebiyle yayılma tehlikesi oluşturur hem de ilerleyen süreçte kansere yol açan süreci başlatabilir.
Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır.
HPV vücuttan atılmadığı sürece hastanın vücudunda genital siğiller yeniden oluşabilir. Bu nedenle diğer tedavilerde de olduğu gibi lazer tedavisi kalıcı bir işlem değildir. Yakılan genital siğil tamamen kurur ve aynı yerde yeniden çıkmaz.
HPV virüsünün etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Sadece virüsün hızlı yayılımını yavaşlatmak, bulaşmasını önlemek ve virüsler nedeniyle oluşan siğilleri yok ederek cinsel organı sağlık bir duruma getirmek mümkündür.
Yüksek risk taşıyan HPV tip 16 neden olur. Vajina içinde, anüste ve dış genitalde de görülebilir. Kanser: Yüksek riskli HPV tipleri (HPV tip 16, 18 ve 31) neden olur. Serviks (Rahim ağzı) kanserine, Vulva (Dış genital) kanserine ve anüs kanserine yol açabilir.
HPV ile infekte olan kişilerin %90'ında yaklaşık viral klerensin olduğu bilinmektedir. Bunun için belirli bir süre verilememektedir. Ancak 4-6 ay ile 1-2 yıl arasında gerilemenin olduğu bildirilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
HPV enfeksiyonları tekrarlar. HPV nedeni ile ortaya çıkan rahim ağzı, vulva, vajina, anüs, penis, ağız, baş ve boyun kanserleri arasında özellikle rahim ağzı kanserlerinin görülme oranı her yıl artış göstermektedir. 2020 yılında 600.000 üzerinde yeni vaka bildirilmiştir.
Tedaviler 21 günde 1, 1-3 seans şeklindedir. Lazerle siğil tedavisi ağrılı bir işlem midir? Siğillerde ki hedef siğili besleyen damarlardır ve bu damarlar lazer sistemleri ile kurutulduğunda siğiller beslenememekte ve tedavi tamamlanmaktadır. Ortaya çıkan ısı enerjine bağlı bir miktar ağrı duyulabilmektedir.
Erkeklerde genital bölgedeki ciltte siğil lezyonları varsa bulaştırıcıdır. Ama siğil yoksa hastalığı taşıyor olsa bile bulaştırıcılığı azalır. Virüs cinsel yolla bulaşır.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
Temas ile bulaşabildiğinden cinsel ilişki sırasında korunmak yeterli değildir. HPV aşısının yapılması bu enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir. Genital siğil kendiliğinden geçer mi sorusu merak edilmektedir. Ancak genellikle tedavi edilmeden, kendiliğinden geçmezler.
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
Eğer güçlü bir bağışıklığa sahipseniz ömür boyu pasif kalması mümkündür. Her yerde bahsedilen HPV tedavisi genital siğillerin yok edilmesi üzerine bir tedavi prosedürüdür. Yani HPV'yi yok edecek bir tedavi metodu yoktur.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri