Kimler Diyabet Cerrahisi Olamaz? Diyabet ameliyatı vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan insülin depoları tükenmemiş Tip 2 şeker hastalarına yapılmaktadır. Fakat bütün tip 2 şeker hastalarına da ameliyat yapılmaz. Çünkü önemli olan pankreasın insülin üretmesini korumuş olması gerekmektedir.
-Tip I diyabet hastalığının tedavisinde ameliyat söz konusu değildir. -Vücut Kitle İndeksi 30'un altında (obezitesi olmayan) şeker hastalarına ameliyatla tedavisi uygun değildir.
Şeker hastalığı ameliyatı Tip 2 şeker hastalığı olanlara, obezite durumunda olanlara, kan şekeri yüksek olanlarda, kullanılan ilaç ve insüline rağmen kan şekerinin sınırlarda olması sağlanamadığında yapılır. Şeker hastalığı ameliyatı kapalı ameliyat olarak gerçekleştirilir. Kesiler halinde ameliyat yapılır.
Tip 1 diyabet, insülin rezervlerinin tamamen ortadan kalkmasına sebep olduğu için, metabolik cerrahi uygulansa bile insülin seviyesinin artırılması söz konusu değildir. Tip 1 diyabetin cerrahi olarak tedavi edilmesi günümüz şartlarında mümkün değildir.
Metabolik cerrahi operasyonundan yararlanmak için vücudun az miktarda da olsa insülin üretmesi gerekmektedir. Bu anlamda insülin üretiminin olmadığı Tip I diyabette farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturan Tip II diyabet hastaları ise metabolik cerrahi için en uygun adaylardır.
İlgili 24 soru bulundu
Operasyonun öncesinde, sırasında ve sonrasında kan şekeri değeri ideal olarak 110 ila 180 mg/dl (6 ila 10,0 mmol/l) aralığında olmalıdır. Uzun süren bir ameliyat sırasında, hastalara gerektiğinde insülin ve dekstroz infüzyonu yapılır.
ŞEKER HASTALIĞINDAN AMELİYATLA KURTULMAK MÜMKÜN MÜDÜR? Evet. "Ameliyatla tedaviye uygunluk" açısından doğru seçilmiş tip 2 şeker hastalarının metabolik cerrahi ameliyatları ile tedavisi mümkündür. Hastaların %80-90 kadarında tam düzelme, geri kalanında ise kısmi düzelme sağlanmaktadır.
Kontrol altında olan, düzenli takiplerin yapıldığı, yapılan laboratuvar tetkiklerinde değerlerin normal sınırlar içinde olduğu hipertansiyon, şeker ve kalp hastalıklarında estetik ameliyata engel yoktur.
Tip 2 diyabet ameliyatı, normal sindirim sistemi cerrahisi kadar risk taşır. Öncelikle her ameliyatta olduğu gibi şeker hastalığı cerrahisinde de tercih edilen anestezi, bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Ayrıca, nadiren de olsa enfeksiyon, apse oluşumu gibi problemler de ortaya çıkabilir.
Diyabetten korunmak için kan şekerini kontrol altında tutmak büyük önem taşıyor. Rakamlar ürkütücü olsa da diyabet hastalığından korunmak hareketsiz yaşam tarzından kurtulmak ve doğru beslenme alışkanlıklarıyla mümkün olabiliyor.
Diyabet ameliyatı vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan insülin depoları tükenmemiş Tip 2 şeker hastalarına yapılmaktadır. Fakat bütün tip 2 şeker hastalarına da ameliyat yapılmaz. Çünkü önemli olan pankreasın insülin üretmesini korumuş olması gerekmektedir.
Şeker Hastalığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Vücudunuzda açılan küçük delikler ile gerçekleştirilen bu ameliyat, operasyonel anlamda 4.5 saat civarında sürmektedir.
Şeker ameliyatı kaç günde iyileşir? Hastane yatış süresi ise yapılan ameliyat türüne bağlı olarak değişmekle birlikte 3-4 gün sürmektedir. Yapılan ameliyat türüne bağlı olmakla birlikte işe dönüş süresi genellikle 7-10 gün arasında olmaktadır.
ŞEKER HASTALARINDA İlaç yada insülin yapılmadığında " kan şekeri kontrolü " sağlamak mümkün değildir. " Şeker Hastalığının yani Tip2 Diyabet Hastalığının bilinen "KALICI TEK TEDAVİSİ" METABOLİK CERRAHİ ( Transit Bipartisyon Yada Duodenal Swicth ) ameliyatları ile sağlanır.
Şeker hastalığı için yapılan ameliyatlardan sonra kişinin önceki kilosuna göre değişmekle birlikte 20 ile 50 kilo arasında kilo kaybı olmaktadır.
Şeker hastalığı ameliyatını maalesef SSK karşılamamaktadır.
Şeker hastalığı, beraberinde Obeziteyi de getirebilir. Bu durumda SSK ameliyatın bir kısmını karşılayabilmektedir. SSK'nın ameliyat maliyetinin bir kısmını karşılayabilmesi için, ameliyat olacak kişinin vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır.
Ameliyat sonrası hastalarda şeker yükselmesi olabilir. Ciddi hastalıklarda şeker yükselebilir. Ciddi travmalar kan şekerini yükseltebilir.
Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen diyabet tipidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur. Bu tip diyabetiklerde rahatsızlık uzun yıllar klinik olarak belirti vermeyebilir.
Vücut ne kadar uzun süre aç kalırsa kan şekeri o kadar düşmeye başlar ve sonrasında glikojen depolarından kana şeker salınımı ile hızlı yükseklikler olabilir. Bu nedenle kahvaltı vücudun gece boyunca düşük giden kan şekerinin düzenlenmesi için olmazsa olmaz öğünüdür.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Sağlıklı bireylerde tokluk kan şekeri değeri 140 mg'ye kadar ideal seviyede görülür. 140-200 mg/dL arasında çıkan bir sonuç gizli şeker (pre diyabet) olarak değerlendirilirken, 200 mg'nin üstünde çıkan değerlerde ise kişiye şeker hastalığı tanısı konur.
Birinci sonuç: Tip 2 diyabetin en azından bazı hastalarda doğru diyetle tamamen düzelebilen bir hastalık olduğu. İkinci sonuç: Tip 2 diyabetlilerin doğru beslendiklerinde fazla kilolu olsalar bile gene de diyabetten kurtulabilecekleri.
Ameliyat genel anestezi altında, kapalı(laparoskopik) teknikle uygulanır. Yaklaşık 2 saat sürer. Ameliyat bölgesinden dışarı uzanan bir dren kullanılır.
Diyabet kronik bir hastalıktır ve kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığın tedavisi, hastalığın olumsuz etkilerini önleyebilmek ve hastanın yaşam kalitesinin düşmesini engellemek içindir. Kan şekeri seviyesinin normal sınırlarda tutulabilmesi, hastalığın etkilerinin en aza indirgenmesi için önemlidir.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri