Göksu Deltası veya Silifke Ovası,
Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi; Mersin ili, Silifke ilçesine bağlı 4 belde ve 7 köyden oluşmaktadır. Göksu Deltası; Orta Toroslar eteğinde bulunan Mersin İli'ne bağlı Silifke İlçesi'nin güney kenarında, Göksu Irmağının oluşturduğu kıyı ovası üzerindedir.
İlçemizin yaklaşık 9000 hektarlık kısmı Silifke ovasında yer almaktadır. Silifke ovasında yer alan Göksu deltası içerisinde deniz kenarındaki çorak arazilerde çeltik yetiştiriciliği için uygun alanlar oluşturmaktadır.
Coğrafyada, ova genellikle alçak bölgelerde bulunan ama yanlış bilinenin aksine bazen yükseklerde de bulunabilen, akarsu alüvyonlarının oluşturduğu birikimli, düz bir arazi alanıdır. Ovalar vadiler boyunca veya dağların eteklerinde, kıyı ovaları ve yaylalar veya yayla ovaları olarak ortaya çıkar.
Elmalı Ovası, Antalya ili, Elmalı ilçesinin içinde bulunduğu karstik ova. Büyüklüğü 200 km'ye yakın ova kuzeyde Karagöl'e, güneyde Avlan Gölü'ne, GB'da Gömbe'ye doğru uzanır. Batıdan Girdev Yaylası tarafından, uzanan Çakal Tepe ovayı iki parçaya ayırır. Kuzey parçanın suları Karagöl'e toplanır.
İlgili 32 soru bulundu
Marmara Bölgesi`nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür. Sapanca`nın kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli İlinde kalır. Havzası 252 km2`dir.
ERGENE OVASINDA ÇELTİK ÜRETİMİ İLE EKONOMİYE KATKI SAĞLANIYOR. Ergene Nehri Trakya'nın Kuzey-Doğusunda 'Yıldız Dağları' Kırklareli İli sınırlarından doğup Tekirdağ İli sınırlarını da geçerek 283 km yol kat ettikten sonra Edirne İli, Meriç İlçesi sınırlarında Meriç Nehri'ne bağlanmaktadır.
Elbistan Ovası, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1115 m. yükseklikte olup Türkiye'nin 4. büyük ovası olarak oldukça verimli bir arazi yapısına sahiptir. Bundan ötürü tarım ve hayvancılık Elbistan'da çok ilerlemiştir.
Kuzeyinde Toros Dağlarının yer alan Çukurova Delta Ovası, aslında Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur.
Bunlardan 11'ine ilişkin karar geçen yıl çıktı. Büyük ova koruma alanlarının toplam büyüklüğü 9,38 milyon hektara ulaştı. Alansal olarak bakıldığında 1 milyon 677 bin hektarı aşkın alanla Konya ilk, 937 bin 573 hektarla Şanlıurfa ikinci ve 445 bin 189 hektarla Adana üçüncü sırada yer alıyor.
Bu kesin olmayan kanılara karşı bilinen gerçek şudur. Varsaklar, Oğuz kökenli bir Türkmen birliğidir. Kimi tarih kitapları “Varsaklar Yurdu Silifke” diye yazmış, Bu görüşten Silifke'nin bir Varsaklar ülkesi olduğu ve de Silifkeliler' in çoğunluğunun Varsak boyundan geldiği anlaşılır.
Büyük İskender'in komutanlarından ve Suriye Krallığı'nın kurucusu Selevkos I Nikator, şimdiki Taşucu'nun olduğu yerde, İonluların "Holmi" adıyla kurduğu koloniyi ele geçirip halkını da kıyıdaki Holmi (Akliman)'dan 12 km içeriye bugünkü Silifke'nin bulunduğu yere yerleştirmiş ve "Selevkos'un Şehri" anlamına gelen ...
Bunlar yerleşim alanlarına bağlı olarak; Yenice, Tarsus Mersin, Erdemli ve Silifke Ovaları olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizin en mümbit ovalarından olan Çukurova'nın batı uzantısı İlimizdedir.
Manisa Ovası: Gediz Vadisi ve Ovası'nın Manisa şehri önünde batıya, kuzeye ve doğuya uzanan kısmıdır. Ova Batı Anadolu'nun denize dik dağları arasındaki genel çöküntülerle, Gediz Nehri'nin getirdiği birikintilerden oluşmuştur.
Silifke'de 111 yerleşim . 20. yy başında Yörük (Bozdoğan) yerleşimi.
Dalaman Ovası, Dalaman Çayı'nın uzun yıllar boyunca biriktirdiği alüvyonların oluşturduğu çok geniş bir alana yayılan, Türkiye'nin en yüksek verim alınabilen tarım alanlarındandır. Dalaman ovası tektonik nedenlerle çökmüş, alüvyonlarla doldurulmuş bir ovadır.
Kuzeyinde Toros Dağlarının bulunduğu Çukurova Delta Ovası, Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur. Üzerinde birçok sulama tesisi bulunan ova bölgedeki tarımsal faaliyetlerin merkezi konumundadır.
Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.
Bafra Ovası 38.388,2423 ha. Alanda Alaçam ve Bafra İlçelerinde toplam 52 köyü, Çarşamba Ovası 87.981,4844 ha. Alanda Tekkeköy, Çarşamba ve Terme İlçelerinde toplam 161 köyü ve Vezirköprü Ovası 12.710,0396 ha.
Konya Ovası, Çukurova'da yer alan delta ovasından sonra Türkiye'nin en büyük ikinci ovasıdır.
Bu devlet 185 yıl hüküm sürdü. Elbistan bu devlete 130 yıl başkentlik yaptı. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğuna katıldı. 1522 yılında Maraş bölgesi, özel yönetiminden ayrılır, sancak haline gelir ve Elbistan da Maraş'ın kazası haline gelir.
Kongreye başkanlık yapan Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise Muş'un Çukurova ve Konya'dan sonra ülkenin 3. büyük ovası konumunda olduğunu söyledi.
Bursa ovası, Marmara bölgesinin güneydoğu parçasında Uludağ ma- sifi ile Gemlik körfezinin güney ve güneydoğusundaki kıyı dağları ara- sında doğu - batı doğrultusunda uzanan büyük bir ovadır.
Pasinler Ovası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum-Kars bölümünde yer almaktadır. E-W yönlü uzanış gösteren ova, etrafı yüksek dağlarla çevreli olup tektonik kökenli bir havza özelliğindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri