Yani her evlilik için tekrar tekrar çeyiz parası alınamaz. - Erkeklerin ise böyle bir hakkı bulunmaz. - Ayrıca sigortalı çalışan kadınlar, ölüm aylığı veya geliri alamadığı için çeyiz parası uygulamasından da faydalanamaz.
Çalışan bağlılığını artırmak isteyen şirketler, bunun için yan haklardan yararlanır. Doğum, bayram, yılbaşı ve hizmet senesi kutlaması kapsamında çalışanlara bazı hediyeler verir. Şirketlerde evlilik yardımı da bu kapsamda sunulan yan haklardan biridir.
Sigortalıların hak sahibi kız çocuklarının evlenme ödeneği taleplerini Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile yapmaları gerekir. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de Kuruma verilmesi zorunludur.
“Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının oniki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.
İlgili 40 soru bulundu
Devlet katkısı birikim yapılan ödemeye göre değişmektedir; ancak evlilik tarihi itibarıyla ilgili hesaptaki birikimin %25'ini geçemez. 2023 yılı için aylık ödemelere ilişkin alt sınır 630,51 TL, üst sınır 6.305,22 TL'dir.
01.01.2023 tarihi itibarıyla uygulanan Evlilik Yardımı 2.000,00TL'dir.
Evlenme İkramiyesi Kimlere Ödenmektedir? Kurumumuzdan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş, kız yetim ve anaya bir defaya mahsus olmak üzere son defa almakta oldukları aylıkların (harp malullüğü zammı hariç) 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir.
Yeni evlilikleri teşfik etmek amacıyla, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yıl geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin TL kredi verilecek.
Evlenme yardımından nasıl yararlanabilirim? Evlenme yardımı alabilmeniz için, evlenme tarihinden önceki son bir yılda en az 120 günlük, toplamda ise en az 720 günlük sigorta priminizin yatırılmış olması gerekmektedir.
Çalışan kadınların evlilik ikramiyesi hakkı da bulunmuyor. Başvuru, bulunulan yerdeki SGK müdürlüklerine yapılıyor. İkramiye alabilmek için ilk evliliğin yapılıyor olması gerekiyor. İkinci defa evlenen, eski eşle nikâh tazeleyen bu imkandan yararlanamıyor.
Kadın işçinin evlenip işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilmesi için yapması gereken bu evliliği gerekçe göstererek iş sözleşmesini sonlandırmaktır. Burada en önemli şart, evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için evlenme tarihinden itibaren 1 yıl içinde bu nedene dayalı olarak işten ayrılmasıdır.
Halk arasında “çeyiz parası” olarak anılan evlenme ödeneği yardımı, evlilik öncesinde kız çocuklarına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanıyor. 2022 yılında en düşük 21 bin TL olan çeyiz parası ödemesi 2023 yılında en az 33 bin TL olacak.
İşçilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarından bir hafta önce 75,00(yetmişbeş)'er TL. bayram harçlığı verilir. ➢ Olaya Bağlı Sosyal Yardımlar Ve Diğer Sosyal Yardımlar: A-EVLENME YARDIMI: İşyerinde çalışan işçilerin evlenmeleri halinde 140,00(yüzkırk)TL evlenme yardımı yapılır.
Ana-Babası vefat ettiği için onların üzerinden yetim aylığı alan kız çocuklarının evlenmeleri halinde maaşı kesileceğinden dolayı bir kereye mahsus olarak 24 aylık emekli maaşlarının peşin olarak verilmesine çeyiz parası yani evlenme ödeneği denmektedir.
Öncelikle kadın işçinin evliliği gösterir belge ile işverene başvurması gerekir. Akabinde işveren kıdem tazminatını ödemekle mükellef olacaktır.
Evlilik kredisinden yararlanmak isteyen müşterilerin belediyeden alınan nikâh tarihli belgeyi ibraz etmeleri gerekmektedir. Kredi başvuru işlemleri sadece Şubelerimiz aracılığıyla yapılabilmektedir.
Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verilecek. Aile ve Gençlik Fonu kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve kanun teklifi yasalaştı. Teklife göre, yeni evlenen gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verilecek.
Kredi kullanırken bankalar tarafından kefil talep edilebilir. Evlilik kredisinde herhangi bir yaş veya sicil şartı aranmaz.
Evlilik yardımı için de kişilerin herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Halk arasında devlet evlilik yardımı olarak da bilinmekte olan bu çeyiz parası annesi ya da babası vefat etmiş olan kişilerin ölüm geliri ya da aylığı alması durumunda kız çocuklarına verilmektedir.
Emekli ikramiyeleri yasanın çıktığı ilk yılda her bayram için 1.000 TL olarak belirlenmişti. Maaşı ne olursa olsun tüm emekliler her yıl 2.000 TL ikramiye aldılar. Dul ve yetim maaşı alanlara ise hisse oranları nispetinde ödeme yapıldı. Geçen yıl ikramiye 1.100 TL'ye çıkartıldı.
Bir dilekçe ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen başvurulur.
Bir kadının evlilik tazminatı alabilmesi için, işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışması, evlenmesi halinde 1 yıl içerisinde kendi arzusu ile işten ayrılması ve evlilik sebebi ile işten çıktığını dilekçe ile işverenine bildirmesi gerekmektedir.
İşçinin işyerindeki çalışma süresi, 1 yıldan az ise işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. İşçiye çalıştığı her yıl için brüt maaşının 30 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir. Örneğin, asgari ücretle 10 yıldan beri çalışan bir kimsenin iş akdine 01.03.2023 tarihinde haksız bir şekilde son verildiğini varsayalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri