Peki ya özel kurumlarda çalışan işçilerin vergi mükellefi olmaları, iş yeri açmaları, başka bir işte çalışmaları mümkün müdür? Sigortalı çalışan bir işçi iş yeri açabilir. Bir işçi Ssk'lı çalışırken işyeri açmasında yasal bir engel yoktur.
CEVAP: bir kimse aynı anda hem Sigortalı hem de Bağ-Kur'lu olamaz. Vergi mükellefi olursa, Bağ-Kurlu olması gerekir. Ancak önceden sigortanız var ve devam ediyorsa, yani Sigortanız devam ederken sonradan vergi mükellefi olduysanız, Sigortanız devam eder, Bağ-Kur'lu olmanız gerekmez.
Sigortalı olarak çalışmak limited şirket kurmaya engel midir? Yukarıda bahsedilenlere paralel olarak özel bir şirkette sigortalı olarak çalışan birinin limited veya başka bir şirket kurmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.
(3) Basit usule tabi olan mükelleflerin, başka bir iş yerinde ücretli olarak çalışmaları, kendi işinde bilfiil çalışma veya bulunma şartının ihlali olarak kabul edilmekte ve bu mükelleflerin basit usulden faydalanmaları mümkün bulunmamaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
6 Basit usul bir vergi mükellefi yanında yardımcı eleman ve çırak olarak birden fazla kişiyi 4/a sigortalısı olarak çalıştırabilir. Buna mevzuatta bir engel yoktur.
CEVAP: Esasen sizin için bir sorun yok. Bağ-Kur sigortalılığınız devam edip primlerinizi düzenli olarak öderken, başka bir işyerinde de iş sözleşmesi ile ve ücret karşılığında çalışabilirsiniz. Ancak, bu defa ücretle çalıştığınız işyeri sizi SSK sigortalısı olarak bildirip prim ödemeyecek.
Özel sektörde çalışan kişinin aynı zamanda şirket kurması, İş Kanunu tarafından yasaklanmamıştır. Kişinin işvereni ile yaptığı iş sözleşmesinde çalışma yasağı olup olmamasına ayrıca bakılmalıdır. Kamu çalışanlarının şirket kurması ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunması konusu yasak olduğu belirtilmektedir.
Bu husus ayrı bir yazı konusu olmakla birlikte kısaca ifade etmek gerekirse; kişi bir işte işçi olarak çalışıyorken ayrıyeten başka bir işyeri açması durumunda işçinin SSK'lılık durumu devam edecektir. İşçinin SSK'lılık durumunda bir kesinti olmadığı sürece Bağ-Kur'a geçmek zorunda değildir.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir? Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur.
Bu konuda en çok sorulan konulardan biri de sigortalı çalışanların şahıs şirketi kurup kuramayacağı… Sigortalı çalışanların, başka bir yerde çalışırken şahıs şirketi kurması hakkında İş Kanunu'nda belirtilmiş bir engel bulunmuyor.
Sigortalı çalışan bir işçi iş yeri açabilir. Bir işçi Ssk'lı çalışırken işyeri açmasında yasal bir engel yoktur.
İşçi üzerine şirket kurabilir mi? Sürekli işçilerle ilgili olarak sık gelen sorulardan biri de işçinin başka bir işyerinde çalışıp çalışamayacağı ya da üzerine şirket açıp açamayacağıdır. Genel hükümler açısından; hem SGK mevzuatı hem de iş mevzuatı işçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışmasını engellemektedir.
04.10.2000 tarihinden itibaren ise vergi mükellefi olanlar için vergi kaydı, vergiden muaf olanlar için ise meslek kuruluşu kayıtları ile Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girilebiliyor.
Sosyal güvenlik yönünden Bağ-Kur'a (4/b) tabi olan bir kişinin, aynı anda sahibi veya ortağı olmadığı başka bir işyerinde hizmet akdine/iş sözleşmesine tabi olarak çalışması halinde, Bağ-Kur sigortalılığı durmakta, SSK (4/a) sigortalılığı geçerli olmaktadır.
Sosyal güvenliğin tekliği ilkesine göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir. Diğer statüden, sigortalı olmayı gerektirecek bir faaliyetinin olmasına rağmen sigortalı olamaz.
SGK'dan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olan birisi işyeri açar vergi mükellefi olur veya limited şirket ortağı olursa veyahutta anonim şirketin ortağı ve yönetim kurulu üyesi olursa, aldığı emekli aylığından yüzde 15 kesinti yapılır…
Özetle, kamuda çalışan kadrolu işçinin, ek iş yapıp yanayacağı konusunda mevzuatta kesin hüküm bulunmuyor. Bu konuda, toplu sözleşme hükümlerine veya bireysel sözleşmelere bakmak gerekiyor. Eğer bu sözleşmelerde de bir hüküm bulunmuyorsa, işçinin işverene karşı olan sorumlukluklarını aksatmaması gerekiyor.
Birden fazla işyerinde sigortalı olunabilir mi? Kural olarak sigortalılıkta "Sosyal Güvenliğin Tekliği” ilkesi" geçerlidir. Bu ilkeye göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde(4/a, 4/b, 4/c) sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.
Kollektif şirket ticaret unvanı altında işletme amacı taşıyan bir şirket türü olduğundan devlet memuru tarafından kurulması mümkün değildir. Ayrıca, Kanun hükmüne göre açıkça devlet memurları kollektif şirkete ortak olamazlar.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Şubat ayında Resmi (Gazete'de yayımlanan 6111 _ Sayılı Kanun olmasaydı Bağ-Kur'a mecburdunuz ama 6111 Sayılı Kanun ile değişik 5510 Sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken, isterseniz başka bir işyerinde SSK'lı olabilirsiniz.
Torba Kanun'la yapılan değişiklikle, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile Bağ-Kur'lu bir kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir iş yerinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a (SSK) sigortalısı olması mümkün olmuştur.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, mahrukatcılık faaliyetinizin yanında, başka bir işyerine bağlı olarak çalışmanız, Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı "Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak" şartının ihlali anlamına geleceğinden, basit usulden yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.
Hayır, kullanamazsınız. Tamamlayıcı Sağlık Sigortanızdan faydalanabilmeniz için SGK'nızın aktif olması gerekir. Bağ-Kur borcunuz olduğunda SGK'nızı kullanamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri