Kalıbınızı tepsi ile fırına verip tarifte belirtilen sürelere uyarak pişiriniz. ( örnek: karışımınızı yaklaşık 20dk. süreyle 180°C'de pişirip, üstünün kızardığını gördükten sonra ısıyı 150°C'ye alıp yaklaşık 20 dk. daha pişirin). Süre sonunda tepsiyi fırından alın ve 15 dk. kadar oda sıcaklığında bekletiniz.
Silikon muffin kalıbı sıcak ve soğuğa dayanıklıdır. Ev aletleri içerisinde derin dondurucu, buzdolabı, fırın ve mikrodalgalar için de kullanılabilir.
Bu nedenle alınan silikon ürünün hangi sıcaklığa uygun olduğunu öğrenmek gerekir. Genel olarak orijinal silikondan üretilen kek kalıpları 200 dereceye kadar kullanılabilmektedir.
Silikon kek kalıbının içini margarin ile iyice yağlayın. Hazırladığınız kek karışımını silikon kek kalıbının içine dökün. Önceden biraz ısıtılmış fırının içinde 180 derecede yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. 45 dakikanın sonunda kekin pişip pişmediğini kürdan yardımı ile kontrol edin.
Silikon kek kalıplarını kullanmadan önce kekin daha rahat ve kolay çıkmasını sağlamak için her tarafı iyice yağlanır. Bu işlemde tereyağı kullanabileceğiniz gibi sıvıya kullanarak da yapabilirsiniz. Silikon kalıpların yapışmaz özelliği olmasına rağmen yağlama işlemini asla atlamamalısınız.
İlgili 37 soru bulundu
Silikon Kek Kalıbı Zararları diye şey söz konusu değildir. Camın da üretiminde kullanılan kum, silikonunda hammaddesidir. bu nedenle silikon aslında metal kek kalıplarına oranla daha sağlıklıdır.
Kullanılırken yağa ihtiyaç duyulmaz veya çok az yağ sürerek defalarca kullanabilirsiniz. Esnek ve pratiktir. Kalıplarda yapılan ürünleri kalıptan formunu bozmadan kolayca çıkarabilirsiniz.
- Bir kaseye sıcak su doldurun. Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı limon tuzu ya da 3 yemek kaşığı sirke ekleyip, karıştırın. Kalıbınızı bu karışımın içerisine batırın ve yarım saat bekletin. - Detayları temizlemek için eski bir diş fırçası kullanabilirsiniz.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Silikon kek kalıplarının malzemesini oluşturan silikon, aslında camın ana hammaddesi olan silis kumunun yüksek ısıda eritilmesiyle oluşuyor. Yani, teknik olarak silikon ve cam, aynı hammaddeden yapılıyor.
SİLİKON KAPLAR KANSEROJEN MADDE İÇERMİYOR
İçerisinde insan sağlığı için zararlı maddeler yoktur. Esnek ve pratiktir. Çatlamaz, kırılmaz yıllar boyu kullanılabilir. Kendi yüzeyine dokunan malzemelere yapışmaz bu yüzden kullanırken yağa ihtiyaç duyulmaz bu da gereksiz kalori almamamızı sağlar.
Poliüretan (sıvı plastik) döküm, Epoksi reçine döküm, Kurşun vb. gibi metal dökümü.
Size bir tahminde bulunmak istersek İran kalıpları 20 ile 30 kez, yabancı kalıpları ise 30 ile 40 kez arasında kullanılabilir. Ayrıca silikon kalıbın ömrü üzerinde büyük etkisi vardır.
Gıda yapımında kullanılan silikon kalıplarda çift bileşenli silikonlar kullanılıyor. Sabun, kokulu taş, mumluk, dekoratif obje yapımlarında kullanılan silikon kalıplar da ise inşaat silikonu, nişasta, reçine kullanılabiliyor.
Silikon kalıp, kalıp malzemesi olarak silikonun kullanıldığı, kalıpların döküm yöntemiyle hazırlandığı ve silikon kalıplamanın yapılmasını sağlayan üretim malzemesidir.
Mum, sabun, kokulu taş, polyester, porselen, seramik, çikolata ve şeker hamuru gibi birçok farklı ihtiyaçta silikon kalıbı kullanılabilir. Farklı döküm malzemeleriyle çalışabilmeye uygun bir kalıp çeşididir.
Kek kalıptan sıcakken mi çıkar soğukken mi? Keki fırından çıkarttıktan sonra hemen kalıptan da çıkarmaya çalışmayın. Sakinleşin ve kalıbı 10 dakika oda sıcaklığında soğuması için bekletin.
Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz. Bir kürdanı kekinizin dibine kadar batırıp çıkardığınızda, eğer kek pişmiş ise kürdan tertemiz bir şekilde çıkacaktır.
Kalıpta kekimizi 170 derece ısıttığımız fansız ayardaki fırında yaklaşık 45 dakika pişmeye bırakalım. Pişen keki fırından alalım ve kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra uygun bir servis tabağına ters çevirerek çıkaralım ve soğumaya bırakalım.
Yüzeyde donmuş bir silikonu temizlemek istiyorsanız ısı kullanabilirsiniz. Kurutma makinesi ya da ısı tabancası yardımıyla donmuş silikonu çözülene kadar ısıtın. Sonrasında nemli, temiz bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silin. Yüzey tamamen temizlenene kadar işlemi sürdürdükten sonra bir şey kalmadığını göreceksiniz.
Shore Sertliği : Vulkanize olmuş kauçuğun sertlik ölçüm birimi ( çentik sertliği ). Alışılagelmiş kauçuklar için Shore A skalası , çok düşük sertlik seviyesindeki kauçuklar için Shore 00 skalası kullanılır.
Silikon Kek Kalıbı
Her ne kadar üreticiler tüm silikon mutfak aletlerinin bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olduğunu söyleseler de kek kalıplarını yıkamanızı tavsiye etmiyoruz. Silikon kek kalıbı uzun süre keki içinde muhafaza ettiği için yağı emer. Bu şekilde makinede yıkama yaptığınızda tam temizlik sağlayamazsınız.
Üstelik kek piştikten sonra yapışmadan ve şekli bozulmadan kolayca çıkarılabilmesi mümkün olmaktadır. Bulaşık makinesinde yıkandıktan sonra tekrar yeniden kullanılabilmektedir. Bu büyük boy silikon kek kalıpları kullanımı yapışmaz özelliği ile tercih edilen ürünlerdir.
Fazla karıştırma gluteni ortaya çıkartacağından ekmeklerde olduğu gibi lastiksi bir yapının oluşmasına neden olur. Bir kaşık yardımı ile yedirilirse çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Döküm kek kalıbına kek neden yapışır? Sıvı yağ olduğundan, fazla olması, kekin görüntüsünü ve uygulanacak yöntemin başarısını olumsuz etkileyebilir. En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri