Evet, silikonlu boyalar su ile inceltilir. Sentetik boyaların içine bir miktar su koyduğunuz zaman boya, sürülebilir hale gelecektir. Zira su katılmamış boya, çok yoğun ve sert olur. Üzerine su katarak bu yoğunluğu azaltabilir ve seyreltebilirsiniz.
Ancak günümüzde iç cephe boyası olarak kullanılan bütün boyalar, suyla seyreltilebilir ve dolayısıyla suyla koyuluğu azaltılabilir. 10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Silikonlu boya plastik boyaya göre daha fazla su alır. Normal oran olarak 20 kilo bir boyaya 1,5 litre su katılması önerilmektedir. Silikonlu boya da ise su oranı biraz daha fazladır. 20 kilo silikonlu bir boyaya yaklaşık 4 ya da 5 litre su katılmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Evet, silikonlu boyalar su ile inceltilir. Sentetik boyaların içine bir miktar su koyduğunuz zaman boya, sürülebilir hale gelecektir.
Piyasada bulunan boyalar standart 2,5 litre, 7,5 litre ve 15 litre olarak satılmaktadır. Buna göre 2,5 litrelik standart bir duvar boyası 10-15 M² alanı kaplayabilir. 7,5 litrelik bir boya 20-30 m²'lik bir alanı boyar. 60 ila 90 M² yüzeyler için 15 Litre standart boyaya ihtiyacınız olacaktır.
En küçük hacimli boyalar, 2.5 litre boyalardır. Bu boyalara, yarım litre hatta yarım litreden de az su katabilirsiniz. Yarım litre suyu boyanın içine boşalttıktan sonra küçük rulo ya da bir çubuk benzeri nesneyle iyice karıştırın.
Su ile hacimce %15-20 oranında inceltilir.
Duvarınızda silikonlu boya varsa ve lekelendiyse lekeyi silmeniz kolay olacaktır. 2,5 litre silikonlu boyanız var ise kullanmadan önce içerisine biraz su koymalısınız. 2,5 litre silikonlu boyaya plastik boyada olduğu gibi yaklaşık yarım litre su katılmalıdır.
Kuruma Süresi Katlar arası bekleme süresi min 2 saattir.Tam kuruma süresi min.24 saattir. Yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir.
Silikonlu ve saten boyalar pürüzsüz yüzeylere uygulanır.Bu yüzeyler genelde alçı sıva ile elde edilir. Bu tip boyaya karar verildiğinde alçı sıva yapılmasını göze almak gerekir.Maliyetleri plastik boyaya göre yüksektir. Silikonlu boyaların silinebilme özelliği vardır.
Silikonlu boya, plastik boyadan daha kaliteli bir boyadır. Parlak ve pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Bu nedenle fiyatı daha fazladır. Bir leke olduğunda sabunlu bir bezle silerek kolayca çıkarabilirsiniz.
"Tavan boyası sulandırılır mı?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Tavan boyasını kullanmadan önce su ile inceltmek gerekir. Tavan boyası inceltme işlemi için içine %15 oranında su katılır.
10 kilo boya 7.5 litreye denk gelmektedir ve bu oran/kilo ile yaklaşık olarak 70-80 metrekare büyüklüğündeki bir evi veya bu büyüklükteki oda ya da odaları boyayabilirsiniz.
Fırça ve rulo uygulamalarında temiz su ile %15-20 inceltilerek iki kat halinde uygulanması tavsiye edilir. Havasız (airless) püskürtmede, temiz su ile %5 inceltilerek yeterli film kalınlığı sağlanmak kaydıyla tek kat uygulanabilir.
Kokuya karşı da hassas olan ve hemen kurumasını isteyen kişiler için su bazlı boya tercih edilebilir. 2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır.
İnceltici olarak da su kullanılır. Su bazlı boya inceltme ya da akrilik boya inceltme bilgisi ambalaj üzerinde yer alır.Solvent bazlı olarak adlandırılan boyalar ise yağlı boya grubudur. Yapısındaki çözücünün buharlaşması ile kururlar. Solvent bazlı boyalarda inceltici olarak genellikle tiner kullanılır.
Su bazlı boyalar, solvent bazlı alternatiflerine kıyasla daha hızlı kurur. Kuruma süresi genellikle 4 ila 6 saattir, yani aynı gün içinde ikinci katı uygulayabilir ve aynı gün içinde kötü görünümden iyi görünüme geçiş yapabilirsiniz.
Fırça ve rulo uygulamasında temiz su ile hacimce maksimum %20-25 inceltilerek en az iki kat halinde uygulanması tavsiye edilir.
Uygulama Açıklaması %30 su ile hacimce inceltilerek, iki kat halinde rulo veya fırça ile uygulanır. Katlar arasında en az 2-3 saat beklenmelidir.
* 3,5 kg ile 10,5 – 17,5 m² yüzey boyanır.
Bu demektir ki 3+1 bir salonun duvarları için yaklaşık 28,8L iç cephe duvar boyasına ihtiyacımız olacak. Boya ambalajları fabrikasyon olarak 2,5L, 7,5L ve 15L olarak üretilir. Bu yüzden bu ölçülerdeki 3+1 daire için 30L iç cephe boyasına ihtiyacımız olacak.
Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir. Dış cephede ise aynı oranda boya ile yaklaşık 4 ile 7 m2 duvar boyanabilmektedir.
-İç mekân boyaması için genellikle 15lt/20Kg boya ile 80m2 Alan boyanmakta. -Ama bu alttaki ve uygulanan boyanın kalitesine emiciliğine eski ve kirli olduğuna göre değişir. -Bir oda için 2,5-3,5 lt boya yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri