"Takoğraf cihazı ile sürücü çalışma belgelerinin hangi cins taşıtlarda bulundurulacağına ve kullanılacağına dair esaslar aşağıda gösterilmiştir. 2) Takoğraf cihazlarının, şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekicilerde kullanılır durumda bulundurulması ve kullanılması zorunludur.
Takograf hangi araçlarda zorunludur? Takagraf Cihazı: 2918 Sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 98 inci maddesine istinaden “Otobüs, Kamyon ve Çekici” lerde takograf cihazının bulundurulması ve istenildiğinde yetkililere takograf kayıtlarının sunulması yasal olarak zorunludur.
Takograf cihazı şehir içinde taşımacılık yapan kamyonlarda ve belediye bağlı araçlarda olması zorunlu değildir.
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf kullanması zorunlu olan 1996 model ve sonrası araçlarda kullanılan “analog” veya “elektronik” takograf cihazlarının, aşağıda belirtilen yıl içindeki “ilk araç muayenesinden” önce dijital takograf ile değiştirilmesi zorunludur.
Aynı yönetmelikte, 2014 yılından itibaren yeni tescil edil araçlarda dijital takograf kullanımı zorunlu hale getirilmiş, aşağıda belirtilen takvime göre de analog ve elektronik takografların dijital takograf ile değiştirilmesi süreci oluşturulmuştur.
İlgili 35 soru bulundu
Aşağıda belirtilen motorlu araçları kapsamaz:
Yapısı itibariyle hızı 99 km/s'i aşmayan N2 ve N3 sınıfı kamyon ve çekiciler ile Yapısı itibariyle hızı 110 km/s'i aşmayan M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüsler. Şehir içinde sadece kamu hizmetinde kullanılan motorlu araçlar.
Ticari araçlar içerisinde takografya veya taksimetre bulunmaması veya çalıştırılmaması sonucunda 31/1-b trafik cezası uygulanmaktadır. Bu ceza 598 Türk Lirasıdır. 31/1-b Cezası Ceza Puanı Ne Kadar? 31/1-b trafik cezası uygulanan sürücülere trafik ceza puanı 20 puan olarak belirtilmiştir.
Takograf cihazları muayene ve damgalama yönetmeliği gereğince yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf cihazı kullanımı zorunlu olan araçların yönetmelikte belirtilen tarihlerde takograf cihazı takmaları zorunludur.
Dört tür dijital takograf kartı vardır. Sürücü kartı, denetim kartı, servis kartı ve şirket kartı. Sürücü kartları, sürücüler tarafından sürüş, dinlenme ve aktivite bilgilerini kaydetmek için kullanılır.
(3) Takograf cihazlarının periyodik muayene ve damgalama işlemleri, dördüncü fıkrada sayılan istisnai haller dışında, iki yılda bir yapılır. (4) Muayene geçerlilik süresi dolmasa da aşağıdaki durumlar oluştuğunda periyodik muayene ve damgalama yapılır.
Doğru cevap "Otobüs" yani D şıkkıdır.
Takograf kayıtları, kayıt tarihinden 1 ay süreyle araçlarda, 5 yıl süreyle işyerlerinde saklamaları zorunludur.
"Dijital ehliyet nedir ve dijital ehliyet nasıl alınır?" konusunda özellikle ticari araçları kullanan sürücülerin bilgi sahibi olması gerekmektedir. Kamyon, tır, otobüs gibi yolcu ve ticari eşya taşımakta olan tüm araçları kullanan sürücülerin dijital ehliyet sahibi olması gerekiyor.
Karayolları Trafik Kanunu şehir içinde çalışacak araçların takograf takmasını zorunlu tutmamaktadır. Böylece şehir içinde çalışacağını bir evrak doldurarak taahhüt edenler, takografsız ve denetimsiz araç kullanabilmektedirler.
Yasa diyor ki; il sınırları içinde çalışacağını taahhüt ve beyan eden araçların takograf bulundurma zorunluluğu yoktur.
Kesintisiz 4:30 saatten fazla araç kullanamazsınız. Bu 45 dakikalık dinlenme süresini isterseniz en az 15 dakikalık dinlenmelere bölebilirsiniz. 45 dakikalık dinlenmeyi 15 dakika ve 30 dakika veya 3 adet 15 dakikaya bölebilirsiniz. Dinlenme süresi 15 dakikadan az olamaz. Günlük sürüş süresi 9 saati geçemez.
Kartlar ne kadar süre için geçerlidir? Sürücü ve şirket kartları beş yıl, denetim kartları iki yıl ve servis kartları bir yıl geçerli olacaktır.
2 haftalık sürüş süresinin 90 saati aşamayacağı da kesin sınırlarla belirlenmiştir. Günlük 9 saat sürüş süresinde ise her 4 saat 30 dakika sonrası 45 dakika dinlenme zorunluluğu vardır. Bir sürücü kesintisiz 4.5 saatten fazla araç kullanamaz. Takograf bu sürelerin doğruluğunu ortaya koyar.
Takograf cihazlarının muayene bedeli 311 lira olarak uygulanacak. Hız ihlal tespit donanımlarında ise saha muayenesi için 3 bin 517 lira, saha harici muayene için 2 bin 10 lira alınacak.
Takograf Sürücü Kartı Olmadan Araç Kullanmanıza İzin Verilir mi? Takograf ile donatılmış araçları sürücü kartı olmadan çalıştırmak teknik olarak mümkündür.
*Sayısal Takograf hakkında öğrenmek istediğiniz her türlü bilgiye https://staum.tobb.org.tr web adresinden ve Sayısal Takograf Çağrı Merkezi'nin 444 9 559 numaralı telefonundan ulaşabilirsiniz. *Sayısal Takograf başvurusundan sonra 45 gün içinde ödemesini yapmayanların başvuru kayıtları sistemden düşmektedir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Takoğraf veya taksimetre bulundurmayan ticari araçlara 31/1-B trafik cezası kesilir Bu ceza 488 TL olmaktadır.
Dijital Takograf'tan indirilen bu verilerin bir yıl süre ile saklanması gerekmekte ve belirtilen süre içinde indirme yapılmaması durumunda eski verinin üzerine yeni veri yazılıyor ve dolayısı ile eski veriler silinmiş oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri