Siirt'in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.
Siirt'te yer alan ve mutlaka görülmesi gereken bu tarihi yerler arasında; Veysel Karani Türbesi, Tillo Kalesi, Ulu Camii, Cumhuriyet Camii, Saat Kulesi, Şeyhul Hazin Hazretleri Türbesi, Şeyh Muhammed Kazım Türbesi, İrun Kalesi, Sultan Memduh Türbesi, Kalatül Üstad Kalesi, Derzin Kalesi, Zemzemül Hassa Hatun, Kormas ...
Başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, pirinç, nohut, mercimek, tütün ve soğandır. Meyvecilik de oldukça ileridir. Türkiye'de yetişen narın beşte biri Siirt'te yetişir. Yaklaşık 8-10 bin tondur.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Siirt il topraklarının büyük bölümü dağlarla kaplıdır. Siirt'te karasal iklim hüküm sürmekte ve dört mevsim en belirgin özellikleriyle yaşanmakta, Yazları sıcak ve kuraktır. En az yağış Kurtalan'da En fazla yağış Baykan'da görülür.
Güzel bir büryan kebabı için uğrayabileceğiniz Siirt'teki en iyi adreslerden biri de Bahattin Büryan Sarayı. Bahattin Büryan Sarayı'nın yanında sıcacık pide ile gelen kebabının seveni çok o yüzden pek çok büryancıda olduğu gibi burada da tercihinizi öğlen saatlerinden yana kullanın derim.
İlgili 20 soru bulundu
Siirt'te Kürt nüfusu çoğunluktur. Ama en fazla %65 ile 70 arasıdır.
Fıstık bir Orta Doğu meyvesi olduğu için Şam fıstığı adıyla da bilinmektedir. Fıstığının bir çeşidi olan Siirt fıstığı ise Siirt ili ve çevresinde yetişir.
Dudêran Aşireti, Siirt'e yerleşen koçer aşiretler içerisinde nüfus yönüyle en büyüğü olarak görülmektedir.
Siirt Arapça diyalekti, Siirt merkez ile Rıstâḳ bölgesi diye bilinen Tillo ilçesi ve etrafındaki altı yerleşim yerinde konuşulmaktadır. Bu yörede konuşulan Arapça diyalektinin bir yazılı dili bulunmamakla birlikte asırlardır şifahi kültüre dayanarak ayakta kalmayı başarabilmiştir.
Siirt'ten ayrılırken alabileceğiniz hediyelik eşyalar; fıstık, sabun, kilim, nar, bal ve battaniyedir. Bu eşyaları Siirt'in çeşitli bölgelerinde bulabilir ve satın alabilirsiniz. Hepsi ayrı ayrı sevdiklerinize hediye edebileceğiniz sembolik hediyelik eşyalardır.
Siirt Yöresi, Hasankeyf Artuklular'ın yönetimindeydi. Artuklular'a bağlı göçebe Türkmenler yöreye yerleşmiş, Artuklu beyleri ve askerleri, kentlerde Türkleşmenin çekirdeğini oluşturmuşlardır. Beylerinin Alp, İnanç, Yağbu gibi Türk adlarını kullanmaları; Artuklular'da Türkmen Geleneği'nin güçlülüğünü göstermektedir.
Siirt adının Sami Dilin'den geldiği öne sürülmektedir. Bazı kaynaklarda bu adın,Keert (Kaa'rat) sözcüğünden kaynaklandığı yazılıdır.Siirt sözcüğü, isim kaynaklarında; Esart, Sairt, Siirt, Siird gibi çeşitli biçimlerde kullanılmıştır. Süryani'ler kente Se'erd (yöresel söyleniş biçimiyle Sert) demişlerdir.
Siirt, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir.
Veysel Karani Türbesi, Siirt Ulu Camii, Tillo Kalesi Cam Seyir Terası, İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi, Sağlarca Kaplıcası, Derzin Kalesi, Çemikari Yaylası, Siirt Mağaraları, Kormas Kalesi, Erzen Ören Yeri, Botan Kanyonu, Siirt Saat Kulesi ve Rasıl Hacar görmek isteyebileceğiniz yerlerden bazılarıdır.
Mirani, Şeyhani, Girani, Botani, Garzani, Çaçani, Hırpani, Roşkani Halayları : İki tarafın başında birer “Sergovent” adı verilen baş çekeni vardır.
Genel olarak karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kuraktır. Haziran ve Ekim ayları arasında pek yağış görülmez.
8. baba ve anne sözcükleri de tıpkı Türkçede olduğu gibi Arapçada da kullanılmaktadır. Ancak Siirt Arapçasında anne ve baba kavramlarının karşılıkları da mevcuttur (“im” anne, “ep/eb” baba).
Siirt adının Sâmi dilinden geldiği öne sürülmektedir. Bâzı kaynaklarda bu adın Keldâni dilinde şehir anlamına gelen Keert (Kaa'rat) kelimesinden kaynaklandığı yazılıdır. Bu ad, isim kaynaklarında Esart, Sairt, Siirt, Siird gibi çeşitli şekillerde kullanılmıştır.
Çaldıran zaferinden sonra Osmanlı topraklarına dâhil edilen Siirt, nüfusunun çeşitliliğiyle dikkati çeker. İslamlar, Ermeniler, Yahudiler, Nesturiler ve Yakubiler (Süryaniler), kent merkezinin asli nüfusunu oluşturur.
Fıstık üretimiyle dünya çapında başarı yakalayan Siirt'te badem ve ceviz yetiştiriciliği de yaygınlaşıyor.
Ülkemizin yedi bölgesinden bir tanesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde bulunan Siirt ili, Güneyde Mardin ve Şırnak, Doğuda Van, Batıda ise Batman iline komşudur.
Eğlencelerin çoğu daha ziyade damat evinde olur. Gençler mahalli oyunlar oynar, şarkı ve türküler arasında gece yarılarına kadar eğlenirler. Gelin tarafında sadece genç kızlar ve kadınlar düğün yapar. Son zamanlarda bazı aileler gerdek gecesi düğününü salonlarda yapmaya başlamışlardır.
Güncel fıstık fiyatları… Kavrulmuş Siirt Fıstığı rekoltesinin düşük olmasından dolayı kalitesine göre fiyatları 120 ila 150 TL arasında değişiyor. 15.05.2022 tarihi itibari ile Siirt Fıstık fiyatı 200'ye dayanmış durumda…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri