Sigortalı çalışanların şirket kurmalarının önünde spesifik olarak belirlenmiş yasal bir engel yoktur. Ancak bu durum, söz konusu kişilerin kendi işletmelerini açmalarının her koşulda mümkün olabildiğini göstermez.
Sigortalı çalışanlar da çalıştıkları kurumla yapılan sözleşmede aksi bir madde geçmiyorsa şahıs şirketi açma hakkına sahiptir. Bu konuda bağlayıcı bir ibare mevcutsa; sigortalı çalışanı tazminat vermeksizin işten çıkarma hakkı işverenin tasarrufundadır.
Sigortalı çalışmak, şahıs şirketi kurmak konusunda herhangi bir engel teşkil etmiyor. Devlet memurları dışındaki tüm sigortalı çalışanlar, diledikleri zaman şahıs şirketi açabiliyor ve mevcut olan sigortaları şirket açılışında istenen sigorta yerine geçebiliyor.
Bir işçi Ssk'lı çalışırken işyeri açmasında yasal bir engel yoktur. Ssk kapsamında bir işyerinde sigortalı çalışırken kendi adına bir işyeri açabilir. Yani işçi çalışırken işyeri açabilir.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
İlgili 41 soru bulundu
Sosyal güvenlik yönünden Bağ-Kur'a (4/b) tabi olan bir kişinin, aynı anda sahibi veya ortağı olmadığı başka bir işyerinde hizmet akdine/iş sözleşmesine tabi olarak çalışması halinde, Bağ-Kur sigortalılığı durmakta, SSK (4/a) sigortalılığı geçerli olmaktadır.
Vergi mükellefi, esnaf, çiftçi, ticari şirket ortağı, anonim şirket yönetim kurulu üyesi, kısacası Bağ-Kurkapsamında sigortalı olan herkes, başka bir iş yerinde iş sözleşmesi ile ücretli olarak da çalışabilir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Şahıs şirketlerinde vergilendirme gelire göre yapılır. Geliriniz artıkça kademeli vergi oranınız da artar. Bu oran gelirinize bağlı olarak yüzde 15 ile yüzde 40 arasında değişir. Yani tüm şahıs şirketleri aynı oranda vergi ödemez.
İşçi üzerine şirket kurabilir mi? Sürekli işçilerle ilgili olarak sık gelen sorulardan biri de işçinin başka bir işyerinde çalışıp çalışamayacağı ya da üzerine şirket açıp açamayacağıdır. Genel hükümler açısından; hem SGK mevzuatı hem de iş mevzuatı işçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışmasını engellemektedir.
İşyerinizde sizden başka çalışan varsa o kişi sigorta sistemine dahil edilir ve o çalışana ödediğiniz maaşa göre değişmekle birlikte BAĞKUR primi gibi, SGK primi ödenmesi zorunludur.
Buna göre yaptığınız işe (vergi mükellefiyetine) devam ederken bir başka işyerinde SSK'lı işe girerseniz Bağ-Kur sona erer, SSK geçerli sayılır. Hatta SSK'ya ayda 30 gün prim ödemeniz de gerekmez. Size tavsiyem, ayda 5 gün günlük 181 lira kazanç ile SSK'lı olursanız ileride de en yüksek aylığı alırsınız.
Yukarıda bahsedilenlere paralel olarak özel bir şirkette sigortalı olarak çalışan birinin limited veya başka bir şirket kurmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
CEVAP 1- 28.02.2011 de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı torba yasa ile 5510 sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken yani Bağkurlu iken işyerinizi kapatmadan vergi kaydınızı sonlandırmadan SSK'lı olabilirsiniz.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Genellikle şirket kurmanın maliyeti kurulacak şirket türüne göre değişiklik göstermektedir. Şahıs şirketlerinde maliyetler 300 – 1000 TL arasındayken limited şirketlerinde 15 Bin – 20000 TL, anonim şirketlerde ise 60 Bin – 200 BİN lira civarında farklılık göstermektedir.
Şahıs şirketi, işletme adını belirlerken yanıltıcı ifadelerden ve özellikle diğer şirket türlerine atıfta bulunan eklerden kaçınmalıdır. Ticaret sicilinde tescil edilmesi, işletme adınızın korunmasını sağlar. Bu süreç, Türk Ticaret Kanunu gerekliliklerine uygundur ve yerel ticaret odasında gerçekleştirilir.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
e-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi'ne girin. Oradan sırasıyla İşlemler, Sicil Bildirimleri ve İşe Başlama Bildirimi seçeneklerine tıklayın. Karşınıza çıkan bölümü sizden istenen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girin. Bu aşamadan sonra karşınıza kurulacak olan şirket ile ilgili sorular gelecektir.
Hem SSK lı Hem Bağkurlu Olmak
Bağkurlu olup SSK lı bir işte çalışanların kesinlikle, sigorta başlangıç tarihinden itibaren Bağkur sigortalılığı son bulacaktır (istisnalar haricinde).
Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmayı engelleyen kanuni bir düzenleme yoktur. 5510 sayılı Kanun'a göre, bir hizmet akdine tâbi olarak bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar sigortalı sayılmakta, sigorta hak ve yükümlülükleri de çalışmaya başlanılan tarihten itibaren başlanmaktadır.
İşçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışması ve çalıştığı tüm bu işyerlerinde sigortasının yapılması için işverenlerinden herhangi bir izin alması gerekmemektedir. Ancak işverenden habersiz bir şekilde başka bir işyerinde çalışılması halinde işverenin haklı fesih hakkı doğmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri