Sigorta Hukuku, sigorta akdi ile ilgili şahıslar arasındaki ilişkilerle, sigortacılıkla uğraşan müesseselerin çalışmalarını düzenleyen hukuk kurallarını bir sistem içinde inceleyen bir hukuk dalıdır.
Ticaret Hukuku kapsamına giren sigorta hukuku, ülkemizde sigortacılığın gelişmesi ile birlikte yaygınlaşmıştır. Sigortacı ve sigortalı arasındaki ilişkileri düzenleyen Sigorta Hukuku, kaza, ölüm ve ferdi sigorta türleri kapsamında sürecin yönetilmesini sağlamaktadır.
Sigorta hukuku, ya sosyal sigortalar bağlamında kamu hukuku kuralları ile oluşturulan ya da özel hukuk kurallarına tabi olarak yapılan bir sigorta sözleşmesi ile ortaya çıkan sigorta ilişkisini inceleyen ve düzenleyen hukuk dalıdır.
Sigorta Hukuku ticaret hukuku kapsamında bulunan özel bir hukuk koludur. Sigorta hukuku, sigortacılık faaliyetleriyle ilgili bulunan işletmelerin çalışma esaslarını düzenleyen hukuk kurallarının bütününü teşkil etmektedir.
Bu çerçevede ,sağlık hukuku karma bir hukuk dalı olarak karşımıza çıkmakta ve içerisine medeni hukuk, anayasa hukuku, ceza hukuku, idare hukuku , ticaret hukuku gibi hem özel hukuk hem de kamu hukuku nitelikli hukuk dallarına özgü kuralları da almaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
SAĞLIK HUKUKU
Karma bir hukuk dalı olarak karşımıza çıkan sağlık hukuku, bünyesinde hem özel hukuk dallarına hem de kamu hukuku dallarına özgü kuralları barındırmaktadır.
Sağlık hakkının anayasal bir güvenceye sahip olması, sağlık hizmetinin kamu hizmeti olması, ceza hukuku, insan hakları ve sosyoloji ile bağlantılı olması sebepleri ile sağlık hukuku kamu hukuku karakterlidir.
Sigorta hukuku, sigortacının zarar doğuran bir tehlike veya rizikonun meydana gelmesi halinde, bunun ekonomik sonuçlarına katlanmayı üstlendiği sözleşmeleri ve sigorta sözleşmelerinden doğan hak ve yükümlülüklerin yer aldığı bir hukuk dalıdır.
Sigorta, kişilerin birçok olay neticesinde meydana gelebilecek zararlara karşı korunmasını sağlamaktadır. Sigortacılıkla meşgul işletmelerin çalışmalarını denetleyen ve düzenleyen hukuk birimine sigorta hukuku adı verilmektedir.
Yangın sigortası, hırsızlık sigortası, ziraat sigortası, kasko, taşıma sigortası gibi sigortalar mal sigortasına; mecburi trafik sigortası, istemli trafik sigortası, doktor mesleki sorumluluk sigortası da sorumluluk sigortasına örnek verilebilir.
Özel hukukta herkes kendi iddiasını ispatlamak zorundadır. Özel hukukta kimse re'sen icra yetkisine sahip değildir. Özel Hukukun Dalları Şunlardır: Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar.
Bireysel ve toplu iş hukuku ile sosyal güvenlik hukuku olarak üç temel dala ayrılır. gerçekleştirdikleri yargısal faaliyetlerin şekil, usul ve esaslarını düzenleyen özel hukuk dalıdır.
Ceza hukuku suç oluşturan fiillerin nelerden ibaret olduğunu, bu fiilleri gerçekleştirenlere hangi cezaların ve güvenlik tedbirlerinin uygulanacağını gösteren hukuk kurallarından oluşan bir kamu hukuku dalıdır.
Ceza hukuku da, ceza verme yetkisi sadece devlete ait olduğundan kamu hukuku alanına girer. Hukuki bir çatışmanın özel mi, kamusal mı olduğunun belirlenmesi için çeşitli teoriler geliştirilmiştir: Çıkar teorisine göre, hukuki bir uyuşmazlık kamunun çıkarlarını ilgilendiriyorsa kamu hukukuna aittir.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Özel Sigorta Hukuku, sigorta şirketleri ile sigortalı kişi ve şirketler arasında sigorta sözleşmesinden kaynaklanan hukuki ihtilafları konu edinen bir hukuk dalıdır. Özel Sigortalar can sigortaları, mal sigortaları ve sorumluluk sigortaları diye üç ana başlık altında incelenir.
5510 sayılı Kanun 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girmiş olup bu tarihten önce kamu kurum ve kuruluşlarında göreve başlamış olan kamu personeli 5434 sayılı T.C.
Hukuk 4. sınıf derslerinden biri Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku dersidir. Özellikle dönemlik olan hukuk fakültelerinde deniz ticareti hukuku ve sigorta hukuku olarak birer dönem gösterilmektedir.
Özel sigorta hukukunun temel konuları, sigorta sözleşmesinin akdi, sigorta sözleşmesinin hükümleri, sigorta sözleşmesinin türleri, sigortacılık faaliyetleri, sigortacılıkla uğraşan kişi ve kurumların neler olduğu ve sigortacılık faaliyetlerinin denetlenmesi gibi hususlardır. menfaatlerinin korunması amaçlanır.
Sigorta Hukukunun Kaynakları
Hukukun 3 tür kaynağı vardır. Bunlar yazılı, yazısız ve yardımcı kaynaklardır.
Sigorta davalarında aktif bir oluşum hizmeti sağlayan avukatlara uzman SGK avukatı denir. Bu avukatlar sizlere sigorta, zaman zaman iş davaları konusunda yardımcı olur. SGK avukatları günümüzde emeklilik, hayat ve sigorta anlaşmazlıkları alanlarında çalışmaktadır. SGK avukatları günümüzde uzman kişilerden oluşmaktadır.
Devletin gücü de hukukla bağlıdır. Kamu hukukunun kapsamına “Anayasa Hukuku”, “Yönetim (İdare) Hukuku”, “Ceza Hukuku”, “Devletler Hukuku”, “Genel Kamu Hukuku”, “Mali Hukuk” ve “Yargılama Hukuku” girer.
Kamu Hukuku: Devletin diğer devletlerle ya da kamu gücünü kullanarak kişilerle ilişkilerini düzenleyen hukuk dalıdır. Özel Hukuk: Kişilerin birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini eşitlik esasına göre düzenleyen hukuk kurallarının bütünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri