Buna göre; çek ve bonodan, rekabet yasağından, fikrî mülkiyetten, komisyon sözleşmesinden, yayın sözleşmesinden, rehin karşılığı ödünçten kaynaklanan uyuşmazlıklar ve banka ve finans kurumları ile yaşanan uyuşmazlıklar ticaridir; dava şartı arabuluculuk kapsamına girmektedir.
Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur.
Sigorta Davalarında Dava Şartı Olarak Arabuluculuk
Ticari davalarda dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk, uyuşmazlığa dair dava açılmadan önce tüketilmesi gereken bir yoldur.
Kira İlişkilerinde Zorunlu Arabuluculuk
Açıklandığı üzere taşınmazların ilamsız icra ile tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere kira ilişkisinden kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk zorunluluğu getirilmiştir.
Bu nedenle Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvurularda arabuluculuk gerekmemektedir. Ayrıca Tüketici Hakem Heyetinin verdiği kararlara karşı itiraz mahiyetinde Tüketici Mahkemelerinde dava açılırken de arabuluculuk sürecinin tüketilmesi zorunlu değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Kanun ile uyuşmazlık tutarı 10.390 TL ve üzerindeki ve istisna kapsamında kalmayan tüketici uyuşmazlıkları da zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmış ve dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı haline gelmiştir.
Alacak veya tazminat taleplerine ilişkin ticari davalarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur. Zorunlu arabuluculuk, mevcut uyuşmazlık hakkında dava açmadan önce arabuluculuk yolunun tüketilmesi gerektiğini ifade eder. Aksi takdirde açılacak davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddedilir.
Buna göre kiracı tarafından kira bedelinin ödenmemesi ya da vermiş olduğu tahliye taahhütnamesinde belirtilen tarihin gelmesi durumunda icra takibi yapılması veya takibe dayanılarak icra mahkemesinde dava açılmasından önce arabuluculuğa başvurma şartı bulunmamaktadır.
1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren ve kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk düzenlemesi ile ekonomik koşullar sebebiyle artan kira uyuşmazlıkları davalarındaki yargının yükünü azaltmak hedeflenmiştir.
Bu düzenleme ile 1 Eylül 2023 tarihinden sonra açılacak kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğa başvurulmadan dava açılamayacak olup taraflar öncelikle arabuluculuk kurumuna müracaat edeceklerdir. Bu tarihten önce açılmış olan davalar için arabuluculuğa başvurulmasına gerek olmayacaktır.
Bu Kanun ile bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ve işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması, 1/1/2018 tarihi itibariyle, dava şartı haline getirilmiştir.
Alacak, Tazminat ve. İşe iade konularında dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava ön şartıdır.
Zorunlu Arabuluculuk: Bazı uyuşmazlıklar için mahkemeye dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu vardır. Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklar açısından dava şartıdır. Yani, arabulucuya gitmeden açılan dava, dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilir.
Kira davalarında zorunlu arabuluculuk kuralı, 10 yıllık kiracının tahliyesinin sağlanması için de geçerlidir. Arabulucuya başvurulmadan 10 yıllık tahliye davası ile kiracı tahliye edilemez. Arabulucuya başvurulmadan dava açılması halinde dava şartı eksikliğinden dava usulden reddedilir.
İlgili Kanuna göre, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.
Doktrinde bu konuya ilişkin çeşitli görüşler bulunmakla birlikte, Yargıtay'ın yakın tarihli kararı dikkate alındığında kira sözleşmesinden kaynaklanan ticarî dava niteliğindeki para alacağına ilişkin menfi tespit davalarında arabuluculuğun dava şartı olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Kiracı ve ev sahibi arasında kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda mahkemeden önce arabuluculuğa gitme zorunluluğu 1 Eylül'de başladı.
7445 sayılı Kanun m.37 ile Arabuluculuk Kanunu'na (HUAK) eklenen m.18/B'nin getirdiği en büyük yeniliklerden biri, taşınır ve taşınmaz malların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesiyle ilgili ihtilaflarda dava açmadan önce arabuluculuk yoluna başvurulmasının dava şartı olmasıdır.
KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCU ÜCRETİ 580 LİRADAN BAŞLIYOR
Konusu para olmayan veya para ile değerlendirilemeyen diğer tür uyuşmazlıklarda ise 2 kişinin taraf olduğu durumlarda saatlik ücret 550 lira olarak belirlendi.
Bir süredir üzerinde çalışılan kira davalarında arabuluculuk konusu yasalaştı ve 1 Eylül 2023 itibari ile hayata geçiyor. TBMM'de kabul edilen kanun teklifine göre eylül ayından itibaren mal sahibi veya kiracı, arabulucuya başvurmadan dava açamayacak.
Kira Anlaşmazlıkları için Arabulucuya Nasıl Başvurulur? Arabuluculuk başvuruları, doğrudan adliyelerdeki arabuluculuk merkezlerinde ücretsiz olarak yapılabilir. Yine kişinin kendisi veya avukatı da Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden kolayca arabuluculuk başvurusu gerçekleştirebilir.
Kira, kat mülkiyeti, komşuluk hakkı ve ortaklığın giderilmesinden kaynaklı uyuşmazlıklarda dava şartı arabulucuk uygulaması, yaklaşık 2 ay önce sisteme kazandırıldı. Bu kapsamda kiracılar ve ev sahipleri arabuluculuğa başvuru için adliyelerden bireysel ya da avukatları aracılığıyla başvuru yapabiliyor.
Örnek vermek gerekirse, bütün ticari işletmeler ve şirketlerden, çek, bono gibi kıymetli evraktan, taşıma işlerinden, gemi ticaretinden, sigortacılıktan, bankacılıktan, ödünç işlerinden, rekabetten, fikri mülkiyetten kaynaklanan uyuşmazlıklar zorunluluk kapsamında olacaktır.
Bu ücret kural olarak taraflarca eşit şekilde karşılanır (6325 sayılı HUAK md. 18/ A-12). Ancak ücreti taraflardan birinin karşılayabileceği ya da farklı oranlarda paylaşabileceği yönünde anlaşma sağlanabilir.
Özet: Ticaret Yasasına 7155 sayılı yasayla eklenen (Md.5/A) ticari davalarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu dava şartı olarak hukuk sistemimize girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri