Trafik Sigortası Hasar Ödeme Süresi Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir.
Trafik sigortası hasar bedeli, trafik kazası sonrası oluşan zarara ve kişinin kusur oranına göre belirlenir. Bu durumda ödeme, zarar görenin zararı doğrultusunda sigortadan para alma süresi olarak; 8 iş günü içinde yapılır.
Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma
Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.
Hasar ihbarı ve hasara ilişkin evrakların teslim edilmesiyle birlikte en geç 15 iş günü içerisinde sigorta şirketinin hasar durumu ve tazminat tutarını belirleyerek sigortalıya bilgi vermesi gerekir. Dosyaya onay geldikten sonra ortalama 30 iş günü içinde hasar ödemesi yapılır.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın, trafik kazasına karışması sonucunda; maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitleri dahilinde göre sigorta şirketi tarafından karşılanır.
İlgili 37 soru bulundu
İndirimsiz sigorta primi toplamda brüt maaşın %37.5'i kadardır. Bu oran; işçi sigorta primi %14, işveren payı %20,5, işçi işsizlik payı %1 ve işveren işsizlik payı %2 şeklindedir.
Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
Hasarınızın tespit aşamasının işleyişi:
Bu tespitlerin sonucunda belirlenen tazminat ödemeleri doğrudan DASK tarafından, hak sahibinin banka hesabına yaklaşık 1 ay içinde yatırılır.
Sigortalı, Vakıfbank şubesine giderek, kimlik bilgileri ile hasarının ödenip ödenmediğini öğrenebiliyor. Ayrıca DASK'ın internet sitesinden (dask.gov.tr) 'hasar sorgulama' ekranı üzerinden de sorgulayabilirsiniz.
Hasar sonucunda yapılan incelemeler neticesinde belirlenen tutar, DASK aracılığıyla sigortalının banka hesabına en geç 1 ay içerisinde yatırılır.
Poliçe süresince kaza yapmayan sürücüler ilk yıl beşinci basamağa yükselir ve poliçe yenilerken %10 hasarsızlık indirimi elde eder. Kazasız ikinci yılda altıncı basamağa yükselerek %22, kazasız üçüncü yılda ise yedinci basamağa yükselerek %42 hasarsızlık indirimi elde edilebilir.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamındaki Teminatlar
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir. Tazminatın yanı sıra, varsa yaralanma ve ölüm durumlarında tüm tedavi ve hastane masrafları da karşılanır.
E devlete ceza ne zaman düşer? 3 iş günü içerisinde tüm bilgiler e-devlete düşmektedir.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Hasar ödemeleri sigortalı araç sahibinin sigorta şirketi tarafından karşılanır. Kusur oranına göre yapılan ödeme, zarara uğrayan kişinin kusur oranı hesaplanarak yapılır. Böylece her iki taraf da kusuru oranında karşı tarafın ödemesini yapar.
Bu tespit sonucu, hasar gören konutlarda yaşayan vatandaşlara yönelik 10.000 TL tutarındaki Hane Başı Destek Ödemeleri başlatılmıştır. Depremde konutları hasar gören depremzedeler Hane Başı Destek Ödemesinden faydalanabilirler. Hane Başı Destek Ödemeden faydalanabilmek için başvuru şartı aranmamaktadır.
Ödemeler hane başına yapılmakta olup kişinin Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor. Ziraat Bankası'nda hesabı bulunmayan vatandaşların ödemeleri ise kimlikleri üzerinden yapılıyor.
Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
AFAD yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre hane başı desteği yatmamış olan depremzedeler il ve ilçelerde kurulmuş olan AFAD müracaat noktalarına, bölgenin dışında kalan afetzedeler ise il AFAD Müdürlüklerine şahsen başvuru yapmalılardır.
“Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.
Kazaya karışan araca bağlı gelir ya da kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi dolaylı olarak meydana gelen zararlar trafik sigortası kapsamında değildir. Kaza sırasında zarar görenlerin yanlarında bulunan bagaj ve eşyaları dışında, römorklarda taşınan malların zararları sigorta tarafından ödenmez.
Trafik kazası geçirenler elbette sigortadan para (tazminat ) alabilir. Bunun için kusurlu araca ait trafik sigortasına karşı dava açılabilir. Sigorta şirketleri genellikle dava açtırmadan ödemeyi isterler.
Kullanıcılar tarafından “Trafik kazası tazminat hesaplama nasıl yapılır?” sorusu en çok yanıt aranan sorular arasında bulunmaktadır. Trafik kazası sigorta tazminatı; maluliyete uğrayan kişinin maluliyet oranı, kazadaki kusur oranı ile yaşı ve aylık geliri dikkate alınarak ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri