Sonradan şikayetçi olunması mümkün değildir. Taraflar ya baştan şikayetçi olacaklardır ya da olmayacaklardır.
Takibi şikayete bağlı suçlarda şikayetten vazgeçme beyanı veya dilekçesi verildikten sonra, aynı fiil ile ilgili bir daha şikayetçi olma veya kamu davasına müdahil olma (katılma) mümkün değildir.
Şikayete Tabi Olan Suçlarda, Şikayetten Vazgeçtikten Sonra Tekrar Şikayetçi Olmak Hukuki Sonuç Doğurmaz. Ceza Muhakemesinde kamusallık ilkesinin bir gereği olarak, suç şüphesi öğrenildiği andan itibaren, soruşturma makamı re'sen harekete geçerek gerekli incelemeyi yapmakla yükümlüdür.
Şikayetten vazgeçme karşı tarafın kabulüyle, hüküm kesinleşinceye kadar mümkündür (TCK m.73/4). Bu bağlamda şikayetten vazgeçme kural olarak infaza engel olmaz. Şikayet nasıl yapılmışsa, vazgeçmenin de aynı şekilde yapılması gerekir. Şikayet yazılı olacağına göre, vazgeçme de yazılı olmalıdır.
Şikayetten vazgeçme halinde kovuşturma aşamasında sanık şikayetten vazgeçmeyi kabul ederse, dava hakkında düşme kararı verilir. Ancak TCK m. 73/6'ya göre vazgeçme onu kabul etmeyen sanığı etkilemeyecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Şikayetten Vazgeçme Halinde Verilecek Kararlar
Savcılık tarafından yapılan inceleme durur, şüpheli hakkında iddianame düzenlenmesi ve ceza davası açılması söz konusu olmaz. Kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçme halinde, sanık bu vazgeçme beyanını kabul ederse ceza davası düşer.
Bir başka ifadeyle, şikayet hakkından feragat eden veya vazgeçen kişinin ayrıca katılma hakkı ile ilgili beyanda bulunmasına ihtiyaç duyulmaz. Kovuşturma sırasında şikayetçi olmadığını veya şikayetinden vazgeçtiğini beyan eden kişinin bu beyanı, doğal olarak davaya katılma hakkını da etkiler.
Şikâyet Süresi: Şikâyet süreniz 6 aydır. Buna göre soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse 6 ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
Şikayetten vazgeçme daha önce şikayet edilen makama verilecek yazılı bir dilekçe ile yapılmaktadır. Şikayetten vazgeçmeden vazgeçme mümkün değildir. Şikayetten vazgeçme tek bir hak olup kullanılması durumunda geri alınması mümkün değildir. Türk Ceza Kanunu 73. madde 4. fıkrada yer almaktadır.
Masumiyet karinesi de soruşturma ve kovuşturma sürecinde sanığın lekelenmemesini teminat altına alır. Yargılama sürecinde masum kabul edilen şüpheli veya sanığın suçu kesin ve açık bir şekilde ispatlanmadığı takdirde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” gereği hakkında beraat kararı verilmelidir.
Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar sicile kaydedilir. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar ile genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı adli sicile yazılır.
Maddesi aşağıdaki gibi düzenlenmiştir: “Kovuşturma yapılabilmesi şikâyete bağlı suçlarda Kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz.”
Görümdüğü gibi, 5237 sayılı TCK'na göre, ceza davasında yargıç huzurunda şikâyetten vazgeçildiği sırada, ayrıca kişisel haklardan da vazgeçilmemiş ise, tazminat isteme hakkı ortadan kalkmaz. Buna karşılık kişisel haklardan da vazgeçildiği (ayrıca) açıklanmış ise, artık tazminat isteme hakkı kaybedilir.
Şikayetten vazgeçme, her türlü delille ispatlanabilen, özgür irade ile yapıldığı takdirde geri alınması, dönülmesi, cayılması mümkün olmayan, şarta bağlanamayan, hukuki sonuçları bulunan fiili bir durumdur.
Şikayetten ne kadar sonra dava açılır? Suç şikayete tabi ise 6 aylık süre içerisinde şikayetçi olunmalıdır, aksi halde hak kaybı doğacaktır. Şikayete tabi değil ise 6 aylık süre geçirilmiş olsa da şikayetçi olunmasına engel yoktur.
Şikâyete tabi suçlar bakımından şikayet süresi, failin ve fiilin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır.
Bir suçun takibinin şikayete bağlı olduğu açıkça kanunda yazılı olmadıkça, o suç savcılık tarafından resen soruşturulur. Takibi şikayete bağlı suçlar 5237 sayılı TCK'da ve özel kanunlarda sınırlı sayıda ve açıkça gösterilmiştir.
ŞİKAYETTEN VAZGEÇİLİRSE KAMU DAVASI
Şikayete tabi suçlarda, şikayetten vazgeçilmiş olması kamu davasını düşürür. (TCK m. 73/4) Zira şikayete tabi suçlarda şikayet olmaksızın savcının veya polisin kendiliğinden soruşturma başlatması mümkün değildir.
Savcı, takibi şikâyete bağlı suçlarda şikayet hakkına sahip kişinin şikayet etmesi üzerine, suçun takibi şikayete bağlı değilse kendiliğinden araştırma yaparak delilleri toplamalı ve yeterli şüphe sebepleri varsa bir iddianame ile ceza mahkemesine dava açmalıdır.
Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.
Şikayetten vazgeçilen suç, takibi şikayete bağlı suçlardansa kamu davası düşer. Ancak, şikayetten vazgeçilmesiyle birlikte kamu davasının düşmesi sonucunun doğması için sanığın da vazgeçmeyi kabul etmesi şarttır. Aksi takdirde kamu davası düşmez; davaya devam edilir.
Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.
Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.
Savcılığa şikâyet edilmiş olan kişiler, mahkemeye gönderilmez ise ifadelerini emniyet müdürlüğünde verir. Şüpheli olan yani savcılığa şikâyet edilen kişiler, ifade verdikten sonra ifadeler savcı tarafından incelenir.
Savcılık şikâyette bulunan kişinin ifadesini aldıktan sonra şikâyeti değerlendirerek davanın seyrine karar vermektedir. Savcılık şikâyeti değerlendirdikten sonra davanın açılıp açılmayacak konusunda karar verir. Suç duyurusunda bulunmak için şikâyet eden kişinin şikâyet edeceği kişiyi tanıması gerekli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri