Dünyanın birçok yerinde ve çokça bulunan madenlerden bir tanesidir. Silis kumu yüksek sertliktedir. Ülkemizin çoğunlukla Trakya ve Şile bölgelerinde bulunur. Madenlerin karakter yapısına ve bölgelere göre bünyelerindeki silis oranları, kimyasal yapıları ve sertlik oranları değişir.
Silisyum Türkiye'de Nereden Çıkarılır? Silisyumun işlenmemiş formu silis kumu, dünyanın pek çok yerinde bulunan önemli madenlerden biridir. Silis kumu ülkemizde ağırlıklı olarak Trakya ve Şile bölgelerinde bulunmaktadır.
Silisyum doğada siliksat asidi (mSiO2.nH2O) ve tuzları hâlinde bulunur. Yerkabuğunun yaklaşık %25,7'si bu elementten oluşur. Oksijenden sonra bileşikleri hâlinde en fazla bulunan elementtir. Silisyum dioksit (SiO2) doğada kum ve kuartz şeklinde bulunur.
Silikon, kütle olarak evrendeki en yaygın sekizinci element olsa da, yeryüzünde saf halde nadiren bulunur. Yine de yerkabuğunun yaklaşık %90'ından fazlası silikat minerallerinden oluşur ve bu da silikonu yeryüzünde oksijenden sonra en bol bulunan ikinci element (kütlece yaklaşık %28) yapar.
Silisyum metal, çelik, güneş pilleri ve mikroçiplerin imalatında kullanılan gri ve parlak yarı iletken bir metaldir.
İlgili 22 soru bulundu
Esmer pirinç: Genel olarak her pirinç türü silisyum içerir. Ancak esmer pirinç diğer pirinçte bulunan silisyum miktarı, diğer pirinç türlerine göre daha yüksektir. Tahıllar: Yulaf, arpa, buğday gibi tahıllarda silisyum bulunur. Ancak yulaf, silisyum içeriği en yüksek olan tahıllardandır.
Yerkabuğu % 12 serbest kristal silika içermektedir ve silisyum (Si), oksijenden sonra en yaygın ikinci elementtir. Bu nedenle kristal silika maruziyeti metal dökümcülük, inşaat, seramik, taş ocağı, çömlekçilik gibi çok çeşitli iş kollarında söz konusudur.
Silisyum içeren bitkiler arasında, pirinç, buğday, mısır, arpa, pamuk, lahana, çilek, çiçekler, ağaçlar ve diğer birçok bitki türü yer almaktadır. Silisyumun toprakta doğal olarak bulunması yanı sıra, bazı gübreler de silisyum içerir ve topraklara eklenerek bitki büyümesini desteklemek için kullanılabilir.
Oda sıcaklığında katı haldedir. Camın ana maddesi kum olarak bilinir. Bunun sebebi camın asıl hammaddesi olan silisyumun kumda özellikle de deniz kumunda çok bulunmasıdır.
Silisyum yer kabuğunda yaklaşık % 28 oranında bulunan ve miktar bakımından oksijenden sonra ikinci sırada yer alan elementtir (Elawad ve Gren, 1979; Epstein, 1994).
Birkaç bitki dışında çoğu bitkiler normal büyümeleri için silisyuma ihtiyaç duymazlar, buna karşılık tarlaya veya büyüme ortamına uygulanan silisyumun bitkilerin verimliliğini artırdığı, özellikle fungal hastalıklara ve böcek zararlarına karşı direncini artırdığı bilinmektedir.
Özetle Silikon ve Silisyum aslında aynı elementin ismidir. Bu element periyodik tablonun 14. sırasında olup doğada nadiren saf halde bulunmakta daha çok Silikon Dioksit ya da bilinen diğer isimleri ile (Silika veya Quartz) kristalleri şeklinde bulunmaktadır.
Kristal silika (veya silikon dioksit, SiO2), yerkabuğunda doğal olarak bulunan ve üç ana formu kuvars, kristobalit ve tridimit olan bir mineraldir. Kristal silika ve özellikle kuvars, birçok kayada (kumtaşı, granit, kum vb.) değişen konsantrasyonlarda bulunabilir.
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Silisyum, yeryüzünde oksijenden sonra en çok bulunan elementtir. Ayrıca, insan vücudunda en bol bulunan üçüncü eser elementtir. Silisyumun kolajenin optimal sentezi ve hidroksilasyon enzimlerini aktive etmesi, cilt bütünlüğünü, gücünü ve elastikiyetini arttırmak için önemli olduğu bilinmektedir.
Silisyum, periyodik tablonun 3. periyodunun 14. grubunda yer alan bir elementtir. Silisyumun atom numarası 14'tür. Silisyum, Si sembolü ile gösterilir ve yarı metaldir.
Silisyumun, yaprak ve meyve üzerinde kaplanmış halde olması, böceklerin yaprak yüzeyinden bitki öz sıvısı emme işini zorlaştırır ve bitkiyi böceklere karşı daha korunaklı yapar. Aynı zamanda terlemesini azaltarak, bitkinin su stresine karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
Silisyum, kemiğin kolajen oluşumu ve mineral fraksiyonlarında eşit dağılım gösterirken, bor sadece mineral fraksiyonunda etkili olmuştur (45). Birçok insan çalışması, osteoporoz (kemik erimesi) riskinin azaltılması da dahil olmak üzere kemik sağlığında diyetle alınan silisyumun etkinliğini desteklemektedir.
So2 sulu çözelti üzerinden H+ iyonu vermektedir. Bu sebepten dolayı asidik bir özellik gösterdiğini ifade etmek gerekir. Yani sio2 asidik bir özellik ile birlikte ortaya çıkan kimyasal bir bilişimdir.
Ayrıca elektriksel akım zayiatını önleyen bir elementtir. Silisyum miktarı fazla olan filmaşinler çok küçük çaplara indirilmeleri zordur. Çünkü silisyum, malzeme tel haline getirilirken teli sertleştirir ve kopmalara neden olur.
Silikon dioksit (SiO2), yaygın olarak silika olarak adlandırılan bir Silikon ve Oksijen bileşiğidir ve elementler kovalent bağ ile bağlanır. SiO2 kumun bileşenlerinden biridir ve Kuvars'ta doğal olarak bulunabilir. SiO2 genellikle beyaz veya renksizdir ve suda veya etanolde çözünmez.
Silisten oluşan kuvars kumu az miktarda kil, feldspat, demir oksitler ve karbonatlar içerebilirler. Kullanım Alanları: Cam, cam elyaf, izolasyon, gaz beton, döküm, seramik, kimya, silikat, CTP boru, inşaat ve yapı kimyasalları, dolgu, filtrasyon, spor tesisleri, aşındırıcı malzeme, çimento.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri