Böyle durumlarda ise antibiyotikli pişik kremi kullanılması doktoru tarafından tavsiye edilebiliyor. Bebeğin genellikle popo ve genital bölgesinde pişikler oluşur.
Antibiyotik kullanan çocuklarda daha çok pişik görüldüğünden pişiğin önlenmesi için koruyucu alt bakımın düzenli olarak uygulanması, her bez değişiminden sonra vazelin kullanılması, annelerin bu konuda eğitilmesi önerilmektedir.
Pişik oluşan bölgeyi ılık suyla durulayıp, kuruduktan sonra çinko oksit veya vazelin içerikli pişik kremleri ve nemlendiricilerin sürülmesi pişiği geçirmeye yönelik uygulanabilecek doğal tedavi seçenekleridir. Pişik oluşan bölgedeki hava akışının bulunmasına da özen gösterilmelidir.
Hastalıklarda kullanılan antibiyotik tedavileri, bebeğin diş çıkarma dönemi ve egzama gibi hastalıklar pişik oluşumuna neden olabilir. Bazı kalıtsal hastalıklar ve çinko yetersizliği de bebeklik döneminde pişiğe neden olan faktörlerdir.
Bebeklerde pişik tedavisi, koruyucu kremlerle düzelme sağlanamazsa, düşük potensli kortizon içeren kremler kullanılır. Eğer kandidiazis de ilave olmuşsa tedaviye mantarlara etkili kremler eklenir. Nadiren düzelmeyen mantar enfeksiyonunda ağızdan ilaç kullanımı gerekebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Pişik gelişen bölgelerin tedavisinde çinko bazlı krem veya jeller kullanılabilir. Yine vazelinli kremler ve alkol bazlı olmayan nemlendiriciler yararlı olabilir.
Pişik oluşan bölgedeki döküntülerin uzun süre geçmemesi, ciltte kabarık ve ağrılı lezyonlar meydana gelmesi, bebekte ateş çıkması, pişik bölgesinde iltihaplı akıntıların oluşması durumlarında pediatri hekimine başvurmanız önem arz etmektedir.
Doktorunuz duruma göre kortizonlu krem, antibiyotikli krem, mantar kremi veya ağızdan antibiyotik başlayarak pişiği tedavi edecektir.
Temas ettiği bölgede tahrişe bağlı ortaya çıkar ve özellikle bez bölgesinde, bezin nemli olmasıyla birlikte meydana gelen bir durumdur. Kakaya ve idrar bağlı olarak, bez bölgesinin cilt bariyerinin bozulması sonucu ciltte temasa, bölgedeki irritasyona bağlı reaksiyonlar gözlenir ve pişik tablosu ortaya çıkar.
Antibiyotik kullanımı: emziren annenin yada bebeğin antibiyotik kullanması sonucu bağırsakta kötü bakterilerin yanı sıra iyi bakterilerinde ölümüne sebep olmaktadır buda mantar enfeksiyonuna neden olup bebekte pişik oluşumuna sebep olur.
Pişik olunduğunda mantar enfeksiyonunu ayırt edebilmek için deriyi gözlemlemek gerekir. Döküntü olan bölgenin çevresinde küçük kırmızı benekler de oluşmaya başlarsa mantar enfeksiyonu olup olmadığını öğrenmek için doktora başvurulması gerekir. Pişik problemi için reçete edilen kremler kortizon içerebilir.
Bebek cildi, yetişkinlerden daha hassas olduğu için, sadece bebeklere özel olarak formüle edilen pişik önleyici kremleri seçmenizi tavsiye ediyoruz. En iyi pişik kremi markaları arasında, Mustela, Babe, Hametol, Burt's Bees, Veleda, Nivea Baby, Sebamed öne çıkmaktadır.
Özet: Bebeklerin hassas cildi, bez bölgesindeki nem, alerjenik maddeler ve sürtünme nedeniyle pişik oluşabilir. Yetersiz bez değişimi ve cilt ürünlerinin cilde teması pişiğe neden olabilir. Pişik, bebek bezi bölgesinde kızarıklık, ıslaklık, kabarma ve tahriş gibi belirtilerle kendini gösterir.
Tüm bunların yanı sıra egzama, kontakt dermatit ve pişik gibi sorunların önlenmesini sağlar. Kendinizde kullanabileceğiniz gibi çocuğunuzda da kantaron yağı kullanımını tercih edebilirsiniz. Fakat özellikle alerjik bünyeye sahip çocuklarda bu uygulamanın öncesinde hekime danışılmasında fayda vardır.
Yumuşatıcı ve Nemlendirici Etkisi: Zeytinyağı, cildin kurumasını önler ve cildin nem dengesini korur. Pişik genellikle cildin aşırı nem kaybıyla ilişkilidir, bu nedenle zeytinyağı pişikli bölgeyi nemlendirerek rahatlama sağlayabilir.
Bebek bezi markası değiştirmek pişik yapar mı? Bebek bezi markası değiştirmek pişik yapabilir, çünkü her markanın farklı malzemeler ve kimyasallar içerebilir. Bu nedenle, bebeğinizin cildi yeni markanın içeriğine karşı hassas olabilir ve pişiğe yol açabilir.
Deri üzerinde meydana gelen enfeksiyonlarda iyileşme sürecinin hızlanmasını destekler. Ayrıca akne ve yaralara bağlı olarak oluşan izlerin azaltılmasında da yardımcı etki sağlar. Kantaron yağı egzama, pişik ve dermatit gibi sorunların önlenmesini sağlar.
Cildin uzun süreli ıslak kalması ve sürtünme olması sonucunda veya kimyasallara temas ile pişik gelişebilir. Duş alırken genital bölgenin dikkatli bir şekilde yıkanmaması da pişik oluşumuna neden olabilir. Maya mantarı enfeksiyonu, yetişkinlerde de görülebilir ve pişiğe sebep olabilir.
Eğer tahriş olmuş deri bölgesinin bakımı iyi yapılırsa pişik, birkaç içinde kendiliğinden yok olacaktır. Dolayısıyla pişik tedavisinde, bebeklerde düzenli olarak bez değiştirme, cildin temiz ve kuru tutulması, hava sirkülasyonunun sağlanması son derece önemli.
FİTO, epitelin yenilenmesini gerektiren deri dokusu rahatsızlıklarının topikal tedavisinde kullanılır. Cilt dokusunun yenilenmesi işleminin değişik nedenlere bağlı olarak yavaşladığı ya da değiştiği olgularda (yaşlılık, çeşitli kozmetiklerin oluşturduğu lezyonlar, karın çatlakları ve meme başı çatlakları) endikedir.
Pişik, çoğu zaman kirli bezin uzun süreli ıslaklığından kaynaklanır. Pişik ayrıca kullanılan bebek bezi, temizlik mendili gibi ürünlere alerji gelişmesi sonucu, banyo veya terleme sonrası bebeğin cildinin düzgün kurutulmaması, katı gıdaya geçiş veya ishal sonucu da oluşabilir.
Pişik nedenleri nelerdir? Pişik, bez kullanan çocuklarda genital alanın sürekli olarak nemli kalması, idrar ve gaita ile tahriş olması sonucunda derinin koruyucu özelliği kaybolur ve deride mantar enfeksiyonları ve ekzema ortaya çıkar.
Probiyotikli yoğurt: Probiyotikli yoğurt, cildin kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olur ve pişik için kullanılan doğal yöntemlerden birisidir. Burada önemli olan yoğurdun doğal ve şekersiz olması gerektiğidir. Her bebek bezi değişiminden sonra pişikli olan bölgeye oda sıcaklığında yoğurdu sürebilirsiniz.
Çilek, yaban mersini, portakal, limon, mandalina, greyfurt, üzüm, domates ve domates bazlı ürünler gibi asidik besinler pişiğin şiddetini artırabilir. Bebekte pişik varken ishal gelişmesi pişiği kötüleştirebilir.
Bez bölgesinin nemli olması, cildi fiziksel, kimyasal ve enzimatik mekanizmalarla oluşan hasara duyarlı hale getirir. Aktif erüpsiyondan 48-72 saat sonra mantar enfeksiyonu oluşur. Bez pişiği olan bebeklerin perine bölgesinden % 92'ye varan oranlarda Candida albicans izole edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri