Özellikle üçüncü şahıslara verebileceğiniz herhangi bir zarar durumunda korunmanızı sağlayan ve gerçekleşecek kaza durumlarına karşı bütçenizi koruyan zorunlu sigortalar, bir kaza sonucunda karşı tarafa vereceğiniz zararların teminat altına alınmasını sağlar.
Trafik sigortasının zorunlu olmasının en önemli sebeplerinden biri, araç sahiplerinin ve sürücülerin üçüncü kişilere karşı aldığı sorumluluğu garantilemektir. Bu sigorta sayesinde olası bir kazada hatalı olmanız durumunda karşı tarafın hasarı bu sigorta tarafından karşılanır.
Zorunlu Trafik Sigortası, kaza nedeniyle yani kasıtlı olmayarak karşı tarafta yaratılan maddi ve manevi hasarı karşılamak amacıyla yaptırılır. Bu sayede trafikte meydana gelebilecek kaza durumlarında oluşan maddi ve manevi yük minimuma indirilebilir.
Zorunlu sigorta kolu, işverenlerin çalışanlara yaptırmakla zorunlu olduğu sigortaları kapsayan bir ifadedir. 4A zorunlu sigortalılar ise 5510 sayılı yasa gereği Sosyal Güvenlik Kurumu altında yer alan 4A, eski adıyla SSK'ya prim ödeyen kişileri kapsar.
Sıfır kilometre araç satın alınırken trafik tescil işlemleri yapılır ve araç ruhsatı hazırlanır. Ruhsat işlemleri sırasında Emniyet Genel Müdürlüğü'nce araç sahibinden, zorunlu trafik sigortası poliçesini ibraz etmesi istenir. Bu nedenle aracın trafiğe çıkmadan önce trafik sigortası yaptırılmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır. Ayrıca trafik sigortası olmadan muayene yaptırılması da mümkün değildir.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
Ülkemizde 12 adet zorunlu sigorta olduğunu biliyor musunuz? Ülkemizde 12 adet zorunlu sigorta olduğunu biliyor musunuz?
Sigortanın çalışma mantığı, ortak risk altında olan kişilerin, maddi güçlerini birleştirip, yardımlaşmasıdır. İşte sigorta şirketleri bu benzer riskleri taşıyan kişileri bulur ve hasar gerçekleştiğinde, giderilmesini sağlarlar.
Sigorta öncelikle emniyet ve güvenliği sağlar. Kişiler tasarruf eder. Kredi almayı kolaylaştırır. Müteşebbislerin yatırım yapmasını ve ticarî hayatın hareketlenmesini sağlamaktadır.
SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ŞİKAYETİ NEREYE YAPILIR ? Bir işverenin sigortasız olarak işçi çalıştırdığının anlaşılması durumunda konuya ilişkin şikayet; ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezine, CİMER'e ve işverenin bulunduğu il ve ilçedeki sosyal güvenlik kurumuna başvurarak yapılabilir.
Kanunlar ile belirli statülerde çalışan veya gelir kazanan kişilerin sosyal sigorta kapsamında olmasının düzenlendiği durumlarda bu sigortalılık halleri “ZORUNLU” sigortalılık niteliğindedir.
Yasal zorunluluk olan Trafik Sigortası ile, trafikte Türkiye Sigorta güvencesi altındasınız! Trafik Sigortası ile; poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne, yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet verilmesi durumunda, hukuki sorumluluğunuz teminat altına alınır.
İşyeri Sigortaları
İşyeri sigortası, işyerinizin veya işyerinizdeki her türlü demirbaş eşya, makine-tesisat veya cam-emtia gibi varlıklarınızın güvence altına alınması amacıyla yapılan bir sigorta türüdür.
Bu sayede sigortalıların iş kazası ve diğer durumlarda çeşitli güvencelerden yararlanmaları mümkün olur. Fakat bu haklardan faydalanmak için öncelikle işverenin personeli adına SGK'ya başvurması gerekir. İşe giriş bildirgesinin teslim edilmesiyle çalışanın sigortalılık süreci resmî olarak başlar.
SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bildirimden sonra hemen denetime başlarlar, denetim memurları işçinin iş yerine gidip soruşturma yaparlar.
1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
4A sigortalı çalışanların brüt maaşları üzerinden yapılan prim ödemeleri işvereni tarafından yapılır. 4B sigortalı çalışanlar ise prim ödemelerini işverenleri olmadığı için kendileri yapar. 4A sözleşmeli çalışanlarda sürekli bir görev yaparken, diğer sözleşme türlerine bağlı olanlar geçici görevde olabilir.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
İsteğe bağlı sigortadan yararlanmak için bir işverene tabi olmanıza gerek yoktur. Prim bedelini düzenli ödeyerek sigorta sistemine katılabilirsiniz. Özetle isteğe bağlı sigortalılık, herhangi bir işte çalışmasanız bile emekli olabilmenize imkân tanır.
Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.
ile Sigorta Sorgulama 4A hizmet dökümü sorgulamak e-devlet sistemi sayesinde artık çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri