Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Şikayet geri alınırsa Savcı ne yapar?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şikayet geri alınırsa Savcı ne yapar?

Eğer şikayet soruşturma evresinde geri alınmışsa Cumhuriyet savcısı, CMK 172/1 uyarınca kovuşturmaya yer olmadağına karar verecektir. Zira artık kovuşturma olanağının bulunmamaktadır. Eğer şikayetten kovuşturma aşamasında vazgeçilmişse, TCK madde 73/4 ve CMK 223/8 uyarınca düşme kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Şikayetten vazgeçme halinde ne karar verilir?

Şikâyetten vazgeçilmesi halinde; soruşturma aşamasında soruşturma son bulacak, kovuşturma aşamasında dava düşecektir. Ancak şüpheli veya sanık bu vazgeçmeyi kabul etmek zorunda olmayıp yargılanıp aklanmak istediği için yahut herhangi bir sebeple şikâyetten vazgeçmeyi kabul etmeyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Savcılığa verilen şikayet geri alınır mı?

Şikayetten vazgeçmeden, vazgeçme mümkün değildir. Savcılığa verilen dilekçe ile şikayetten vazgeçildiği taktirde vazgeçme hüküm doğurur. Tekrardan şikayetçi olmak mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Şikayeti geri alma nasıl olur?

Şikayetten vazgeçme soruşturma evresinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma evresinde de yargılamayı yapan asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesine bir dilekçe ile veya sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi suretiyle yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Şikayet geri çekilirse tekrar açılır mı?

Taraflar anlaşacaklarına dair olan inancı nedeniyle mevcut şikayetlerinden de sonradan vazgeçmiş olabilirler. Hukuk sistemimizde bir kez şikayetten vazgeçildiğinde, tekrardan aynı suçtan şikayetçi olunamaz. Yani şikayetten vazgeçmeden dönme mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Şikayetten vazgeçersem, şikayetimi çekersem dava kapanır mı?

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Şikayeti geri aldıktan sonra ne olur?

Eğer şikayet soruşturma evresinde geri alınmışsa Cumhuriyet savcısı, CMK 172/1 uyarınca kovuşturmaya yer olmadağına karar verecektir. Zira artık kovuşturma olanağının bulunmamaktadır. Eğer şikayetten kovuşturma aşamasında vazgeçilmişse, TCK madde 73/4 ve CMK 223/8 uyarınca düşme kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Şikayet geri alınırsa dosya kapanır mı?

Şikâyete tabi suçlarda şikâyetin geri alınması durumunda dava dosyası kapanır. Ceza davasına konu olan suçun takibi şikâyete bağlı değilse ve suç uzlaştırma kapsamında yer alan suçlar arasındaysa bu defa uzlaştırmanın gerçekleşmesi ile dava dosyası kapanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Geri çekilen şikayet sicile işler mi?

Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar sicile kaydedilir. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar ile genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı adli sicile yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: utkuarslan.av.tr

Yapılan şikayet geri alınırsa cumhuriyet savcısı ne şekilde hareket eder?

Şikayetten Vazgeçme Halinde Verilecek Kararlar

Savcılık tarafından yapılan inceleme durur, şüpheli hakkında iddianame düzenlenmesi ve ceza davası açılması söz konusu olmaz. Kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçme halinde, sanık bu vazgeçme beyanını kabul ederse ceza davası düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Şikayet ne zamana kadar geri çekilir?

Şikayetten vazgeçme, ceza davası neticesinde verilen hüküm kesinleşinceye kadar mümkündür. Müşteki, şikayetten vazgeçme hakkını dilerse istinaf mahkemesi veya yargıtay temyiz incelemesi aşamalarında da kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcılığa şikayet süresi ne kadardır?

Şikâyet süresi altı ay olarak kabul edilmiştir. Bu altı aylık sürenin başlangıcı suçtan zarar görenin “fiil ve faili” öğrendiği günden başlar. Bundan çıkan sonuca göre şikâyet hakkı olan sadece fiilin öğrenme- si halinde süre henüz işlemeye başlamamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?

Kamu Davasına Giren Suçlar Nelerdir? Kamu davası açılabilmesi için bazı suçların işlenmiş olması gerekir. Örneğin, taksirle yaralama, cinsel saldırı, basit şekilde hafif ama kasten yaralama, güveni kötüye kullanma, yalancı şahitlik, toplum düzenini bozma gibi tüm suçlar kamu davasının içeriğine girer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Şikayetten vazgeçen kişi tazminat davası açabilir mi?

Görümdüğü gibi, 5237 sayılı TCK'na göre, ceza davasında yargıç huzurunda şikâyetten vazgeçildiği sırada, ayrıca kişisel haklardan da vazgeçilmemiş ise, tazminat isteme hakkı ortadan kalkmaz. Buna karşılık kişisel haklardan da vazgeçildiği (ayrıca) açıklanmış ise, artık tazminat isteme hakkı kaybedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ertekinhukuk.com.tr

Davayı geri çekme ücreti nedir?

Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Şikayetten vazgeçme hangi aşamaya kadar yapılır?

Müştekinin ''Şikayetten Vazgeçme Hakkı''nı soruşturma ve kovuşturma aşamasında karar kesinleşinceye kadar kullanabileceğini yukarıda izah ettik. Müşteki şikayetten vazgeçme hakkını soruşturma aşamasında kullanırsa; soruşturma sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Davacı davasından vazgeçerse ne olur?

Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?

Savcılık soruşturmasının süresi, soruşturmaya konu suçun niteliğine, Savcılığın iş yoğunluğuna soruşturma yapılmasına engel nedenlerin varlığına, delillerin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Genellikle, Savcılık soruşturması 3 ay – 1 yıl arasında sürmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: savascihukuk.com.tr

Savcı her şikayete dava açar mı?

Ceza mahkemelerinde dava açma yetkisi Cumhuriyet savcılarına tanınmıştır. Bireylerin herhangi bir suçun mağduru olmaları halinde Cumhuriyet savcısına şikâyette bulunmaları gerekir. Bunun üzerine Cumhuriyet savcısı gerekli araştırmayı, incelemeyi yapar ve kamu adına ceza davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serkanagar.com.tr

Şikayetten vazgeçme halinde hukuk davası açabilir mi?

5237 sayılı (yeni) TCK 73.maddesi 7.bendine göre: “Kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikâyetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsi haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise artık hukuk mahkemesinde de dava açamaz.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tazminathukuku.com

Şikayetçi olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?

Usulüne uygun şekilde müştekiye tebligat yapılmasına rağmen müşteki mahkemeye gitmez ise mahkeme tarafından müştekinin zorla getirilmesine karar verilebilir. Müştekinin zorla getirilmesi polis marifeti ile uygulanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Şikayetten ne kadar süre sonra dava açılır?

Şikayetten ne kadar sonra dava açılır? Suç şikayete tabi ise 6 aylık süre içerisinde şikayetçi olunmalıdır, aksi halde hak kaybı doğacaktır. Şikayete tabi değil ise 6 aylık süre geçirilmiş olsa da şikayetçi olunmasına engel yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Şikayetten vazgeçilirse kamu davası açılır mı?

Aile içi şiddet olaylarında kamu davası açılması şikayete bağlı değildir. Bu sebeple de savcılık veya polis tarafından resen soruşturulur ve kovuşturması da resen yapılır. Yine aile içi şiddet davalarında şikayet olsa ve şikayetten vazgeçilse dahi bu durum kamu davasını düşürmez. Dava görülmeye devam edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Hakim karar verirken ilk önce neye bakar?

“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, dava şartları ve ilk itirazlar hakkında karar verebilmek için gerekli görürse tarafları dinler; daha sonra, tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları tek tek tespit eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaylik.adalet.gov.tr

Hangi suçlar şikâyete tabidir?

Türk Ceza Kanunu 5237 sayısında takibi şikayete bağlı suçlar şöyle belirtilmiştir; konut dokunulmazlığı ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın ihlali, bedelsiz senet kullanma, taksirli iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama suçlarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT