Siğiller genellikle cilt renginde, sert ve deriden kabarık pürüzlü olabilirler. Aynı zamanda koyu renkte (kahverengi, gri-siyah), düz ve yumuşak tipleri de vardır.Ayak tabanındaki siğiller genellikle deri renginde ve düz olurlar ve sıklıkla nasırla karıştırılabilirler.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Çoğu siğil türü oluşurken kızarıklık, deri dökülmesi ve kaşıntı gözlenir. Ayak tabanlarında siğil sert ve ağrılı olup nasıra benzer. Genital ve ağız bölgesinde oluşan siğillerde ise kanama gözükebilir. Dokunulduğunda ağrı veya acı hissedilebilir.
Siğil yapı olarak akne ve sivilcelere benzese de oluşum olarak birbirlerinden çok farklıdır. Sivilceler cilde nemlilik ve canlılık sağlayan sebumun fazla salgılanması sebebiyle aşırı yağlanmaya bağlı olarak oluşur, ancak siğillerin oluşumu tamamen hormonal salgılardan farklı sebeplere bağlıdır.
Belirtiler zamanla çoğalır ve büyürler. Genellikle kaşıntı yapmazlar ancak bazen yapabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Siğiller tedavi edilmezse ne olur? Siğiller tedavi edilmezse zaman geçtikçe bir yerde oluşan siğil vücudun diğer yerlerinde de olabilir. Kişi kendinde olan siğilin başkasına bulaşma riskini arttırabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
Ortaya çıkış süresi birkaç haftada ile bir yıldan uzun sürelere kadar değişebilmektedir. Klinik görünüm HPV tipine, anatomik bölgeye ve kişinin bağışıklık durumuna göre değişmektedir. Siğilleri olan hastalar çoğu zaman diğer açılardan sağlıklıdır. Ancak bağışıklık sistemi ve hastalığın görülmesi bağlantılıdır.
Düz siğillerin renkleri pembe, kahverengi ya da sarımtırak renkte olabilir.
HPV Siğilleri Kendiliğinden Geçer Mi? HPV'nin neden olduğu siğiller, çoğunlukla kendiliğinden geçmez. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir. HPV siğilinin tedavi edilmesi, HPV'nin de tedavi edildiği anlamına gelmez.
Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma durumu söz konusu olmaz. HPV tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır.
Yüksel Aydın, “Siğiller zaman zaman rahim ağzı kanseri gibi kötü huylu oluşumlara da neden olabilir. Ancak bu, HPV kaynaklı her siğilin kanser oluşturacağı anlamına gelmez” dedi.
Siğil ciltteki bir kabarıklık gibi görünse de yapı olarak cilt yapısından farklıdır. Sigiller olduğu bölgede rahatsızlık ve nemlilik hissi verir. Bazı türleri hastaya kaşıntı, yanma veya kanama gibi rahatsızlıklar verebilir. Bu yakınmalar tedaviden hemen sonra ortadan tamamen kaybolur.
Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler. İnsanların %60'nın hayatının bir döneminde HPV ile karşılaştığı tahmin ediliyor. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanıyor.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Yoğun stres, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğillerin yayılmasında kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Deride bulunan yaralar, çizikler ve tırnak yeme alışkanlığı, deri bütünlüğünü bozarak, virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Siğiller genellikle cinsel yolla bulaşabilirler. İyi huylu olmalarına karşın ,hızlı yayılmaları ve tedavi sonrası tekrarlamaları nedeniyle özellikle psikolojik yönden kadınları olumsuz olarak etkiler.
Siğil (Kondiloma Akuminata)
Lezyonlar bazen tek veya çoklu sayıda, bazende tek ve oldukça büyük karnabahar görünümünde olabilir. Oral seks ile lezyonlar ağız içine bulaşabilir ve ağız mukozasında benzer lezyonlar çıkabilir. HPV ile temastan 4-6 hafta sonra genital siğil çıkabilir.
HPV bulaştıktan ne kadar sonra siğil ortaya çıkar? Ortaya çıkma (kuluçka) süresi 2 hafta ile 2 yıl arasında değişmektedir. Genellikle 3-4 ayda siğiller ortaya çıkmaktadır.
Düz Siğiller (Verruca Plana): Düz ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olan bu siğiller genellikle yüz, eller veya kollarda ortaya çıkar. Genellikle küçük boyutlarda ve renkleri cilt rengine yakındır.
Bu bir bisturi ile kaldırılınca, verrukanm özelliği olan beyaz ya da kahverengimsi, yumuşak bir doku ortaya çıkar. (Buna halk arasında siğilin kökü denmektedir.) Etken sıklıkla tip 1 ve 2 virüslerdir.
Genital Bölgede Siğil: En tehlikeli siğil türüdür. İlerlemesi durumunda kansere çevirebilir. Kişilerin cinsel yaşamını da bitirebilir. Bu nedenle mutlaka dikkatli olunmalıdır ve tedavi ettirilmelidir.
Siğiller, derinin üst tabakasına yerleşen Human Papilloma Virüs- HPV olarak bilinen bir virüsün oluşturduğu enfeksiyonlardır. Siğiller vücudun herhangi bir yerinde bulunabilirler. Vücudun bir bölümünden vücudun başka bir bölümüne yayılabilir.
Siğillerin en tehlikeli özelliği: Bulaşıcılığı
Siğiller kişiden kişiye direkt temas ile bulaşırlar.
Eğer siğiller yeni oluşmuşsa derhal merhem tedavisine başlayabilirsiniz. Geniş bir bölgeye yayılan siğiller için laktik ve salisilik asit tedavisi önerilir. Bu yöntemlerle siğillerin büyümesi önlenir. Kriyoterapi tedavisi uygulanan hastalara azot verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri