Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir.
Davacı mahkemede hakimin sağında durmalıdır davalı ise hakimin solunda durmalıdır.
Hukuk davalarında; davacı avukatı hakimin sağında, davalı avukatı ise solunda yer alır. Ceza davalarında; mağdur/şikayetçi/katılan vekili hakim ya da heyetin sağında, sanık müdafii ise solunda yer alır.
Müşteki, duruşma sırasında mahkeme salonunda özel bir yere oturmaz. Yani sanık, avukatlar, hakim, savcı gibi diğer katılımcılar gibi duruşma salonunda oturur. Ancak, müşteki, duruşmaya katılırken mahkeme salonuna önceden alınır ve kendisine ayrılan avukatının yanına bir bölümde oturur.
Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
İlgili 41 soru bulundu
İlk Duruşmada Hakim Taraflara Ne Sorar? İlk duruşmanın amacı uyuşmazlığın tespiti ve sulhe davettir. Ancak uyuşmazlığın tespiti öncesinde sulhe davet gündeme gelecektir. Dolayısıyla hakim öncelikle eşlere sulh ihtimalinin bulunup bulunmadığını soracaktır.
Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.
Usulüne uygun şekilde müştekiye tebligat yapılmasına rağmen müşteki mahkemeye gitmez ise mahkeme tarafından müştekinin zorla getirilmesine karar verilebilir. Müştekinin zorla getirilmesi polis marifeti ile uygulanmaktadır.
Müşteki, başka bir ifadeyle şikayetçi; suçtan zarar gören veya suçun mağduru olup işlenen suçu adli makamlara taşıyarak şikâyet eden kişidir. Müşteki, yargılama evresinde davaya katılmak isterse müdahil (katılan) sıfatını alır.
İlgili maddeden görüleceği üzere, adliye binası içerisinde veya duruşma başlamasının ardından her türlü iletişim aracı kullanılarak kayıt alma yasaklanmıştır. Söz konusu aletler; her türlü ses kaydı alan cihazlar, telefon, kameralardır. Duruşmalar kural olarak aleni şekilde gerçekleştirilir.
Müşteki Sanık Mahkemede Nerede Durur? Sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Müşteki ile sanık sıfatı birleştiğinde sanık sıfatı ağır bastığından dolayı müşteki sanık, mahkemede sanıkların durması gereken yerde durmalıdır.
Müşteki (Şikayetçi ) iseniz;
Mahkemece sorulacak sorulara konu dışına çıkmadan sade bir anlatımla cevap verebilirsiniz. Mahkeme önündeki beyanlarınız ve şikayetiniz sonucu hak kaybına uğramamanız oldukça önemlidir. Bu nedenle eğer imkanınız varsa bir avukattan yardım almanız faydanıza olacaktır.
Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir. Hâkimin önünde “mahkeme kâtibi” yer alır.
Duruşma günü ve saati kendilerine tebliğ edilen taraflar herhangi bir mazeret bildirmeden davaya katılmazlarsa ya da kendilerini temsilen bir vekil tayin etmezlerse dosya mahkeme tarafından işlemden kaldırılır. Dosyanın yenilenme koşulu üç ay içerisinde dilekçe vermekle mümkündür.
Davanın ilk duruşması sanığın sorguya çekilmesi ile geçer. Daha sonra deliller sunulur ve deliller hakkında tartışmaya geçilir. Sanık Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşma günü mahkeme salonunda bulunmuyorsa, kanıtlar ve deliller sanık yokken ortaya konur.
Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir. Karakola gitmek yerine doğrudan cumhuriyet savcılığına giderek de şikayetçi olmanız mümkündür.
İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Buna göre soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse 6 ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Zamanaşımı süresini geçmemek koşuluyla bu süre, şikâyet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlar.
Kamu davasına katılma hakkını kullanmanın öncelikli şartı şikâyetin devam etmesi olduğundan, şikâyet hakkı bulunan kişinin şikâyetten vazgeçmesi hâlinde davaya katılma hakkı bulunmamaktadır.
Savcı, takibi şikâyete bağlı suçlarda şikayet hakkına sahip kişinin şikayet etmesi üzerine, suçun takibi şikayete bağlı değilse kendiliğinden araştırma yaparak delilleri toplamalı ve yeterli şüphe sebepleri varsa bir iddianame ile ceza mahkemesine dava açmalıdır.
Şikayet süresi fiil ve failin öğrenildiği tarihten başlar; bu süre 6 aydır. Şikayetçi olmak adına bu süreyi aşmamak gereklidir. Olayın yargılama aşamasında ispatı oldukça önemlidir. Darp raporu burada yaralanmanın tespiti aşamasında en önemli delildir.
Duruşmalar, duruşmaya katılan sanıkların, müştekilerin ve tanıkların yoğunluğuna göre yarım saat veya iki saat arasında sürebilir. Tarafların daha önce dinlenmiş olmaları halinde ise duruşma yaklaşık olarak 5 – 10 dk. Sürecektir. Konu ve avukatlık durumlarınız ile ilgili her türlü sorun için bize ulaşabilirsiniz.
Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri