'HASAT ŞENLİK HAVASINDA YAPILIYOR' Yaylacık Köyü Muhtarı Resul Bartu ise hasadın 10 gün önce başladığını belirterek, "Elde etiğimiz fındıkları bölge illeri olan Van, Diyarbakır, Bitlis ve Siirt'e satıyoruz. Şenlik halinde başlattığımız fındık hasadı, bölgeye değer katıyor.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Keskin eğimli topraklarda; %20'den daha dik arazi ve bahçelerde fındık yetişir. Ordu, Rize, Trabzon ve Artvin Giresun'dan sonra adı ön plana çıkan şehirlerdendir. Haritada Orta ve Batı Karadeniz ele alındığında Düzce, Samsun, Bolu, Sakarya, Zonguldak şehirleri de fındık üretimiyle kendinden söz ettirir.
Ülkemizde fındık üretimi Karadeniz bölgesinde yoğunlaşmıştır. Doğu Karadeniz bölgesinde Ordu, Giresun, Rize, Trabzon ve Artvin illerinde yetişen fındık, Orta ve Batı Karadeniz'de ise Kastamonu, Sinop, Düzce, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Samsun ve Zonguldak'ta yetişmektedir.
SİVAS - Sivas'ın Zara İlçesine bağlı Kayadibi köyünde doğada kendiliğinden yetişen yabani fındıkları vatandaşlar dalından ücretsiz bir şekilde toplayarak ihtiyacını karşılıyor. Sivas'ın Zara ilçesine 42 kilometre uzaklıktaki Kayadibi köyünde doğada kendiliğinden yetişen yabani fındık ağaçları dikkat çekiyor.
İlgili 26 soru bulundu
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
En çok Giresun ve Trabzon illerinde yetişir. Levant kalite fındık ise Giresun kalite fındığa göre daha az yağ içeren fındıklardır. Bu kalitedeki fındıklar ise Trabzon, Ordu, Samsun, Bolu, Sakarya, Zonguldak ve Bartın illerinde üretimi bulunmaktadır.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir.
En kaliteli fındık sıralamasında genel olarak Giresun fındığı en iyi fındık olarak zikredilir. İkincilikte ise cevaplar biraz tartışmalı, ama genel olarak Ordu, Trabzon veya Sakarya fındıkları en çok beğenilen fındıklar arasında.
Uygun yetiştirme alanları; yıllık ortalama sıcaklığın 13°C - 16°C olduğu, kışın sıcaklığın -8°C, -10°C'den aşağı düşmediği, yazın sıcaklığın 36°C, 37°C'yi geçmediği, yıllık yağış miktarının 750 mm'nin üzerinde olduğu ve yağışın aylara dengeli dağıldığı yerlerdir.
birlikte, ekonomik anlamda Ordu, Giresun, Sakarya, Düzce, Trabzon, Samsun, Zonguldak, Kocaeli, Artvin, Kastamonu, Bartın, İstanbul, Rize, Sinop, Bolu ve Tokat illerinde yetiştirilmektedir.
Uzunmusa fındığı: En yaygın yetiştirilen yer Ordu'dur. Oldukça iri, dolgun ve ince kabuklu olan bu fındık verim ve lezzet bakımından da oldukça zengindir.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, son dönemde fındık üretiminin de yaygınlaştığı belirtildi.
Türkiye'de fındık en çok Doğu Karadeniz Bölümündeki illerde yetiştirilmektedir. Bu iller; Rize, Ordu, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'dir. Orta ve Batı Karadeniz Bölümlerinde fındık yetiştirilen iller; Bolu, Kastamonu, Tokat, Amasya, Çorum, Sinop, Samsun, Zonguldak, Düzce vb.
Tüm bu kriterleri alt alta sıraladığınızda dünyada en kaliteli ürünün Giresun fındığı olduğunu ifade edebiliriniz. Giresun fındığı Giresun'un yanı sıra Trabzon'un bir bölümünde de üretilmektedir. Giresun fındığı bir fındık çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Karamuk / garamuk: İçi boş, çürük, gelişmemiş fındık.
Fındık, sağlığa birçok faydası olan besleyici bir gıdadır ve dengeli bir beslenme programı içinde tüketildiğinde birçok sağlık yararı sunabilir. özellikle kalp sağlığı, beyin fonksiyonları, sindirim sağlığı ve kilo kontrolü gibi alanlarda faydalı etkileri bulunur.
Eski ve Ortaçağ Kaynaklarında Fındık
Çin yazılı kaynaklarında M.Ö. 2838 yıllarında Çin' de yetiştiriciliğinin yapıldığı ifade edilen fındığın Tanrı' nın insanlara ihsan eylediği beş kutsal meyveden birisi olduğu bildirilmektedir.
İspanya kralı 3. Henri'nin bu dönemde Timur'a gönderdiği elçinin yolculuk izlenimlerini aktardığı seyahatnamesinde, "17 Eylül 1403'te Trabzon'dan kaptan Nicolos Cojen yönetimindeki fındık yüklü bir gemiyle 25 günde İstanbul'a gittik." ifadesi yer alıyor.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir.
Üretim bölgesi, yeni mahsul fındık fiyatlarının belirlenmesi açısından önemlidir. Örneğin dünyanın en kaliteli fındıklarının yetiştiği Karadeniz fındık bölgesindeki, Giresun fındık fiyatı diğer hasat bölgelerine kıyasla daha pahalıdır.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
Giresun kalite fındığın üretim bölgesi dışında kalan bölgelerde üretilen tüm fındıklara levant fındık denir. Levant fındık yetiştirildiği lokasyona göre; Akçakoca, Levant Ordu, Levant Trabzon ve Levant Samsun olarak adlandırılır. Levant fındıklar Giresun kalite fındıklardan daha az yağ oranı içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri