Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Şikâyet kaç gün içinde geri alınır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şikâyet kaç gün içinde geri alınır?

Türk Ceza Kanunu madde 73 uyarınca takibi şikayete bağlı suçlar açısından şikayet hakkının, 6 ay içinde kullanılması gerekmektedir. 6 aylık hak düşürücü nitelikteki şikayet süresi, suçtan zarar gören veya mağdurun fiili veya faili bildiği veya öğrendiği tarihten itibaren başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Şikayeti geri alma süresi var mı?

Cinayet, yağma gibi şikayete tabi olmayan suçlarda 6 aylık süre geçse bile şikayetçi olabilirsiniz. Şikâyetten Vazgeçme: Şikâyete bağlı suçlarda şikâyet eden, mahkeme tarafından karar verilinceye kadar şikâyetinden vazgeçebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Şikayetimi geri almak istiyorum ne yapmalıyım?

Şikayetten Vazgeçme Nasıl Yapılır? Şikayetten vazgeçme soruşturma evresinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma evresinde de yargılamayı yapan asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesine bir dilekçe ile veya sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi suretiyle yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Savcılıktan şikayet geri alınır mı?

Şikayetten vazgeçmeden, vazgeçme mümkün değildir. Savcılığa verilen dilekçe ile şikayetten vazgeçildiği taktirde vazgeçme hüküm doğurur. Tekrardan şikayetçi olmak mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Şikayet geri alınmazsa ne olur?

Şikâyetten vazgeçmenin sonucu olarak soruşturmanın sona ermesi veya davanın düşmesi şikâyetten vazgeçmeyi kabul etmeyen sanığı etkilemez. Şikâyetten vazgeçilmesi halinde; soruşturma aşamasında soruşturma son bulacak, kovuşturma aşamasında dava düşecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Şikayetten vazgeçersem, şikayetimi çekersem dava kapanır mı?

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Şikayet geri çekilirse sicile işler mi?

Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar sicile kaydedilir. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar ile genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı adli sicile yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: utkuarslan.av.tr

Şikayet geri çekilirse dava düşer mi?

Müşteki şikayetten vazgeçme hakkını soruşturma aşamasında kullanırsa; soruşturma sona erer. Müşteki şikayetten vazgeçme hakkını kovuşturma aşamasında kullanırsa; şikayetten vazgeçme nedeniyle dava düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Şikayet geri alınırsa Savcı ne yapar?

Eğer şikayet soruşturma evresinde geri alınmışsa Cumhuriyet savcısı, CMK 172/1 uyarınca kovuşturmaya yer olmadağına karar verecektir. Zira artık kovuşturma olanağının bulunmamaktadır. Eğer şikayetten kovuşturma aşamasında vazgeçilmişse, TCK madde 73/4 ve CMK 223/8 uyarınca düşme kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Şikayetten vazgeçme ne zamana kadar?

Şikayetten vazgeçme, ceza davası neticesinde verilen hüküm kesinleşinceye kadar mümkündür. Müşteki, şikayetten vazgeçme hakkını dilerse istinaf mahkemesi veya yargıtay temyiz incelemesi aşamalarında da kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yapılan şikayet geri alınırsa cumhuriyet savcısı ne şekilde hareket eder?

Kanun, şikâyetin geri alınabileceğini kabul etmiştir: “Mahkûmiyet kararı kesinleşinceye kadar şikâyet geri alınırsa (vazgeçilirse), dava düşer” (TCK 73/4). Şikâyetten vazgeçme, soruşturma aşamasında takipsizlik kararı, kovuşturma aşamasında kamu davasının düşmesi sonucunu doğurur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Şikayetten vazgeçmeden dönülür mü?

Şikayetten vazgeçmeden dönmenin mümkün olduğu bir istisna vardır. Şikayetçi olan tarafın ifadesi ilaç etkisi altındayken ameliyat öncesinde, narkoz etkisinde ya da kişi kendinde değilken olayın panik, telaş, heyecanı içerisindeyken polis tarafından ifadesi alındıysa, burada şikayetçinin iradesinin olmadığı varsayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

E devletten suç duyurusunda bulunulur mu?

Talimata uygun olarak ifade alma işlemi tamamlanacaktır. E - DEVLET ÜZERİNDEN ŞİKAYETİMİ İLETEBİLİR MİYİM? e-devlet ile CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) üzerinden şikayet başvurusu yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kaosgldernegi.org

Şikayetçi olduktan sonra ne olur?

Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir. Karakola gitmek yerine doğrudan cumhuriyet savcılığına giderek de şikayetçi olmanız mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: galahukuk.com

Şikayet süresi kaç gündür?

Takibi şikayete bağlı suçlar şikayet süresi kanuna göre 6 aydır. Şikayet süresinin işlemeye başlaması suçun ve suçu işleyen kişinin öğrenilmesi itibariyle başlar. Suçun işlendiği tarih öğrenilmiş ancak kim tarafından işlendiği bilinmiyorsa şikayet süresinin işlemesi mümkün olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Savcının dava açma süresi ne kadardır?

Kamu davasının açılmasında takdir yetkisi Cumhuriyet Savcısına aittir. Savcı tarafından iddianame düzenlendikten sonra bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ve mahkemenin kabulünden sonra 15 günün geçmesiyle birlikte kamu davası açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Şikayetçi olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?

Usulüne uygun şekilde müştekiye tebligat yapılmasına rağmen müşteki mahkemeye gitmez ise mahkeme tarafından müştekinin zorla getirilmesine karar verilebilir. Müştekinin zorla getirilmesi polis marifeti ile uygulanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Mahkemeye çıkmadan şikayeti geri almak nasıl olur?

Şikayet hakkını kullanan mağdur veya suçtan zarar görenin, karar kesinleşmeden önce beyanda bulunmak suretiyle şikayetini geri çekmesine şikayetten vazgeçme denir. Türk Ceza Kanunu madde 73 uyarınca takibi şikayete bağlı suçlar açısından şikayet hakkının, 6 ay içinde kullanılması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Açılan kamu davası geri çekilir mi?

En çok merak edilen konular içerisinde kamu davasının iptal edilip edilmediği geliyor. Bu durum aynı zamanda kamu davasının düşüp düşmeyeceği üzerine ele alınmaktadır. Ancak eğer suç şikayete bağlı bir durum ise şikayet geri çekilirse dahi dava herhangi bir biçimde iptal edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?

Kamu Davasına Giren Suçlar Nelerdir? Kamu davası açılabilmesi için bazı suçların işlenmiş olması gerekir. Örneğin, taksirle yaralama, cinsel saldırı, basit şekilde hafif ama kasten yaralama, güveni kötüye kullanma, yalancı şahitlik, toplum düzenini bozma gibi tüm suçlar kamu davasının içeriğine girer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Şikayetten vazgeçme halinde ne karar verilir?

Kanunumuz şikâyetten vazgeçmenin sirayetini kabul etmiş olmasına karşın, şikâyetten vazgeçmenin kabulünün sirayetini kabul etmemiştir, bu durumda şikâyetten vazgeçmeyi kabul eden sanık hakkında şikâyetten vazgeçme nedeniyle düşme kararı verilir, vazgeçmeyi kabul etmeyen sanık hakkında yargılamaya devam olunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Şikayet geri çekilirse kamu davası açılır mı?

Bunun içinse suç hakkında şikayette bulunan kişinin yani şikayetçinin şikayetini geri alması gerekir. Fakat dava konusu suçun takibi şikayete tabi değilse şikayetten vazgeçilmesi kamu davasının kapanması sonucunu doğurmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Polise şikâyette bulunduktan sonra ne olur?

Polise suç duyurusunda bulunması sonra, polis durumu yetkili Cumhuriyet Savcısına bildirerek, Cumhuriyet Savcısı'nın emir ve talimatlarına uygun bir şekilde olayı araştırır, kolluk tutanağı tanzim eder ve dosyaya Cumhuriyet Savcılığı'na gönderir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: savascihukuk.com.tr

Davayı geri çekme ücreti nedir?

Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Şikayetten vazgeçme hangi aşamada yapılır?

Şikayetten vazgeçme, şikayete yetkili kişi tarafından soruşturma aşamasını sona erene kadar yapılabileceği gibi, kovuşturma aşamasında da kararın kesinleşmesine kadar olan her aşamada yapılabilecektir. Yerel mahkeme kararına karşı dosya istinaf ve temyiz aşamalarında iken de şikayetten vazgeçilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Şikayet süresi nasıl hesaplanır?

Takibi şikayete bağlı suçlarda şikayet süresi, mağdurun 'fiil' ve 'faili' öğrenmesinden itibaren 6 aydır. Suçtan zarar gören veya mağdur, suç teşkil eden fiil veya failden hangisini daha geç öğrenmişse, 6 aylık şikayet süresi de o tarihten itibaren başlayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr
Önceki makale
Chi-Square neden yapılır?
Sonraki makale
Sin nasıl bulunur?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT