Nominal efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir.
TCMB'nin literatüründe de yer alan hazır para yani efektif kavramı, piyasalarda sıkça kullanılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın hem alımını hem de satımını gerçekleştirdiği ve TL cinsi üzerinden kurunu belirlediği dövize efektif para denilmektedir.
Merkez Bankası tarafından alım/satımı yapılan ve Türk Lirası olarak kurları belirlenen yabancı ülke parasıdır. Banknot ve metal olarak kullanılan ve elle tutulan nakit paradır. Ülkemizde yanlış kullanımla döviz denilmektedir. Döviz Bürosu değil, doğrusu Efektif Bürosu olmalıdır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hesaplanan reel efektif döviz kuru endeksleri ülkemiz fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanmaktadır.
Efektif alış kurları, mükelleflerin nakit yabancı paraları için uygulanmaktadır. Tebliğde 11 tane ulusal para birimi ve Euro kurları yer almaktadır. Banka hesaplarında fiziki olarak tutulan yabancı paralar da efektif alış kuru ile değerlenmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Nominal efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir.
Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabiidir." açıklamasına yer verilmiştir.
EFEKTİF İŞLEMLER
Yabancı ülke paraları ile yapı lan işlemlerde kullanılan fiziksel paralar ile ilgili kullanılan hesap 011 EFEKTİF DEPOSU'dur. Alım satım konusu yapılan Yabancı Paraların sabit fiyat üzerinden kaydedildiği aktif nitelikli bir hesaptır.
Farklı para birimi, ülkenin kendi para birimi karşılığında satıldığında döviz satış kuru, ülkenin kendi para birimi karşılığında farklı para birimi alındığında ise döviz alış kuru geçerli oluyor.
Reel efektif döviz kurunun artması TL'de reel değer kazancı olduğu anlamına gelir. Yurt içi mal sepeti böylelikle, yabancılar için pahalı hale, yabancı mal sepeti ise Türkiye için ucuz hale gelir. Bu durumda ithalat artar ve ihracat olumsuz etkilenir. İhracatta da rekabet gücü azalır.
Peki faturada hangi döviz kuru kullanılacak? Genel uygulama, Merkez Bankasının açıklamış olduğu döviz alış kurunun kullanılmasıdır. Ama bazı durumlarda özel kur da kullanılabilir.
Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.
Vergi mevzuatına göre yurt içi ve yurt dışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkündür. Yurt dışı teslimlerinde esas alınan, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurudur.
Efektif satış kuru, döviz satış kurundan daha yüksektir. Efektif ilk olarak “gerçekleşmiş” anlamında kullanılmaktadır. Örneğin efektif kur gerçekleşmiş kur anlamında kullanılmaktadır. Başka bir tanımla, banknot şeklindeki yabancı paralara efektif denir.
Borsa Dünyası açısından önemli bir kelime olarak efektif, para ile ilgili şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle bankacılıkta nakit para ya da banknot ve metal para olarak öne çıkıyor. Daha çok sürekli olarak alışverişinin gerçekleştirdiği ve canlı olan borsa yöntemi biçiminde de anlatılabilir.
Fiili (Efektif) Brüt Gelir; potansiyel brüt toplam gelirin boşluk ve tahsilat kayıplarından arındırılmış halidir. Boşluk kaybı, gayrimenkul içinde kiraya verilememiş (boş kalmış) birimler nedeniyle elde edilemeyen gelirleri ifade etmektedir.
Satış kurları alış kurlarının üzerindedir, yani banka dövizi düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satar. Alış ve satış kurları arasındaki farka kur marjı denir. Bu fark, işlem giderleri ile banka karını kapsar.
Faturanın düzenlendiği tarihte Resmi Gazetede yayınlanan döviz alış kuru faturanın düzenlendiği tarihten 1 gün önceki kurlardır. Bir diğer deyişle, TL olarak yapılacak olan ödemede fatura tarihinden 1 gün önceki saat 15:30 kapanış kurları dikkate alınmalıdır.
Nominal döviz kuru, reel döviz kuru, efektif döviz kuru ve çapraz döviz kuru en yaygın olarak bilinen döviz kuru türleri olsa da, döviz piyasasının çeşitliliğini ve farklı ölçüm yöntemlerini yansıtan çok sayıda döviz kuru türü vardır.
Virtüel fiyat, üreticinin tüketiciden talep etmeyi tasarladığı miktarı belirtir. Ürünün el değiştirmesinin sonucunda ortaya çıkan bedel ise efektif fiyat olarak adlandırılır. Bu sistem sayesinde piyasada nakit akışı sağlanmış olur. Bahsi geçen hazır para, yatırımcıların çok daha rahat hareket etmesine imkân tanır.
Kaydi forma dönüşmemiş, ekonomik birimlerin fiilen banknot ve madeni para olarak ellerinde tuttukları parayı ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Verinin tanımı: Bankaların zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler kapsamındaki döviz tevdiat hesaplarını (DTH), vade ayrımında gösteren haftalık stok veri topluluğudur. Tüm istatistik sunumlar, yabancı para cinsinden yapılan işlemleri içermekte olup yapancı para ve Türk Lirası karşılığı olarak yayımlanmaktadır.
Taraflar fiyatı döviz cinsinden belirlemekle beraber kur olarak tahsilatın yapıldığı tarihlerdeki resmi kurları cari kur tespiti için dikkate alabilirler. tarihlerindeki resmi alış kurları olacağı karara bağlanmıştır. Avansın ödendiği tarihteki dolar kuru 9,50 TL işin bitimindeki dolar kuru ise 13,50 TL'dir.
"Kur farkı hangi kurdan hesaplanır?" diyenler için de açıklık getirelim. Esas alınacak kur, taraflar arasında belirlenen döviz kurudur. Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur.
Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kuru (efektif alış kurunun bulunmaması halinde döviz alış kuru), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kuru uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri