YAĞLAMAK. Silikon kek kalıpları her ne kadar kekin kolaylıkla çıkmasını sağlıyor olsa da kullanmadan önce mutlaka katı yağ ya da sıvı yağ ile yağlanmalıdır.
Silikon kek kalıplarını kullanmadan önce içerisini mutlaka tereyağı margarin ya da sıvı yağ ile yağlamalısınız. Bu kalıplar her ne kadar yapışmaz özellikte olsa da yağlama evresini geçmemelisiniz.
Kalıp -25°C dereceye kadar dayanıklıdır. Donma veya sertleşmeden sonra kalıbı bir servis tabağına ters çevirin şimdi kolayca kalıptan çıkarabilirsiniz. Kalıp, dondurucudan alınıp doğrudan fırın veya mikrodalgaya yerleştirilebilir.
Kullanıldıklarında yayılırlar. Hem şekilleri yamuk olur, hem de muffinleriniz güzel kabarmaz bu nedenle. Kağıt muffin kalıplarını silikon ya da metal kalıpların içine koyarak kullanmalısınız. Silikon ve karton kalıpları fırına verirken bir tepsinin içine dizmek fırına koyup fırından çıkarmayı kolaylaştırır.
TEPSİ VE KEK KALIPLARINI NASIL YAĞLAMALISINIZ? Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün.
İlgili 18 soru bulundu
SİLİKON KAPLAR KANSEROJEN MADDE İÇERMİYOR
İçerisinde insan sağlığı için zararlı maddeler yoktur. Esnek ve pratiktir. Çatlamaz, kırılmaz yıllar boyu kullanılabilir. Kendi yüzeyine dokunan malzemelere yapışmaz bu yüzden kullanırken yağa ihtiyaç duyulmaz bu da gereksiz kalori almamamızı sağlar.
Pişirme işlemine başlamadan yaklaşık 15 dakika önce fırını ısıtmaya başlayabilirsiniz. Silikon kek kalıbından keki bıçak vs. kullanarak çıkarmamalısınız. Silikon kek kalıbını ters çevirerek ve yanlarından biraz genişletip, biraz da arkadan ittirerek kolay bir şekilde kekinizi çıkartabilirsiniz.
En son un la kabartma tozunu ekleyip istediğimiz kıvamı elde ettikten sonra margarinle yağladığımız kalıba dökelim. Sonrasında önceden ayarladığımız 170 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişirelim. İlk 30 dakika kapağı açmasak daha iyi olur .30 dakikadan sonra gözlemlemeye başlayabiliriz.
Silikon kalıpta çikolatalı kek tarifi püf noktaları
Eğer kalıplarınıza yapışacağını düşünüyorsanız silikon kalıplarınızı katı yağ ile ince bir tabaka şeklinde yağlayıp üzerine toz bulutu şeklinde un serpebilirsiniz.
Keklerin Kalıba Yapışmasını Önlemek
En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir. İyice yağlanan kalıbı, bir elinizle tutup, diğer elinizle bir tutam un alınız. Elinizdeki unu, kalıba doğru serpiniz.
Silikon kek kalıplarının malzemesini oluşturan silikon, aslında camın ana hammaddesi olan silis kumunun yüksek ısıda eritilmesiyle oluşuyor. Yani, teknik olarak silikon ve cam, aynı hammaddeden yapılıyor.
** Tupperware Silikon Pişirme Kalıbı boş olarak fırın tepsisi veya mikrodalga fırın tepsisi üzerine yerleştirin. ** Tupperware Silikon Pişirme kalıbı - 25°C'den 220°C'ye kadar dayanıklıdır. ** Pişirme kalıbı ürünlerini her zaman fırını önceden ısıtarak kullanın.
Yanmaz ve yapışmaz yüzeyi sayesinde ekstra yağ kullanmayı gerektirmeden güvenli kullanım sunar. Silikon muffin kalıbı sıcak ve soğuğa dayanıklıdır. Ev aletleri içerisinde derin dondurucu, buzdolabı, fırın ve mikrodalgalar için de kullanılabilir.
Silikon Kek Kalıbı Fırında Kullanımı
Öncesinde fırını açarak yaklaşık 15 dakika kadar ısıtmanızda fayda olacaktır. Isıtma için 180 °C tercih edilebilir. Fırın ısınırken hazırladığınız kek karışımını kalıba dökün. Hangi tarifi uyguladığınıza bağlı olarak silikon kek kalıbı fırında kullanımı süresi de değişir.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
- Bir kaseye sıcak su doldurun. Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı limon tuzu ya da 3 yemek kaşığı sirke ekleyip, karıştırın. Kalıbınızı bu karışımın içerisine batırın ve yarım saat bekletin. - Detayları temizlemek için eski bir diş fırçası kullanabilirsiniz.
Isıyı tüm bölgelere eşit dağıtma özelliği olan döküm kalıplarla kekleriniz daha eşit pişebilir. Özellikle ekmek gibi kıvamı yoğun bir harcınız varsa döküm kalıplar kullanmak her noktanın aynı kıvamda olması açısından ideal olacaktır.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Fırınınızın derecesini 120 derecelere kadar düşürün. Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Elif Semiz Bağcıoğlu tarafından 6 yıl önce sorulmuştur. Kek kalıptan çıkmazsa, altına ıslak bir havlu koyup bekletin ve çıkarmayı deneyin. Kekinizin kalıptan çıkartırken dağılmaması için, oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri