○ Sigorta Hukuku kurumdur. Bu kurumun biri sosyal sigortalar diğeri ise özel sigortalar olmak üzere başlıca iki ana kolu vardır.
Sigorta türleri genel olarak Hayat Sigortaları ve Hayat Dışı Sigortalar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu kategorilerin dışında kalmasına rağmen Bireysel Emeklilik Sistemi de önemli bir sigorta türüdür.
Yangın sigortası, hırsızlık sigortası, ziraat sigortası, kasko, taşıma sigortası gibi sigortalar mal sigortasına; mecburi trafik sigortası, istemli trafik sigortası, doktor mesleki sorumluluk sigortası da sorumluluk sigortasına örnek verilebilir.
Sorumluluk sigortaları isteğe bağlı sorumluluk ve zorunlu sorumluluk sigortaları olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Kamu otoritesince belirlenen herhangi bir alanda, kusuru olmaksızın zarar görenlerin zararını karşılamak için kanun veya Bakanlar Kurulu kararıyla yaptırılması mecbur kılınan sigortalara “zorunlu sigorta” deniyor. Bu şekilde bugün hayatımıza giren tam 12 adet zorunlu sigorta var.
Sigorta, kişilerin birçok olay neticesinde meydana gelebilecek zararlara karşı korunmasını sağlamaktadır. Sigortacılıkla meşgul işletmelerin çalışmalarını denetleyen ve düzenleyen hukuk birimine sigorta hukuku adı verilmektedir.
Eskiden bu sınıflandırma SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur şeklinde yapılıyordu. 2006 yılında ise getirilen kanuni bir düzenleme ile tüm bu kategoriler SGK olarak tek bir çatı altında toplandı. Bu yeni sistemine göre kişiler 4A sigorta, 4B sigorta ve 4C sigorta kapsamında çalışırlar.
Sigorta Hukuku, sigorta akdi ile ilgili şahıslar arasındaki ilişkilerle, sigortacılıkla uğraşan müesseselerin çalışmalarını düzenleyen hukuk kurallarını bir sistem içinde inceleyen bir hukuk dalıdır.
İş yerinde yaşanabilecek iş kazaları için işvereni güvence altına alan bir sigortadır. İşverenin hukuki sorumluluğu nedeniyle zor durumda kalmasını önler. Bu sigorta, iş kazasına uğrayan işçiler veya bu işçilerin hak sahipleri tarafından işverenden talep edilecek tazminat taleplerini karşılar.
Sigorta hukuku, sigortacının zarar doğuran bir tehlike veya rizikonun meydana gelmesi halinde, bunun ekonomik sonuçlarına katlanmayı üstlendiği sözleşmeleri ve sigorta sözleşmelerinden doğan hak ve yükümlülüklerin yer aldığı bir hukuk dalıdır.
4A, 4B, 4C sigorta kolları, Türk vatandaşı olan ve aktif çalışan kişilerin sosyal güvencelerden faydalanabilmesini sağlayan sistemlerdir. Üç sigorta kolu da Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlıdır.
Grup sağlık sigortası şirket çalışanları, sendika üyeleri ya da sivil toplum kuruluşları gibi çok sayıda topluluk ve şirket tarafından yapılabilen bir özel sağlık sigorta türüdür. Grup sağlık sigortası, en az yirmi kişinin katılımı ile oluşabilmektedir.
Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
Solar sistemlerde DC (direct current) sigortalar, aşırı akım veya kısa devre durumlarında sistemi korumak için kullanılır. Bu sigortalar, solar panellerden invertöre ve şarj kontrol cihazına kadar tüm DC yükleri korumak için kullanılabilirler.
Sigorta Hukuku ticaret hukuku kapsamında bulunan özel bir hukuk koludur. Sigorta hukuku, sigortacılık faaliyetleriyle ilgili bulunan işletmelerin çalışma esaslarını düzenleyen hukuk kurallarının bütününü teşkil etmektedir.
Sigorta Hukukunun Kaynakları
Hukukun 3 tür kaynağı vardır. Bunlar yazılı, yazısız ve yardımcı kaynaklardır.
Sosyal sigorta hukuku, sosyal sigortaları konu alan sigorta hukuku dalıdır. Sosyal sigortalar, piyasa koşullarında sigorta teminatı elde etmek için yeterli maddi imkâna sahip olmayan kesimleri güvence altına almak için esas olarak kamu eliyle yapılan sigortalardır. Sosyal sigortalardaki temel amaç kamu yararıdır.
I.
Özel sigortalarda oluşabilecek risklere karşı kendi istekleri doğrultusunda bir risk teminatıdır. Sosyal sigortalarda ise kanunen uygulanması zorunlu, kişinin isteğine bırakılmayan bir teminat türüdür. Sigortalı tarafından yatırılan primle finanse edilmektedir. Kişisel menfaat ilişkisine dayanmaktadır.
Zorunlu mali sorumluluk sigortası, sigortacının sigorta ettirilen motorlu taşıt ile üçüncü kişilere verdiği zararların maddi açıdan giderilmesini sağlayan bir teminattır. Zorunlu mali sorumluluk sigortası, yasaca motorlu araç sahibi kişiye zorunlu tutulmuştur.
Mal sigortaları kişinin sahip olduğu ekonomik kıymetleri teminat altına alırken; can sigortaları ise kişinin ölmesi veya sakat kalması halinde, poliçeyi aldığı andaki hayat standardının, poliçeden faydalanacaklar adına devam etmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri