Silginin çalışması, yüzeye sürtüldüğünde kâğıttan daha fazla sürtünme oluşturması temeline dayanır. Sürtünme sayesinde oluşan ısı, silginin daha yapışkan hâle gelmesini sağlar ve grafit levhalarının kâğıt liflerinden toplanmasına yardımcı olur.
Silgiyi oluşturan parçacıklar kağıttan daha yapışkan hale geldiğinde kağıt üzerinde bulunan Grafit levhalarının kağıt liflerinden toplanmasına yardımcı olur. Size de temiz bir sayfa kalır.
Tükenmez kalem gibi mürekkepli kalemlerde ise mürekkep kağıdın yapısındaki liflere işler. Yani kağıt mürekkebi içine alır. Bu nedenle, kauçuk bir silgi kullanarak kağıda zarar vermeden bu mürekkep izini yok edemezsiniz.
Eski çağlarda, grafit ve kara kömür kalemlerin izlerini silmek için beyaz ekmek kullanıldığı bilinmektedir.
Kalem lekesini çıkarmak için genelde mavi sabun ya da limon kolonyası yaygın olarak kullanılır. Deriye nüfuz etmiş olan kalem lekesini çıkarmak için yine vazelin önemli yöntemlerden biridir. Vazelin sürdükten sonra asetonla dikkatli bir şekilde ovalamak ve çıkarmak mümkün.
İlgili 29 soru bulundu
Silginin çalışması, yüzeye sürtüldüğünde kâğıttan daha fazla sürtünme oluşturması temeline dayanır. Sürtünme sayesinde oluşan ısı, silginin daha yapışkan hâle gelmesini sağlar ve grafit levhalarının kâğıt liflerinden toplanmasına yardımcı olur.
Deterjan suyu içerisine eklendikten sonra bir bez yardımıyla kıyafet silinebilir. Ancak ovalama işlemi yapılması tavsiye edilmez. Bu durum mürekkebin daha çok dağılmasına neden olacaktır. Bunlara ek olarak leke olan bölge sabun veya kolonya kullanılarak da temizlenebilir.
Lekeli bölgeyi mavi sabun ile ovalayarak silin. İkinci yöntem olarak, lekeli bölgeyi limon kolonyası ve pamukla silebilirsiniz. Lekeli bölgeye vazelin sürün ardından asetonla ovalayarak lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Daha doğal bir yöntem arıyorsanız, yarım bardak süt ve yarım bardak sirkeyi karıştırın.
Alkol veya Islak Mendil
Tükenmez kalem lekesini çıkarmanın etkili yollarından biri alkol ve alkollü ıslak mendil oluyor. Bir miktar izopropil alkol veya ıslak mendil alın ve lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Daha sonra temiz bir bezle veya kağıt havluyla nazikçe silebilirsiniz.
Tüy, mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir araçtır. Genellikle kaz, kuğu ve hindi gibi iri kuşların kanat tüylerinden üretilir.
Silginin beyaz kısmı normal kurşun kalem yazılarını ve çizimlerini silmeye yararken mavi kısmı mürekkepli kalem yazılarını silmeye yarar.
Silinebilen tükenmez kalem, yazılarınızı dönüştürerek kağıt israfının önüne geçmeniz için idealdir. Değiştirilebilir mürekkebe sahip modeller, gerektiğinde mürekkebi yenilenerek tekrar kullanılır. Bunun yanı sıra bazı sabit mürekkep yapısına sahip olanlarda bulunur.
Tükenmez kalem silgisi, mürekkebin yazdığı izleri silmek için kullanılan bir araçtır.
Silginin ham maddesi kauçuk olduğu için İngilizcede “silgi” anlamına gelen eraser kelimesi yerine “kauçuk” anlamına gelen rubber kelimesi de yaygın olarak kullanılır.
Boş bir kağıt, bir kalem bir de silgi; Kağıt güruh demek. Kalem ve silgi ise hem hayatımı sen yazarsın hem silersin demek.
Vinil silgi yumuşaktır, plastik benzeri bir yapıya ve kauçuk cinslerine göre daha temiz kalan bir yüzeye sahiptir. Kullanıldığı zemine az zarar verir ve hafif izleri silmede kullanışlıdır. Hassas alanları silmek için kullanılır, çünkü geniş alanları lekeleyebilir. Genelde beyaz ya da fildişi renkli ve köşelidir.
Deterjanı bir su içerisine koyunuz. Sonrasında ise deterjanlı suyu temiz, beyaz renkli bir bez ile ıslatınız. Ardından temiz deterjanlı bez ile leke olan alana bastırınız. Lekeyi ovalayarak çıkarmayınız.
Çıkmayan tahta kalemi nasıl çıkar sorusunun en net cevabı kimyasal temizleyicilerdir. Kimyasal temizleyiciler arasında çamaşır leke çıkarıcılar gibi deterjanları kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine birkaç damla deterjan damlatın ve bir fırça yardımıyla nazikçe ovuşturun.
Tükenmez kalem lekesi gibi problemlere karşı giysileriniz için kullanabileceğiniz en basit ve en etkili yöntem, kuru temizlemedir. Kuru temizleme işlemleri sırasında kullanılan ürünlerin çözücülük oranı çok yüksektir ve kumaş yapısına zarar vermez.
Asetonu pamuk üstüne dökün ve bulaşan bölgeyi silin. Leke kolayca derinizden çıkmış olacak. Giysi de oluşan mürekkep lekesi için lekenin üzerine bir miktar süt damlatın ve diş fırçası ile fırçalayın. Lekeyi giysinizden çıkardıktan sonra da makinede yıkayın.
Asetat filmler (örn. OHP filmler) ile cam gibi diğer pek çok malzeme üzerinde yazmak için özel olarak tasarlanmıştır. Leke bırakmayan, suda çözünen, çabuk kuruyan mürekkep. Nemli bir bezle neredeyse bütün gözeneksiz yüzeylerden silinebilir.
Bir pamuğu asetona batırın ve fazlalığı sıkın. asetonu doğrudan lekenin üzerine sürün ve gerektiğinde pamuğu değiştirin. Kalıcı keçeli kalem lekesini çıkardıktan sonra, aseton kalıntılarından kurtulmak için kumaşı iyice durulayın.
Markörlerin kırmızı ve mavi renkleri mevcuttur, mürekkebi suda silinmez, hızla kurur ve sürtünmeyle veya ovulmayla çıkmaz. Paslanmaz bu markörün 1,5-3 mm'lik ucu, hemen görülmesi istenen daha kalın harf veya işaretler için de uygundur, pratik klipsi sayesinde kolay kolay kaybolmaz.
Eğer silinebilir boyanın üzerinde keçeli kalem lekesi var ise kuru bir bezin üzerine oksijenli su dökünüz. Sonrasında ise hafif ve dairesel hareketler ile keçeli kalem lekesi olan alanları temizleyiniz. Eğer oksijenli su yok ise aynı işlemi kolonya ile birlikte de uygulayabilirsiniz.
Lekeli kıyafeti üstünüzden çıkardıktan sıvı bir deterjanı direkt olarak lekenin üzerine döküp bekletebilirsiniz. Deterjan biraz bekledikten sonra peçete yardımıyla deterjanı dikkatlice silip daha fazla bekletmeden çamaşır makinesine atın. Kıyafetinizin kumaşı uygunsa çamaşır suyu kullanmak da iyi bir seçenek olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri