Sunniler güneşin batmaya başladığı akşam vaktinde oruçlarını açarken Şiiler güneşin tamamen batmasını bekliyor.
Şiiler, farz sayılan ramazan orucuna ilaveten Ekim 680'de yaşanan Kerbela faciası (Hz. Hüseyin ile yanındakilerin katledilmesi olayı) münasebetiyle muharrem ayının onuncu gününde mateme bürünür ve oruç tutarlar.
Aleviler Muharrem ayında 12 gün süreyle oruç tutarlar. Bu oruç, hem Şii hem de Alevi görüşüne göre, öldürülen 12 imam ile ilgilidir. Muharrem ayının 10. günü 12 yiyecek maddesinden oluşan aşure kaynatılır; bu 12 yiyecek maddesi 12 imamı sembolize etmektedir.
EN UZUN SÜRE ORUÇ TUTAN ÜLKE Oruçlu kalma süresinin en uzun olduğu İskandinavya'da, İzlanda'nın başkenti Reykjavik'de 21 saat 13 dakika. Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de 19 saat 50 dakika, Stockholm, Oslo ve Kopenhag'da ise yaklaşık 19 buçuk saat oruç tutuluyor.
1- Bu ülkelerde yaşayan Müslümanlar namaz ve oruç vakitlerini Mekke-i Mükerreme'ye göre ayarlarlar. Mekke'de iftar vakti girdiğinde kendileri de iftarlarını yaparlar. 2- Gece ve gündüzlerini 12 saat olarak ayarlayıp ibadetlerini de ona göre eda ederler.
İlgili 18 soru bulundu
Ramazan-ı Şerif bu yıl yazın en uzun günlerine denk geldi... Oruçla geçen süre 17 saati buluyor... Umman'daki Vakan Köyündeki Müslümanlar hariç... Çünkü onlar, güneşin doğuşundan batışına kadar sadece 3,5 saat oruç tutuyorlar. İşte dünyanın en kısa oruç tutulan yeri..
İzlanda'da 10 Mayıs ile Temmuz sonu arasında güneş hiç batmaz. Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez. Parlak güneş ışığı tüm bölgeyi günde yaklaşık 20 saat boyunca sarar.
Ramazan ayı boyunca en kısa süreli orucu Şili'de yaşayan Müslümanlar tutulacak. İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te ise 16 saat 50 dakika ile en uzun oruç tutulacak.
En uzun oruç Kırklareli ve Sinop'ta
Ayrıca Kırklareli ve Sinop'ta yaşayanlar, 14 saat 27 dakika oruçlu kalarak en uzun orucu tutacak, Hatay'da yaşayanlar ise 14 saat 12 dakika ile en kısa orucu tutacak.
Oruç süresi, Kuveyt'te 13 saat 38 dakika, Hindistan'da 13 saat 37 dakika, Umman ve Suudi Arabistan'da 13 saat 33 dakika, Bangladeş'te 13 saat 32 dakika olacak.
Şiiler peygamberin ölümünden sonra Hz. Ali'nin başa geçmesi gerektiğine inanır ve Ebubekir'in ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmez. Şiiler imam çizgisinde gider ve bu imamların peygamber ve Allah tarafından seçildiğine inanır.
Caferî mezhebi, tarihî süreç içerisinde birkaç farklı kola ayrılan Şia'nın en geniş koludur ve hatta günümüzde Şia denildiğinde doğrudan Caferîlik kastedilmektedir.
Ramazan bayramının ilk günü 28 Temmuz Pazartesi günü olarak kabul edilirken, İran, Iraklı Şiiler, Avustralya ile Uzak Doğu ülkeleri ise bayramı 29 Temmuz Salı günü kutlamaya başlayacak.
Şiilikte namaz üç vakitte toplanmış beş namaz olarak icra edilir. Sabah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekâttan oluşur.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Ramazan imsakiyesi 2022... İl il iftar saatleri... İlk orucu hangi şehirler açacak? Türkiye'de ramazan ayının ilk gününde oruç en erken 18.35'te Iğdır ve Hakkari'de, en son ise 19.46'da Çanakkale ve Edirne'de açılacak.
Oruç süresi dünyanın birçok yerinde uzun sürerken...
Umman'da Wekan köyünde, oruç süresi sadece 3 buçuk saat. Güneşin yeryüzü ile buluştuğu süre oldukça kısa.
23 Mart 2023 Perşembe günü Sinop'ta imsak vakti saat 05:05 olarak duyurulurken akşam ezanının 19:01'de okunacağı aktarıldı. Adana, Hatay, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa ise ramazan ayında 13 saat 47 dakikayla en kısa süreyle oruç tutulacak iller oldu.
En kısa oruç tutan ülke, 32 saniye ile Antarktika'dır.
Endonezya'da oruç süresi 12,5 ile 13 saat arası.
Ay'ın hilal görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca Ramazan'ın sürdüğü, hadislerden alıntılanarak hesaplanmıştır. Yukarıdan aşağıya ve soldan sağa: Ramazan ayının başlangıcını işaret eden hilal şeklinde bir Ay. İran'da Ramazan'da Kur'an okunması.
Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard Adası, Avrupa'nın bittiği noktada yer alıyor. Biraz ötesinde yaşam yok. Kutup ayılarının yaşadığı buzlar diyarı. Yalnız burayı özel yapan ekim-şubat arası hiç güneşin doğmaması… Kışın aylar süren karanlıktan sonra ilk ışığın doğduğu günü görmek için yapılanlar çok ilginç…
Rusya'nın eski başkenti St. Petersburg, 'beyaz geceleri' ile meşhur. Yaz aylarında gündüz uzunluğunun 19 saati bulduğu kent milyonlarca turisti ağırlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri