Silikon bütünüyle temizlendikten sonra yüzeyde küf izlerine rastlıyorsanız çeyrek ölçü çamaşır suyunu iki litre suyla karıştırın ve bu çözeltiyle yine sünger yardımıyla temizleyin. Yeni silikonu uygulamadan önce banyo yüzeyinin tamamen kurumasını bekleyin.
Yüzeyde donmuş silikonu temizlemek için ısıdan faydalanabilirsiniz. Eğer silikonu temizlemek istediğiniz yüzey ısıya dayanıklıysa önce kurutma makinesi ya da ısı tabancası gibi bir aletle yüzeyi ısıtın. Sonrasında silikon yavaş yavaş yüzeyden ayrılma kıvamına gelecektir. Nemli bezle temizleme işlemi yapabilirsiniz.
Küflü bölgelere beyaz sirke ve kabartma tozunu karıştırarak sürün. Sert bir fırçayla ağır lekeleri ovun. Islak bir süngerle duruladıktan sonra mikrofiber bez kullanarak uygulama alanınızı kurulayın. Küfü yok etmek için çamaşır suyunu suyla karıştırarak uygulama alanına püskürtün.
- Kararmış silikonları temizlemek için birkaç doğal malzeme kullanabilirsiniz. Bunlardan biri, karbonat ve su karışımıdır. Bu karışımı silikonun üzerine uygulayın ve birkaç saat bekletin. Daha sonra, bir fırça veya sünger kullanarak silikonu temizleyin.
Silikon temizliğinde eğer silikonda yoğun bir küf ve kararma yoksa sirke ve karbonat kullanabilirsin ama ihmal edilmiş bir banyon ve yoğun küflü bir silikonun varsa bu noktada çamaşır suyu kullanmayı tercih edebilirsin.
İlgili 20 soru bulundu
"BEYAZ SİRKE VE ÇAMAŞIR SUYU EN ETKİLİ İKİ ARAÇ"
Duştaki küf lekelerini çıkarmak için ise beyaz sirke ve çamaşır suyunu karıştırmak oldukça etkili çözüm. Banyo, evin en nemli bölümü olması nedeniyle küf oluşumuna müsaittir.
Eskimiş, sararmış silikon nasıl temizlenir diye soruyorsanız çamaşır suyu veya amonyaklı kimyasal temizleyiciler silikon yüzeylerdeki renk değişimini bir süreliğine temizleyebilmektedir. Aseton ve alkol gibi solüsyonlar da bu iş için kullanılabilmektedir. Sararan ya da kararan silikonun üzerini pamukla kapatın.
Eğer kıyafetinize veya koltuklarınıza silikon lekesi bulaşırsa, su ile temizlemeye çalışmayın. Çünkü, bu yöntem lekenin daha da derine işleyerek temizlenmesini zorlaştırabilir. Su yerine aseton kullanmayı deneyebilirsiniz. Bir bez ile lekenin bulaştığı bölgeye aseton uygulayarak temizleyebilirsiniz.
Cam kenarlarındaki silikon eskidiğinde, kalıp şeklinde sökülmelidir. Maket bıçağıyla dikkatli bir şekilde temizleyebilirsiniz. Eğer maket bıçağı işe yaramıyorsa, sıcak hava tabancasını kullanabilirsiniz. Silikonu çıkardıktan sonra alkol ve sünger kullanarak temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Bunun için temizlemek istediğiniz kılıfı bir kabın içine koyun. Üzerine istediğiniz çeşitte bir sirke dökün. Sirkenin kılıfı tamamiyle kapladığından emin olduktan sonra bu şekilde 1 gün süresince bekleyin. Ardında kılıfınızı durulayıp kurutarak tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kullanılacak yüzeyin özellikleri uygunsa aseton veya izopropil alkol çözeltilerinden faydalanılarak yüzeyde yapışmış durumdaki silikon sökülebilir. Bu iş için öncelikle sert bir plastik spatula yardımı ile yüzey kazınarak temizlenir. Yüzeye uygun çözelti dökülerek bezle ovulur ve işlem sonuca ulaşana kadar sürdürülür.
Küfü çıkarmak istiyorsanız, seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisini püskürtün ve fırçalayın. Bu işe yarayacak. Uzmanlar size lastik eldiven ve gözlük takmanızı söyleyecektir. Yapmalısınız, ancak bu sizi küften çok ağartıcı dan korumak içindir.
Kararmış silikonların temizlenmesi için kabartma tozunu suyla karıştırıp macun kıvamına getirebilirsiniz. Bu karışımı doğrudan kararmış silikonlara uygulayın ve bir süre bekletin. Kabartma tozunun silikonlara nüfuz edip kirleri çözmesi için yaklaşık 15-30 dakika beklemeniz yeterli olacaktır.
Silikonlar kararmadan önlem almak da elinizde. Bu yüzden ¨Hafif şekilde sararan silikon nasıl beyazlatılır?¨ sorusunun cevabını bilmekte fayda var. Sararan yüzeyi karbonat ve beyaz sirke karışımı döktüğünüz bir ovma teliyle temizleyin.
Yüzeyde donmuş bir silikonu temizlemek istiyorsanız ısı kullanabilirsiniz. Kurutma makinesi ya da ısı tabancası yardımıyla donmuş silikonu çözülene kadar ısıtın. Sonrasında nemli, temiz bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silin. Yüzey tamamen temizlenene kadar işlemi sürdürdükten sonra bir şey kalmadığını göreceksiniz.
Isı tabancası ile beraber kurutma makinesi kullanılabilir. Belli bir süre boyunca silikonun bulunduğu her noktaya bu cihazları uygulamak yeterli gelecektir. Daha sonra nemli bir bez alarak bölgeyi dikkatli bir şekilde temizlemek gerekir. Yüzey tamamen temizlenene kadar uygulamak yeterlidir.
Eğer yüzeyde daha önce uygulanmış silikon varsa mutlaka temizlenmelidir. Silikon üzerine silikon uygulaması yapılamaz.
Duşakabin Silikonu Sökme Yöntemi
Silikon malzemeyi bununla kazıyıp rahatça temizleyebilirsiniz. Parçaları, silikonun açılan yerinden elinizle çekip alabilirsiniz. Kalanları da silikon sökücü yardımıyla giderebilirsiniz. Diğer taraftan, yumuşamış parçaları izopropil alkol ile de koparmanız mümkündür.
GS505, banyo, mutfak duş kabini gibi alanların sızdırmazlığında kullanılan dayanıklı, esnek ve üstün kaliteli, asetik esaslı 100% silikondur.
Duşakabin ve banyo malzemelerinin montajında kullanılan uygun özellikleri taşımayan silikon yoğun neme ve suya maruz kaldığı için zamanla küflenir ve kararır.
Alkol, güçlü bir temizleyici ve ağartıcıdır. Sararan telefon kılıfı üzerinde de bu nedenle kullanılabilir. %75 oranlı tıbbi alkol şişesi aldıktan sonra kılıfı 10 dakika kadar bu alkol içerisinde bekletmeniz gerekiyor. Sonrasında nemli bir bezle silmeniz yeterli olacaktır.
Eğer silikon lekesine su dökerseniz kumaşa iyice işleyebilir bu sefer temizlemek daha da güç bir hale gelebilir. Bunun yerine koltuğunuza veya kıyafetinize dökülen silikon lekesinin bulunduğu yeri aseton yardımı ile nazikçe temizleyebilirsiniz.
4 tatlı kaşığı limon tuzu ile 1 su bardağı suyu karıştırın. Hazırladığınız karışımı limon tuzu eriyene kadar sprey şişesinde güzelce çalkalayın. Limon tuzlu suyunuzu cam silme deterjanları gibi kullanabilirsiniz. Son olarak duşakabini duru suyla durulayın ve kuru bezle leke kalmayacak şekilde silin.
SİRKE VE KARBONAT MUCİZESİ
Duş teknesine, küvete ve duşa kabine bu karışımdan bolca sıkın. Ardından bölgeyi iyice fırçalayın ve en az 1 saat boyunca bekletin. Beklettikten sonra tekrar fırçalayın ve sıcak su ile lekelerin olduğu bölgeyi durulayın. Bir süre sonra sarı lekelerin artık tamamen çıktığını göreceksiniz.
Karbonat ile temizlik:En etkili temizlik maddelerinden biri olan karbonat, sirke ile karıştırılıp macun kıvamına getirilir. Oluşturulan karışım kirli alanlara sürülür ve bir süre beklenir. Ardından bol su ile durulanan duşakabin pırıl pırıl hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri