Hacı Bedran Bey'in ölümünden sonra şimdiki Silopi Ovası'nın idare ve yönetimi, oğlu Süleyman'a verildiği söylenmektedir. O zamanlar Silopi Ovası'nın adı 'Silonun Ovası' olarak geçerdi. İlçe 'Silopi' adını buradan almaktadır.
Habur Sınır Kapısı, Irak-Türkiye gümrük kapısıdır. Şırnak ilinin Silopi ilçesinde bulunan sınır kapısına yolundan ulaşılabilir. Deniz seviyesinden 508 metre yüksekliktedir.
16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.
Alanın Tanımı: Alan, Cudi Dağı'nın güneyinde Cizre ve Silopi ovalarının Suriye ve Irak'a sınır oluşturan bölgesinde yer alır. Batıda Kasrik Geçidi doğuda ise Habur sınır kapısıyla sınırlıdır. Sınır boyunca batıda Dicle Nehri, doğuda ise Dicle Nehri'nin bir kolu olan Hezil Çayı ve taşkınlarından oluşur.
Şırnak ili nüfusu 557.605'dir. Bu nüfusun %75,1'i şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 7.078 km²'dir. İlde km²'ye 76 kişi düşmektedir. 2021 TÜİK verilerine göre 7 ilçe, 19 belediye, bu belediyelerde 91 mahalle, ayrıca 196 köy bulunmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Hemen hemen Cizre ve Silopi ilçeleri nüfus konusunda birbiri ile yarışsa da Cizre ilçesi az bir farkla Silopi'den daha kalabalık bir ilçe.
Şırnak kilim dokumacılığı, motif ve desen zenginliği ile dikkat çekiyor. Sıra sıra dokunan Şırnak kilimleri, Jirki Kilimleri olarak biliniyor. Bu önemli el sanatı ürünlerinden alınabilir. İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir.
1931 yılında Cizre'ye bucak olarak bağlanan Silopi, 1960 yılında Mardin'e bağlı bir ilçe olarak idari taksimatta yerini almıştır. 18 Mayıs 1990 gün ve 20522 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 16 Mayıs 1990 tarihinden itibaren yeni il olan Şırnak'a bağlanmıştır.
Silopi'de 49 yerleşim .
1990'a kadar Mardin iline bağlı bir yerleşim birimi olan Cizre 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak iline bağlandı. 1985 yılından başlayan terör olayları nedeniyle Cizre merkezi kırsal kesimden göç aldı.
İl olduktan sonra sınırları birçok kez değişen Siirt'ten 1990 yılında Batman ve Şırnak ilçeleri ayrılarak ayrı birer il olmuşlardır (Demir, 2016: 27).
Şırnak şehrinde görülen iklim tip karasal iklimdir. Orta bölgelere doğru kış aylarında çok fazla yağış almaktadır. Güneybatısında ve Güneyinde ise karasal iklim daha yumuşak bir şekilde geçmektedir. Yüksek dağlar sebebiyle doğu kesiminde kış mevsimi çetin ve çok yoğun kar yağışlı geçmektedir.
18.07.1969 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan Habur Sınır Kapısında, 1973 yılında Gümrük İdare Memurluğu olarak hizmete giren Gümrük İdaremiz, Şırnak ilinin Silopi ilçesine 17 km. uzaklıktadır.
Silopi - Erbil arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 5 saat 53 dakika sürmektedir.
İlçelerinden Cizre, İdil ve Silopi Mardin'den, Merkez ilçe ve Güçlükonak Siirt'ten, Beytüşşebap ve Uludere Hakkâri'den ile dâhil edilmiştir. İl merkezinin denizden yüksekliği ortalama 1.375 metredir. Şırnak ilinin neredeyse tamamına yakın bir bölümü Güneydoğu Toros sistemine bağlı yüksek kütlelerden oluşur.
Yüzölçümü 7.172 Km2 , ortalama 1.400 metre rakımı ile deniz seviyesinden oldukça yüksek olan Şırnak ili topraklarının batı kesimi, yüzölçümünün ¾'ü Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dicle Bölümünde yer alırken; geri kalan yüzölçümünün ¼'ü ise Doğu Anadolu Bölgesi içinde kalır.
Şırnak Merkezde 55 yerleşim .
Cizre'nin Silopi Şırnak İdil En büyük lideri Batihan aşireti daha fazlası ☝️
Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir. Hayvancılık göçerlerin işidir. En çok kıl keçisi, koyun ve yöreye özgü kahverengi tüylü tiftik keçisi beslenir. Şırnak'ta kilim, halı ve heybe dokumacılığı geleneksel uğraşlardır.
Bu bölgede önemli bir baklagil ve yağ bitkisi olan yerfıstığının da yerini alması gerekmektedir ve nitekim son yıllarda az da olsa bölgedeki ekim alanları artmaktadır. Son yıllarda Şırnak'taki yerfıstığı ekim alanı hızla artarak 64.000 da alana ulaşmıştır.
Bu tatlılar arasında en popüler olan fıreydin, incecik açılan saç ekmeklerinin üzerine ceviz, toz şeker ve yağ gibi malzemelerinin eklenmesiyle hazırlanıyor. Kızgın yağda pişirildikten sonra üzerine şerbet dökülerek hazırlanan bu tatlı Şırnak'ta her yerde bulunuyor.
Bölge genel olarak Finik olarak nitelendirilmekte olup, Dicle Nehri ve Vadisine hâkim durumdadır. Eski yerleşmeler geniş bir alana yayılmış durumdadır.
Coğrafya. İl batıda Mardin, kuzeyde Siirt, kuzeydoğuda Van ve Hakkari illeri, güneyde Irak ve Suriye Devletleriyle çevrilidir. Şırnak ilinin bir kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri