Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/2 nci maddesine göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin hizmetli ve işçileri için yaptıkları tedavi ve ilaç masrafları işletme gideridir. Bu masraflar, usulüne uygun olarak belgelendirilmek şartıyla, doğrudan gider veya maliyet olarak kaydedilebilir, KDV'leri indirilir.
2021-02-06 Aralık, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun ''Diğer indirimler'' başlıklı 89. Maddesinde eğitim ve sağlık harcamalarının gelir vergisi matrahı tespitinde indirim konusu yapılabileceği hükme bağlanmıştır.
Sağlık Giderleri
Personeller için yapılan sigorta ödemeleri ile ilaç ve tedavi ücretlerini de gider olarak gösterebilirsiniz. Söz konusu harcamaların böylelikle vergiden düşülebilmesi mümkün hâle gelir.
Eğitim ve sağlık harcamaları, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin gelir vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınacaktır. hesaplanmasında beyan edilen gelir, yıllık gelir vergisi beyannamesinde yer alan indirimler ve geçmiş yıl zararları düşülmeden önceki tutardır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
İlgili 18 soru bulundu
Fiş ile Sağlık Gideri Kabul Edilmez.
1-Eczanelere ödediğiniz ilaç bedeli karşılığında aldığınız yazar kasa fişleri “tevsik edilecek belge” olarak kabul edilmemekte olup söz konusu harcamaların fatura ile tevsiki gerekmektedir.
Yapılan işle ilgili olarak satın alınan ve envantere kaydedilen bilgisayar, yazıcı, masa, sandalye, cep telefonu, tablet gibi eşyalar ve şirket adına satın alınan otomobillerin amortisman gideri indirim konusu olmaktadır.
GVK'nun 40/2 nci maddesinde, hizmetli ve işçiler için yapılan tedavi ve ilaç masrafları işletme gideri olarak kabul edilmekle beraber, bu imkandan yararlanmak için giderin usulüne uygun şekilde belgelenmiş olması gerekmektedir.
Nihayet, tedavi ve ilâç giderlerinin işveren yerine personel adına düzenlenen faturalarla tevsik edilip işverene devir veya ciro edilmesi de, vergilemede işlemlerin gerçek niteliğinin esas olması sebebiyle, bunların gider yazılmasına ve KDV indirimine engel teşkil etmemesi gerekir.
Buna göre, işletmenizin tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderleri ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik etmesi ve bu belgelerde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapması mümkündür.
Söz konusu giderlerle ilgili KDV'ler de indirim konusu yapılabilecektir. Ancak KDV indirimi, bunların dışındaki belgeler için söz konusu olmayacaktır. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV'si de indirilemeyecektir.
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
1-Alkol ve Sigara Gider olarak dikkate alınmaz yanılgısı
Birini kabul edip, birini etmemek gibi bir şey söz konusu değil. Burada önemli olan iş hacmi ile uyumlu olması.
Limited ve anonim şirketlerde ortaklara ait sağlık gideri kabul edilmez, şahıs firması veya serbest meslek erbabı olunması gerekli. Ama limited veya anonim şirket ortakları gelir vergisi beyannamesi verecek ise orada bu sağlık harcamaları düşülür.
Giyim eşyasının KDV hariç bedeli gider veya maliyet olarak kaydedilir, KDV'si indirilir. Çünkü GVK'nun 27/2 nci maddesi, “HİZMET ERBABINA” işin icabı olarak kullandırılan giyim eşyasını içermektedir.
İş seyahatine çıkan personelin yapmış olduğu seyahat, konaklama ve yemek giderleri belgelendirilmesi durumunda gerçek tutarları üzerinden gider yazılabilir. Yani tüm harcamaların faturalandırılması gerekir.
Yemek giderleri.
Personelinize ödediğiniz yemek parası da bordroya eklenir ve gider olarak yazılabilir.
Bu nedenle, sigorta primleri, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte gider yazılacaktır.'' ibaresinden de anlaşılacağı üzere, fiilen ödenmesi koşuluyla, fiilen ödeme yapılan dönemde gider olarak dikkate alınabilecektir.
Çalışana ödenen yemek bedelleri de gider olarak kabul edilir. Şirketler bu giderleri nakit, yemek kartı vb. çözümlerle muhasebeleştirebilir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/2 nci maddesine göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin hizmetli ve işçileri için yaptıkları tedavi ve ilaç masrafları işletme gideridir. Bu masraflar, usulüne uygun olarak belgelendirilmek şartıyla, doğrudan gider veya maliyet olarak kaydedilebilir, KDV'leri indirilir.
Teşhis ve/veya tedavi sürecinde yapılan sağlık harcamaları (muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi ve hastane giderleri ile ilaç, sağlık malzemesi, gözlük ve lens alımları gibi) vergi indirimine konu teşkil edecektir.
Gider Yazılabilecek Demirbaş Sınırı 2022 (2022 Amortisman Sınırı) Demirbaş ve Amortisman sınırına ait bu tutar aynı zamanda Fatura Kesme Sınırı olarak ta dikkate alınmaktadır. 2022 yılı başından itibaren KDV hariç 2.000 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabilecektir.
Kural olarak işletme faaliyetleri ile ilgili olarak kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için ya pılan özel araç telefonları ile cep telefonları faturalarına ilişkin ödemelerin ticari kazancın tespitinde genel giderler kapsamında indirim konusu yapılması mümkündür.
A.Ş.'ne kendi ulaşımınız için ödenen bedelin ("istanbulkart" için ödenen bedel) işin önem ve genişliği ile orantılı olması şartıyla, Gelir Vergisi Kanununun 68. maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendine göre serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Bu itibarla, mesleki faaliyetinizin ifasında kullandığınızı belirttiğiniz akıllı saate ait harcamalar, 193 sayılı Kanunun 68 inci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, anılan harcamaların serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri