Karışımınızı kalıba dökün. Kalıbı buzdolabına veya dondurucuya yerleştirin. Kalıp -25°C dereceye kadar dayanıklıdır.
Silikon kek kalıplarını kullandığınızda fırında ısı ayarı değişimi yapmanızda herhangi bir sakınca bulunmuyor. Örneğin 20 dakika boyunca 180 derecede pişirdikten sonra ısı ayarını 200 dereceye alabilirsiniz. Bu ısı değişiminin silikon kek kalıplarına zarar vermediğini belirtelim.
Silikon kalıpta kek yapılışı
Margarin ile yağlanan kalıba karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
Silikon kalıplarınızı serin ve kuru yerde muhafaza ediniz. Kalıpları ve destek maçalarını kesinlikle doğrudan güneş ışığına yahut eksi derecelerde buzlu ortamlara maruz bırakmayınız. Aşırı sıcak yahut soğuk kalıbın ve maçaların bükülmesine yahut bozulmasına neden olacaktır.
Silikon fırına girer mi? Silikon, camın da hammaddesi olan silis kumunun sıvılaştırılması sonucunda elde edilen sağlıklı ve hijyenik bir hammaddedir. Silikonun ortalama erime sıcaklığı 357°C dir. Bu sebeple bu kadar esnek bir malzeme şaşırtıcı bir biçimde fırının içerisinde erimeden kullanılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kalıp -25°C dereceye kadar dayanıklıdır. Donma veya sertleşmeden sonra kalıbı bir servis tabağına ters çevirin şimdi kolayca kalıptan çıkarabilirsiniz. Kalıp, dondurucudan alınıp doğrudan fırın veya mikrodalgaya yerleştirilebilir.
Silikon kalıp kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli bir püf noktası da yağlama işlemini yaptıktan sonra kalıba az miktar un serpmektir. Daha sonra hazırladığınız kek harcını kalıp içerisine dökerek pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Size bir tahminde bulunmak istersek İran kalıpları 20 ile 30 kez, yabancı kalıpları ise 30 ile 40 kez arasında kullanılabilir. Ayrıca silikon kalıbın ömrü üzerinde büyük etkisi vardır.
Silikon Kek Kalıbı
Her ne kadar üreticiler tüm silikon mutfak aletlerinin bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olduğunu söyleseler de kek kalıplarını yıkamanızı tavsiye etmiyoruz. Silikon kek kalıbı uzun süre keki içinde muhafaza ettiği için yağı emer. Bu şekilde makinede yıkama yaptığınızda tam temizlik sağlayamazsınız.
- Bir kaseye sıcak su doldurun. Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı limon tuzu ya da 3 yemek kaşığı sirke ekleyip, karıştırın. Kalıbınızı bu karışımın içerisine batırın ve yarım saat bekletin.
Silikon kek kalıbı keke çok fazla yapışmayacağını için kalıbı çok fazla yağlamadan da keki pişirebilirsiniz. Pişirme işlemine başlamadan yaklaşık 15 dakika önce fırını ısıtmaya başlayabilirsiniz. Silikon kek kalıbından keki bıçak vs. kullanarak çıkarmamalısınız.
Silikon kek kalıbını kullanmadan önce iyice yıkamanız gerekir. kalıbın içerisinde önceden kalan kalıntılar varsa ya da hafif bir kirlenme durumu olmuşsa kekiniz istediğiniz gibi pişmeyebilir. Ilık su ve deterjan ile silikon kalıbı kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
Üstelik kek piştikten sonra yapışmadan ve şekli bozulmadan kolayca çıkarılabilmesi mümkün olmaktadır. Bulaşık makinesinde yıkandıktan sonra tekrar yeniden kullanılabilmektedir. Bu büyük boy silikon kek kalıpları kullanımı yapışmaz özelliği ile tercih edilen ürünlerdir.
Silikon kek kalıplarının malzemesini oluşturan silikon, aslında camın ana hammaddesi olan silis kumunun yüksek ısıda eritilmesiyle oluşuyor. Yani, teknik olarak silikon ve cam, aynı hammaddeden yapılıyor.
Keklerinizi yaparken kullandığınız malzemelerin aksi belirtilmediği takdirde oda sıcaklığında olması şart. Çok soğuk kullanılan malzemeler kekin yapısında sorunlar yaratabiliyor. Kekiniz çok kabarmayabiliyor ya da çok kabarsa da iç kısmı tam kıvamında pişmediği için fırından aldığınızda sönebiliyor.
Tupperware markasının kek kalıplarında kullandığı silikon malzeme ısıya ve darbelere karşı dayanıklılık gösterir. Sıcakta ve soğukta formunu koruyan kalıplar sayesinde keklerinizi fırınınızda kolayca pişirebilirsiniz.
Ürüne kesinlikle tat ve koku geçirmez. % 100 silikon kaplar kanserojen madde içermez. İçerisinde insan sağlığı için zararlı maddeler yoktur.
Her türlü keki mikrodalga fırında yapabilirsiniz ama mikrodalgada kullanılabilir işareti olan silikon kalıplar ve borcamlar dışında metal kalıplar asla kullanmayın.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Silikon, camın da hammaddesi olan silis kumunun sıvılaştırılması sonucunda elde edilen sağlıklı ve hijyenik bir hammaddedir. Silikonun ortalama erime sıcaklığı 357°C dir. Bu sebeple bu kadar esnek bir malzeme şaşırtıcı bir biçimde fırının içerisinde erimeden kullanılabilir.
Uygulama sıcaklığı 5 derecenin üstünde olmalıdır. Akvaryumlara uygulandığında balık ve bitkiler konulmadan önce silikonun iyice kuruması gerekir.
Erime sıcaklığı: 160°C - 180°C.
''Kekimin lezzeti şahane olsun, pişme süresi mühim değil'' diyorsanız doğruca demir döküm kek kalıplarına yönelin. Evet, demir döküm kullanması oldukça hassas mutfak gereçlerinden ve oldukça da pahalı. Ancak ısıyı doğru dağıtması açısından demir döküm kek kalıpları tek kelimeyle harika işler çıkarıyor.
Kekin pişmesi için fırınınızın sıcaklığı da önemlidir. Genellikle 175-180 derece arasında pişirme sıcaklığı önerilir. Ancak, bazı tarifler farklı bir sıcaklıkta pişirme önerir.
İçi dolgulu kek tariflerinde kek harcını döktükten sonra kalıbın orta kısmına dolguyu bir kaşık ya da şırınga yardımıyla kalıbın içerisine ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri