On iki İmam'a bağlı olan Şia, Peygamber (s.a.a.) ve Ehl-i Beyt İmamları'nın sünnetine göre amel etmek için namazı eli açık olarak kılmaktadırlar.
Şiâ, günlük beş vakit farz namazını tabii ki kabul ediyor. Ancak Öğle namazıyla kindiyi, Öğle namazı vaktinin başıyla kindi namazının sonu arasında geçen süre içerisinde ard arda kılarak onları birleştirirler, yani cem' ederler. Ayrıca aynı şekilde Akşam namazıyla Yatsı namazlarını birleştirilmesini caiz kabul ederler.
Şia mezhebinde namazda okunmaz. Çünkü Şia inanışına göre Muhammed'den hadislerle aktarıldığı üzere namazda sadece Kur'an'da geçen sureler ve dualar okunur.
Şiilikte namaz üç vakitte toplanmış beş namaz olarak icra edilir. Sabah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekâttan oluşur.
- Şia İslam dininin 'lik bir inanç sistemini oluşturmaktadır. - Şia mezhebine göre Müslümanlar günde 3 vakit namaz kılarlar. - Hz. Muhammed son peygamber olarak kabul edilir.
İlgili 29 soru bulundu
şii/cafer-i ezanı diye adlandırılan ezanın tek farkı: "eşhedü en lâ aliyyen veliyyullah" tır. ve bu da yukarıdaki yanlış beyanda olduğu gibi "eşhedü en lâ muhammeden resulullah" yerine değil, ondan sonra okunur. şeklindedir.
İmamiyye'nin yoğun olduğu yerlerde, “Eşhedü enne Aliyyen Veliyyullah” ilavesiyle, her gün üç vakit ezan okunur ve Sabah, Öğle, Akşam vakitlerinde, öğle ve ikindi, akşam ve yatsı birleştirilerek cemaatle namaz kılınır. Abdest alırken Şiiler çıplak ayağa mesh ederler.
On iki İmam'a bağlı olan Şia, Peygamber (s.a.a.) ve Ehl-i Beyt İmamları'nın sünnetine göre amel etmek için namazı eli açık olarak kılmaktadırlar.
Şia uleması Kur'ân-i Kerim, Peygamber (s.a.a) ve Ehl-i Beyt İmâmlarından gelen sahih hadislere dayanarak namazların ayrı olarak beş vakitte kılınabileceği gibi üç vakitte de kılınabileceğine fetva vermişlerdir.
Şia fakihlerinin görüşüne göre, birinci rekatta rükûdan önce ve ikinci rekatta ise, rükûdan sonra kunut tutulması müstehaptır. Cuma imamına ikinci rekatta iktida etmekte yeterlidir. Yani Cuma namazının bir rekatı imama uyularak ve diğer rekatı ise, bireysel olarak kılınabilir.
Bu esasla ve Kur'an-ı Kerim'in âyetleri ve Ehlibeyt İmamlarının buyruklarına istinaden Allah'ın buyruklarını yerine getirmeyen, haramlardan sakınmayan ve O'nun emirlerine itaat etmeyen Müslüman ve Şiiler bu nimetten mahrum olacak ve cehennem azabına maruz kalacaklardır.
Şiiler de Hac ibadeti için Mekke'ye giderler. Tüm Müslümanların kıblesi de, Kâbesi de birdir.
Ehl-i sünnet âlimleri ittifakla teravih namazının cemaatle kılınmasını meşru kabul ederken, Şiiler Ramazan gecelerinin namaz ibadetiyle ihyasını meşru, cemaatle kılınmasını bidat saymış, Râfizîler ise bizzat teravih namazını bidat kabul etmişlerdir.
Cevap: Şiilerin arkasında namaz kılınmaz!
Alevîlik ve Şiîlik. Alevîler'in büyük çoğunluğu kendini Şiî olarak tanımlamamaktadır. Aynı zamanda bâzı Alevîler arasında Alevîlik'in İslâmiyet dışı bir inanış olduğunu savunan Alevîler de bulunmaktadır. Alevîler'in çoğunluğu ise Alevîlik'i İslâmiyet içerisindeki bir mezhep ya da tasavvufî yorum olarak kabul etmektedir ...
Ali hissetmemişti bile. İşte öyle bir hal ile namaz kılıyordu. İmam Cafer-i Sadık, kendisinden nasihat isteyen bir kişiye şöyle buyurdu: 'Eğer Ramazan ve Ramazan dışında gece ve gündüzde bin rekât namaz kılabilir isen, bunu yap. Hiç şüphesiz, Ali (a.s) bir gece ve gündüzde bin rekât namaz kılardı!
Alevilerin günlük ibadetleri sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken olmak üzere 2 vakittir. Kur'an'ı Kerim'in de içerisinde geçtiği ayetler 2 vakiti işaret etmektedir. 3 ya da 5 vakit namaz Şiilik ve Sünnilik geleneklerinde mevcuttur.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Azerbaycan'da hiçbir zaman Sünni ve Şiiler arasında üzücü hadiselerin yaşanmadığını anlatan Büyükfırat, şunları kaydetti: Bu devlet tarafından alınmış ve hayata geçirilmiş güzel bir uygulama. Sünniler ve Şiiler birlikte namaz kılıyor. Bir hafta Sünni imam, ikinci hafta Şii imam, hutbe irat edip, namaz kıldırıyor.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Kadınların ellerini bağlaması, namazda elleri bağlamanın sünnet olduğunu kabul eden âlimlerin ittifakına göre, göğsün üzerine bağlama şeklindedir. Bu bağlama şekli, kadınların vücut yapısı bakımından tesettürün ruhuna daha uygun bir davranıştır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/49).
Mâlikî mezhebine göre farz namazlarda ellerin bağlanması mekruh, nâfile namazlarda câizdir. Şâfiî mezhebinde erkek ve kadınların sağ ellerini sol elleri üzerine koymaları ve ellerini göğüsleriyle göbekleri arasında bağlamaları, Hanbelî mezhebine göre göbek altından bağlamaları sünnettir.
İmamlar (a.s) secdeyi bu toprağın üstünde ifâ ederlerdi, o topraktan tespih yaptırırlardı ve onların üzerinde Allah'ı zikrederlerdi. Bunun dışında Şiîler secdenin bu toprağın üstünde yapılmasını bir mecburiyet olarak değil de, erişilen sevabın daha yüksek olması amacıyla tavsiye etmişlerdir.
Ebubekir'i (ra) kabul eden ve 4 halifeyede uyan müslümanlara Sünni; Hz. Ali'nin ilk halife olmasını isteyenlere ve diğer halifelere uymayan müslümanlara da Şii (Şia) denir. Sünni ve Şii arasındaki farklar sadece bu değildir. Sünniler ve Şiiler; ibadetlerde, dualarda, inançlarda çok büyük farklılık göstermiştir.
Değerli kardeşimiz, Ayakta duramayacak kadar hasta olan birisi, yatakta ima ile namaz kılabilir. "Bir hasta takatine göre namaz kılmakla mükellef olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri