Fırın kek kalıpları kategorisinde yer alan silikon kek kalıpları esnek bir yapıya sahip olduklarından oldukça pratik ve kullanışlıdır. Çatlamaz, paslanmaz, kırılmaz ya da kolay deforme olmaz bir yapıya sahip olduğundan uzun yıllar boyu rahatlıkla kullanılabilir.
Silikon kek kalıpları buzdolabından çıkardığınız zaman dahi fırına hemen konabilir. Çünkü bu kalıplar; ani sıcaklık değişiminden etkilenmemektedir. Slikon kek kalıpları yalnızca fırında pişirmeye uygundur. Dolayısıyla direkt olarak ateşin üzerine asla konulmamalıdır.
Özellikle son dönemlerde yaygınlaşan silikon mutfak gereçleri kek yapma işini de bir hayli kolaylaştırmış durumda. Bu yüzden satın aldığınız silikon kek kalıbınız ile silikon kek kalıbında kek tarifimizi uygulayarak hem lezzetli hem de çok pratik bir şekilde kek pişirebilirsiniz.
YAĞLAMAK. Silikon kek kalıpları her ne kadar kekin kolaylıkla çıkmasını sağlıyor olsa da kullanmadan önce mutlaka katı yağ ya da sıvı yağ ile yağlanmalıdır.
Seramik kek kalıpları
Aralarında en sağlıklı olanları olarak niteleyebileceğimiz bu modellerde pişen keklerin daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Daha yayvan ve orta derecede kabaran kekleriniz seramik kaplar içerisinde daha uzun sürede soğur ve nemini kaybetmez. Ayrıca temizlenmesi de oldukça kolaydır.
İlgili 31 soru bulundu
Cam kek kalıpları
''Cam kalıpların özellikleri ne?'' diyenleriniz içinde hemen anlatalım. Cam kalıplar ısıyı çok fazla iletirler. Bu nedenle kekinizin daha hızlı ve kısa sürede pişmesini sağlarlar.
Silikon kek kalıplarının malzemesini oluşturan silikon, aslında camın ana hammaddesi olan silis kumunun yüksek ısıda eritilmesiyle oluşuyor. Yani, teknik olarak silikon ve cam, aynı hammaddeden yapılıyor.
Silikon kalıpta kek yapılışı
Margarin ile yağlanan kalıba karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
SİLİKON KEK KALIPLARI NASIL KULLANILMALIDIR? * İlk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayınız. Uygulama yapmadan once katı yağ ile hafifçe yağlayınız. Kalıplarla uygulama yaptıktan sonra doğal yapışmaz özelliğini korumak için kaynayan suya yaklaşık olarak 10 dk. süreyle daldırın.
- Bir kaseye sıcak su doldurun. Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı limon tuzu ya da 3 yemek kaşığı sirke ekleyip, karıştırın. Kalıbınızı bu karışımın içerisine batırın ve yarım saat bekletin.
Silikon Kek Kalıbı
Her ne kadar üreticiler tüm silikon mutfak aletlerinin bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olduğunu söyleseler de kek kalıplarını yıkamanızı tavsiye etmiyoruz. Silikon kek kalıbı uzun süre keki içinde muhafaza ettiği için yağı emer. Bu şekilde makinede yıkama yaptığınızda tam temizlik sağlayamazsınız.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Silikonun ortalama erime sıcaklığı 357°C dir. Bu sebeple bu kadar esnek bir malzeme şaşırtıcı bir biçimde fırının içerisinde erimeden kullanılabilir.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Fazla karıştırma gluteni ortaya çıkartacağından ekmeklerde olduğu gibi lastiksi bir yapının oluşmasına neden olur. Bir kaşık yardımı ile yedirilirse çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
Oda sıcaklığına gelmiş tereyağı yardımıyla kalıbızın tüm iç kısmını güzelce yağlayın. Ardından kalıbınızı güzelce unlayın. Unlarken dikkat etmeniz gereken nokta fazla unları silkelemek. Silkeleyin ki kek pişerken unlar tabanına yapışmasın ve tadını bozmasın.
Gıda yapımında kullanılan silikon kalıplarda çift bileşenli silikonlar kullanılıyor. Sabun, kokulu taş, mumluk, dekoratif obje yapımlarında kullanılan silikon kalıplar da ise inşaat silikonu, nişasta, reçine kullanılabiliyor.
Silikona hiçbir şey yapışmasa da reçine dökmeden önce kalıbın içine kalıp ayırıcı sprey sıkmak iyi bir fikir olabilir. İnşaat silikonu ve bulaşık deterjanı ya da mısır nişastası kullanılarak yapılan kalıplar pişirme ve şeker yapımı için uygun değildir. Silikon, gıda için güvenli değildir.
Her türlü keki mikrodalga fırında yapabilirsiniz ama mikrodalgada kullanılabilir işareti olan silikon kalıplar ve borcamlar dışında metal kalıplar asla kullanmayın.
Silikon kalıpların üretiminde %100 sıvı silikon kullanıldığı için hiçbir kanserojen madde içermez. Ayrıca kalıplarda koku ya da tat geçirgenliğinin olmaması insan sağlığı açısından da oldukça önemlidir.
Fansız çalışan fırında hava akımı azalır, böylece kek daha nemli ve yumuşak kalır. Keki pişirirken fırına su dolu bir tepsi koymak da kıvamın yumuşak olmasını sağlar. Ayrıca katı ve sıvı malzemelerin oranı da çok önemlidir.
Fırınınızın derecesini 120 derecelere kadar düşürün. Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir.
Cevap: "Hayır!"
* Emayenin kaplaması çizilip yıpranmadığı takdirde sağlığa zararlı değildir. O yüzden her zaman tahta veya silikon kaşıkla kullanmalı, çizilmeyecek şekilde temizlemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri