Güncel fıstık fiyatları… Kavrulmuş Siirt Fıstığı rekoltesinin düşük olmasından dolayı kalitesine göre fiyatları 120 ila 150 TL arasında değişiyor. 15.05.2022 tarihi itibari ile Siirt Fıstık fiyatı 200'ye dayanmış durumda…
Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var. Dünyanın en pahalı fıstığı Bronte fıstığı. Kilosu 30-50 euro civarında satılıyor.
Antep fıstığı ile Siirt fıstığı arasındaki en büyük fark Siirt fıstığı tanelerinin daha iri ve olgun olmasıdır. Antep fıstığı, Siirt fıstığına göre daha ufak ve silindir şeklindedir. Aynı zamanda Antep fıstığının rengi Siirt fıstığına göre daha koyudur.
Siirt fıstığı, Antep fıstığına göre daha iri ve olgundur. Antep fıstığı ise Siirt fıstığına göre daha küçük ve silindir şekline daha çok benzemektedir. Ayrıca Siirt fıstığının rengi, Antep fıstığına göre biraz daha açıktır.
İlgili 42 soru bulundu
Büyük bir protein deposu yapısına sahip olan Siirt Fıstığında A, E, C, B, B1 ,B6 vitaminleri yönlerinden zengin bir besin deposu içeriğe sahiptir. Siirt Fıstığı en güzel bir tabirle insan vücudu ile dosttur. Ruhsal yönden ve Fiziksel yön açıdan insana enerji sağlar. Kan içerisindeki yağ kolesterol dengesini sağlar.
Yağsız protein yapısı nedeniyle kilo aldırmaz. Siirt fıstığı fiyatı ülkemizde son yıllar'da büyük bir tüketici kitlesi kazanmış ve tüketiminde yükseliş göstermiştir. Gittikçe üretimi yaygınlaşan ve kuruyemiş piyasasın'da yıldızı parlayan Siirt Fıstığı gittikçe yükselişte olan ürünler'den biri haline gelmiştir.
Dikkat:Bu ürünümüz açık kök aşılı olup kalitesi yüksek SİİRT fıstığı fidanıdır. Ayrıca bu ürün bakıma göre yaklaşık 2 ile 4 yıl arasında ürün verir.
Ağaçların yüksek meyve verimi dönemi 12-14 yaş arasındadır, dolayısıyla sağlıklı ve iyi bakımlı bir Antepfıstığı ağacının verimi 15 kg kurutulmuş meyve veya 37,5 kg taze meyve olabilir veya bundan daha da fazla olabilir.
Endüstriyel değeri yüksek Antep fıstığı, uygun miktarlarda yenildiğindee vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri sağlıyor. Diğer kabuklu yemişlere göre düşük bir yağ ve enerji içeriği olan Antepfıstığı, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor.
Siirt Fıstığı Siirt ili ve çevresinde yetişmektedir. Bölgede yetişen diğer fıstık türlerine göre Siirt fıstığı, hem fiziksel olarak ve hem de lezzet bakımından diğerlerinden farklıdır. Siirt fıstığını bu kadar lezzetli ve ayrıcalıklı kılan, Siirt yöresinin iklimidir. Fıstık genellikle sıcak iklimi sevmektedir.
Yer fıstığının içinde çok fazla yağ bulunur. Hatta yağ bakımından en zengin kuru yemişler arasında yer alır. Bu nedenle de yer fıstığı sivilce yapar mı sorusu sıkça merak ediliyor. Bu soruya verilebilecek cevapların çoğu da evet yönündedir.
siirt fistigi iran fistigi gibi tombul ve citlak olur. rengi de daha acik yesildir.
Çam Fıstığı Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle Dolmalık Yer Fıstığı ( 1 Kg ) 192 TL'ye, %24 indirimle Çam Fıstığı 1000 Gr - 1kg Bergama Kozak 1.900 TL'ye, %28 indirimle Çam Fıstığı 100 gr (Bergama-Kozak) 215 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Siirt Fıstığı muhafazası hasattan hemen sonra kavlatılarak sergi yerlerinde kurutulduktan sonra, işlenip pazarlanıncaya kadar jüt çuvallara veya 50-70 kg'lık kanaviçe çuvallarla ambarlarda muhafaza edilmektedirler.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor.
Siirt fıstığı meyilli, kıraç, kireçli ve verimsiz topraklarda da yetişebilmektedir. Ancak uygun anaç, erkek ve dişi çeşit ile birlikte düz, derin ve verimli toprak koşullarında sulamayla, kaliteli ve bol ürün alınabilmektedir.
Antepfıstığı ağacı, kış aylarının oldukça soğuk olduğu bölgelerde (tomurcukların çimlenme durgunluğuna “son” vermek için) en iyi şekilde yetişir ve yaz aylarının uzun, kuru ve sıcaklık oranının 25 ila 35,5 ° C olması gerekir, böylece meyve olgunlaşabilir.
15 yıllık fıstık ağacı kaç kilo verir? Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır.
Yılda yaklaşık 200 kilogram fıstık veren asırlık ağacın bakımı imece usulü yapılıyor.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 7X 6 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 279 adet ağaç bulunur. İdeal olarak küçük bahçelerde, her 7-9 dişi ağacın ortasında 1 erkek ağaç bulunmalıdır.
Yerel değerlerimizi korumak ve yerel ürünümüz olan coğrafi işaretli Siirt fıstığına sahip çıkmak hedefiyle yola çıkan Fistalora, Avrupa Birliği ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen Siirt Fıstığı İşleme Tesisi A.Ş.'nin markasıdır.
Siirt fıstığının hasat zamanı yaz aylarının sonu, sonbahar aylarının başı olarak bilinmektedir.
Türkiye'de fıstık denildiğinde akla ilk olarak Antep fıstığı gelir. Çünkü Antep fıstığının reklamı çok iyi yapılırken Siirt fıstığının tanıtımı ve reklamı gerektiği kadar iyi yapılmamıştır. Dolayısı ile insanlar fıstık denildiğinde hemen Antep fıstığına yönelmektedir. Ancak Siirt fıstığı da oldukça kalitelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri